Unimedia nu dezvăluie identitatea unor forumiști

In jos

Unimedia nu dezvăluie identitatea unor forumiști

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 21 Apr 2008 - 22:17

Compania care are în proprietate portalul de știri Unimedia a anunțat luni că nu va oferi, așa cum i s-a cerut, datele de identificare a unor persoane care și-au exprimat opiniile în forumul acestui site.

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Proprietarul portalului a apelat, totodată, către presă și opinia publică să ia atitudine față de ceea ce a calificat drept îngrădire a libertății de expresie.

Companiei New Media Group, proprietar a portalului de știri Unimedia i s-a cerut, urmare a unei decizii judectorești, să ofere Procuraturii Generale și Serviciului de Informații și Securitate datele necesare identificării unor forumiști care au comentat recentul congres al Partidului Comuniștilor.
Un dosar penal de verificare operativă legat o posibilă incitare la ură a fost deschis încă la mijlocul lunii ianuarie.

Dar New Media Group a răspuns procuraturii că așa-numitele adrese IP ale comentatorilor de pe forum au fost șterse, potrivit unei proceduri obușnuite, din banca de date, după zece zile de la publicare.
Și, spune directorul general al New Media Group, Tudor Darie, chiar dacă dispunea de aceste date, nu le-ar fi furnizat, deoarece compania și-a propus să-i protejeze pe forumiști.

"Argumentele care sunt invocate de către reprezentanții Procuraturii și ai Serviciului de Informații și Securitate ni se par un pic ridicole", spune Tudor Darie.

"Cu siguranță cazul în care ne aflăm acum trebuie să devină un punct de pornire pentru anumite discuții referitoare la cenzura pe Internet."
"Pentru că, din punctul nostru de vedere, demersul Procuraturii Generale reprezintă o încercare de a intimida vizitatorii site-ului"
, spune directorul general al New Media Group.

"Pentru că în mesajele postate pe site nu se conțin apeluri de a comite infracțiuni, dar procuratura deja se interesează de adresele IP ale acestor persoane." "În această situație, unii comentatorii ar putea în general să renunțe să acceseze site-ul nostru."

"Și evident că în acest caz e vorba și de o autocenzură din partea vizitatorilor pentru că deja apare frica, teama de a fi sancționat pentru anumite opinii pe care și le expun pe un anumit forum", spune directorul general al New Media Group.

Nicolae Negru, expert la Centrul Independent de Jurnalism din Chișinău, consideră și el că solicitarea Procuratuii Generale este mai curând de natură să prejudicieze libertatea cuvântului.

„Din punctul nostru de vedere solicitarea este echivalentă cu divulgarea surselor de informație", spune Nicolae Negru.
"Lucrul acesta poate fi făcut în condiții specificate de lege și având o motivație foarte serioasă. Din ce știm noi în timpul de față motivația Procuraturii și a SIS-ului nu este suficient de clară."
"Iar o solicitarea nemotivată, considerăm noi, are consecințe nefaste pentru libertatea de exprimare", spune Nicolae Negru.

Deocamdată, nici Procuratura Generală și nici Servicul de Informații și Securitate nu au reacționat la răspunsul companiei care administrează portalul de știri.

BBC.md
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum