Bogdan Petriceicu Hasdeu

In jos

Bogdan Petriceicu Hasdeu

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 3 Mai 2008 - 13:45

Bogdan Petriceicu Hasdeu - Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu este una dintre cele mai mari
personalități ale culturii române din toate timpurile.


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

S-a născut la Hotin, în Basarabia ocupată de Imperiul Țarist și a studiat la universitatea din Harkov, după terminarea studiilor slujind ca ofițer în armata rusă. La 1856, când sudul Basarabiei revine la Moldova, trecu în acest ținut pentru a scăpa de împilarea și deznaționalizarea forțată practicată de administrația de ocupație. Rușii cerură extrădarea lui, iar la refuzul autorităților românești, îl despuiară de dreptul de moștenire pe care-l avea asupra unor moșii ale familiei rămase în partea rusească a Basarabiei, mai târziu însă i s-a recunoscut acest drept pe cale judiciară.

În 1877 este ales membru al Academiei Române ca un omagiu al întregii sale opere de până atunci, dar și ca o recunoaștere a spiritului său enciclopedist.

Din 1878 este profesor de filologie comparată la Universitatea din București tipărind o parte din lecțiile sale pline de originalitate și de cunoștințe vaste asupra literaturilor străine și asupra limbii române.

Hasdeu a cochetat și cu politica, ca partizan al lui Kogălniceanu susține lovitura de stat din 2 mai 1864 și, implicit, dinastia străină, apoi, pe aceeași linie a ideilor de factură pan-europeană, devine membru al Partidului Liberal ajungând în Parlamentul României ca reprezentant al acestui partid.

După moartea singurei lui fiice, Iulia, în 1888, a devenit un mistic, și un fervent practicant al spiritismului. Moare la Câmpina la 7 septembrie 1907 lăsând în urmă o vastă și perenă operă. În ciuda criticilor, foarte dure uneori, asupra metodelor sale de lucru, Hasdeu rămâne un mare om de cultură al acestui neam, un neobosit cercetător și un pionier al mai multor domenii ale filologiei și istoriei din această țară.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum