Podul de Flori

In jos

Podul de Flori

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 10 Mai 2008 - 2:40

6 mai 2008, se împlinesc 18 ani de la primul Pod de Flori.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Cum a început totul?

Încă înainte de a-și declara independența, la 27 august 1991, Chișinăul și-a îndreptat privirea de la Est la Vest, către București. Contextul politic de atunci părea prielnic pentru Unirea cu Țara Mamă. Evenimentul de la 6 mai 1990 este o dovadă elocventă a dorinței de reunificare, cel puțin a unei părți a populației de pe cele două maluri ale Prutului. Atunci, la inițiativa Frontului Popular, sprijinită de Guvernul RSSM-ului și cel al României, a fost organizat primul Pod de Flori.

Într-un manifest semnat de mai mai mulți lideri de asociații politice și civice se spunea că: „Prutul a fost și va rămâne o apa care unește două maluri ale Moldovei. De când acest rău a despărțit frate de frate, sufletul injumătățit al românului a tot umblat peste apa lui, ca Isus peste apele mării. Conștiința, credința, spiritul n-au avut hotare. Cei care au încercat sa le hotărnicească s-au făcut de rușine în fața lui Dumnezeu și a lumii întregi. Noi românii suntem la noi acasă „de la Nistru pân’la Tisa”, din vârful Carpaților până la mare. Și această casa o vrem de acum înainte cu toate ușile deschise, pentru a ne putea vedea la față cu frații de același sânge și pentru a ne întregi sufletele.”

La 6 mai, la ora 12, ora Bucureștiului, în bisericile de pe malurile Prutului preoții au oficiat un Te Deum de pace și liniște sufletească. Astfel că, în conformitate cu Acordul dintre URSS și România, cu privire la trecerea simplificată a graniței de stat, între orele 13.00 și 19.00, românii au trecut de o parte și de alta a frontierei.

„Mulțimea s-a rupt ca un fluviu enorm care a răbufnit. Românii au fost primii care au intrat în URSS fără permisiune”, subliniază Ion Ungureanu, ministrul Culturii și Cultelor de atunci.

Mircea Druc, fost prim-ministru al R. Moldova, mărturisește că tot ce l-a interesat în acele momente era privirea nedumerită a grănicerilor sovietici aflați în confuzie și derută totală. Așa ceva nu mai văzuseră niciodată!


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Cine își mai amintește de Podul de Flori?
Grigore Vieru, Ion Hadîrcă, Mircea Druc, Ion Ungureanu și Nicolae Dabija

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Vladimir Voronin a fost si el implicat

În componența delegației oficiale a R. Moldova au participat la manifestare vice-prim-ministrul de atunci Mihai Platon, președintele FPM, Ion Hadîrcă, Ministrul Culturii și Cultelor, Ion Ungureanu, precum și actualul președinte al R. Moldova, Vladimir Voronin, pe atunci Ministru de Interne. Despre cel din urmă, Ion Ungureanu susține că: „Voronin a văzut această mare tălăzuind în furtună. El a văzut ce înseamnă un popor care s-a trezit și acest lucru nu ar trebui să îl uite. Dacă îl uită nu a însușit bine lecția. Nu te joci cu un popor care s-a deșteptat”.

Grigore Vieru, primul basarabean care a trecut Prutul la 6 mai 1990

Peste un milion și doua sute de mii de români s-au îmbrățișat atunci de-a lungul celor 700 de km. ai Prutului. Au fost stabilite opt puncte de trecere a frontierei: Miorcani – Pererrita, Stânca – Costești, Iași - Sculeni, Ungheni - Pod Ungheni, Albița – Leușeni, Fălciu – Țiganca, Oancea – Cahul și Galați - Giurgiulești.

Poetul Grigore Vieru a fost primul care a traversat atunci Prutul pe o barca de cauciuc. Își amintește cu drag de acea horă, „unică poate în lume”, încinsă în mijlocul râului de basarabenii și românii din dreapta Prutului. „Era o tensiune emoțională de nedescris. Oamenii se strigau pe nume unii pe alții și se regăseau după ani și ani. La un moment dat, de partea cealaltă a râului s-a aruncat un bărbat în apă și a început să vină spre basarabenii de dincoace. Ai mei din Pererâta stăteau încremeniți. Aveau mari emoții și nu îndrăzneau să facă nici o mișcare până s-a aruncat un pererâtean în apă. După el au pornit și ceilalți. S-au întâlnit toți la mijlocul Prutului și au încins acolo, în apă, o horă, lucru nemaivăzut și nemaiauzit nicăieri în altă parte a lumii. De aceea spun că par caraghioși astăzi cei care ironizează Podul de Flori. Nu poate fi ironizată lacrima bucuriei”.

Ce nu a mers bine?

După succesul primului Pod de Flori, peste un an, la 16 iunie 1991, a urmat cel de-al doilea. Dacă la primul Pod românii din România au trecut hotarul, la cel de-al doilea românii din stânga râului urmau să fie oaspeții celor din dreapta. Atunci, conform datelor statistice ale Ministerului de Interne al R. Moldova, 240 000 de basarabeni au trecut Prutul în România.

Participanții la eveniment cred că succesul celei de a doua manifestație a fost la fel de mare ca și a celei din 6 mai 1990. Opinia nu este însă împărtășită de toată lumea. Ion Hadîrcă, liderul de atunci al Frontului Popular din Moldova spune că: „La început era o coerență și o trezire, o deșteptare a spiritului și o speranță că lucrurile se vor redresa și ne vom deștepta. Era un mesaj către România și întreaga Europă că noi existăm și că nu am murit. La cel de-al doilea Pod aveam deja o rezervă. Pe lângă elanul celor care au venit să se întâlnească și să promoveze ideea unirii, a speranței și deșteptării, erau și din cei cu drujba, bulendre și speculă ieftină. Deja erau oameni care miroseau aici posibilitatea de a se căpătui și de a compromite într-un fel sau altul o idee nobilă”.

În 1992 au venit însă vremuri grele, iar ideea de reunificare a fost descurajată de conflictul de pe Nistru, care poate fi interpretat și ca o replică a Moscovei la Podul de Flori.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Podul de Flori

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 10 Mai 2008 - 2:49

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Podul de Flori

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 18 Ian 2009 - 16:00

Podul de flori a fost "construit" la 6 mai 1990