Pozitia Comisiei europene fata de extinderea UE

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Pozitia Comisiei europene fata de extinderea UE

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 9 Noi 2006 - 12:55

Comisia Europeană a publicat miercuri un raport în care prezintă întrebări și răspunsuri despre strategia de extindere a Uniunii Europene și capacitatea de absorbție a acesteia după extinderea din 2007.

Raportul insistă asupra priorității valorilor europene, a limitelor geografice și avertizează asupra supraextinderii. Prevederile documentului se concentrează în special asupra promisiunilor făcute țărilor candidate din Balcani și Turciei.

Comisia promite condiții mai drastice pentru acceptarea candidaților, în special în reformele politice din aceste state. Totodată, raportul nu exclude acceptarea unor noi candidați pe viitor.

Potrivit documentului citat "nu toate statele europene sunt implicate în procesul de extindere, multe fiind antrenate în Politica de vecinătate și strategii de parteneriat". "Termenul de European presupune combinarea factorilor geografici, istorici și culturali care contribuie la identitatea europeană. Toate aceste idealuri, valori și interacțiuni istorice nu pot fi condensate într-o simplă formulă", se menționează în raport. Totodată, experții europeni subliniază că nu orice țară din Europa trebuie să aplice pentru aderarea la UE sau trebuie acceptată, deoarece comunitatea este definită în primul rând "prin valorile sale".

Comisia mai cheamă liderii naționali și regionali să explice mai bine cetățenilor săi beneficiile extinderii. Raportul prezintă costurile pe care trebuie să le suporte UE pentru susținerea și promovarea reformelor în stalele candidate sau potențial candidate. Pentru Balcanii de Vest și Turcia, UE va acorda în următorii șapte ani 22,5 milioane EURO.

Agenda extinderii cuprinde în prezent Balcanii de Vest și Turcia. Totodată, potrivit raportului statele vizate sunt la stadii diferite în negocieri și reforme, motiv din care fiecare dintre ele vor adera separat în funcție de merite. Totuși ar fi preamatur, conform documentului, să fie fixată data la care aderearea candidaților s-ar putea produce.

Recent, vicepremierul Andrei Stratan, ministrul afacerilor externe și integrării europene, a declarat că pentru R.Moldova integrarea înseamnă în primul rand reforme interne de success, iar aderarea la Uniunea Europeană nu este un scop în sine. El a mai precizat că, în pofida declarațiilor sceptice făcute de mai mulți demnitari europeni, Chișinăul este optimist față de perspectiva europeană a țării.sursa: [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum