Geoană nu mai vine la Chișinău

In jos

Geoană nu mai vine la Chișinău

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 23 Iun 2008 - 17:45

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Dezghețarea dialogului moldo-român, ratată din nou Geoană nu mai vine la Chișinău

Vizita a fost contramandată de partea moldovenească, fără explicații.
Vizita la Chișinău a președintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Mircea Geoană (liderul PSD), în fruntea unei delegații parlamentare, preconizată pentru 22-24 iunie, a fost contramandată de partea moldovenească. Potrivit unor surse, cauza ar fi refuzul președintelui moldovean de a-i primi pe senatorii români, deși întrevederea figura în programul convenit de părți.

Alina Țurcanu

Solicitat de TIMPUL, Mircea Geoană a declarat că vizita urma să aibă loc la invitația și conform programului făcut de gazde. Însă vineri, 20 iunie, el a primit o notificare de la Direcția de relații externe a parlamentului de la Chișinău privind imposibilitatea organizării vizitei, fără nicio altă explicație. ÑA fost și pentru noi o surpriză contramandarea vizitei. Motivele nu sunt suficient de clare, bănuiesc că pot fi de natură politică sau strict organizatorică, nu vreau să fac o judecată acestei decizii. Presupun că au apărut modificări în programul liderilor moldoveni cu care urma să ne întâlnimî, a menționat senatorul român. Mircea Geoană regretă această Ñocazie ratatăî pentru relansarea dialogului bilateral la nivel interparlamentar. ÑAr fi fost un semnal bun de dezgheț în relațiile bilaterale, în general, care trec printr-o perioadă foarte gravă și, probabil, cea mai proastă de la declararea Independenței RMî, a spus președintele Comisiei de politică externă din Senatul României.

Serviciul de presă al parlamentului de la Chișinău nu a anunțat nimic despre preconizata vizită, dar nici despre contramandarea acesteia. Pregătirile s-au făcut aproape în secret, astfel că mulți deputați din opoziție au aflat de vizită doar grație faptului că au fost invitați la recepția pe care urma să o dea cu acest prilej Ambasada României. Deputatul neafiliat Vitalia Pavlicenco (PNL) ne-a declarat că președintele Comisiei pentru politică externă a parlamentului RM, comunistul Grigore Petrenco, a fost surprins și s-a cam bâlbâit când i-a cerut programul vizitei. ÑA sunat-o pe șefa Direcției relații externe și astfel am primit programul, în care am văzut ceea ce bănuiam - la întâlnirea cu membrii Comisiei pentru politică externă erau trecuți doar Vasile Iovv (PCRM), Vlad Cubreacov (PPCD) și Dumitru Diacov (PD), adică doar cei din formațiunile Ñcoaliției roș-oranjî. Dar din comisie mai fac parte și eu, și Urecheanu (AMN), și Ivan Banari (PSD)Ö De ce nu a fost prevăzută o întâlnire cu colegii români în format extins, să vină cine este interesat? Este anormal să se întâlnească cu partea română doar cei care l-au votat pe cel care duce o politică antiromânească și a deteriorat atât de grav relațiile dintre cele două țăriî, ne-a spus, revoltată, dna Pavlicenco. La o singură acțiune din program - întâlnirea cu liderii fracțiunilor - era trecut și Serafim Urecheanu. În rest, în programul făcut pentru delegația română erau prevăzute doar întrevederi, prânzuri și cine cu participarea reprezentanților partidului de guvernământ și ai celor doi parteneri dragi lui Voronin - PPCD și PD. De asemenea, delegația română urma să se întâlnească separat cu șeful statului, premierul și spicherul.

Mircea Geoană ne-a declarat că rămâne deschis colaborării și dialogului și e gata să vină la Chișinău oricând va fi disponibilă partea moldovenească. Potrivit lui, relațiile dintre RM și România s-ar putea schimba radical spre bine doar Ñprin schimbare la vârf atât la București, cât și la Chișinău.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum