Deputatul moldovean Valeriu Guma a fost trimis în judecată de Direc&tia Natională Anticoruptie a României

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Deputatul moldovean Valeriu Guma a fost trimis în judecată de Direc&tia Natională Anticoruptie a României

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 3 Iul 2008 - 21:20

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Deputatul moldovean Valeriu Guma a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție a României

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Deputatul moldovean Valeriu Guma este acuzat de Direcția Națională Anticorupție a României de mituirea directorului general al Directiei Juridice din Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). După cum informează publicația română Gardianul, Valeriu Guma a fost deferit justitiei ieri. Potrivit sursei citate parlamentarul este bănuit că ar fi determinat functionarii Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului sa aprobe o conventie de mentinere în vigoare a contractului de privatizare la o firma la care era actionar.

Potrivit DNA, în cursul verii anului 2006, în urma unor negocieri purtate în mod direct sau prin intermediul altor persoane, Guma a promis să ofere, în scopul menționat, anumite sume de bani. La 11 septembrie același an, prin intermediul Ludmilei Buzu (sora acestuia - n.r.), i-a dat peste 20.000 de dolari lui Alexandru Mândrut, în acea perioada consilier al vicepresedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). În schimbul banilor, Alexandru Mândrut urma sa îi determine pe functionarii abilitati sa aprobe o conventie de mentinere în vigoare a contractului de privatizare a societatii Gerom Buzau (Valeriu Guma fiind unul din actionarii societatii - n.r.).

Amintim că în luna aprilie curent procurorii DNA au solicitat Tribunalului București emiterea unui mandat de arestare preventivă, în lipsă, pe numele deputatului moldovean Valeriu Guma.
Deputatul a cerut atunci instanței ca ancheta din dosarul său fie făcută de către procurorii din Republica Moldova. El a invocat parcurgerea unor proceduri speciale legate de imunitatea parlamentară și starea de sănătate precară. Judecătorii români însă au respins trans­ferul dosarului demonstrând că Guma s-a sustras urmăririi penale în România.

Direcția Națională Anticorupție a statului vecin a menționat la acea perioadă că Procuratura Generală a Republicii Moldova a refuzat două cereri transmise de procurorii anticorupție în baza prevederilor Tratatului dintre România și Moldova și a Convenției Europene. Procurorii români cereau audierea învinuitului de către colegii moldoveni, transmiterea cazierului judiciar și furnizarea datelor de identitate.

"În condițiile în care, în aceeași cauză, autoritățile din Republica Moldova au refuzat acordarea asistenței judiciare, nici autoritățile statului român nu pot da curs niciunei solicitări (de transfer al dosarului - n.r.) care intră în conținutul noțiunii de cooperare judiciară internațională, în caz contrar fiind afectat însuși principiul suveranității statului român", susținea Tribunalul București.

Valeriu Guma este deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Democrat. În perioada 1999 � 2003 acesta a fost Consul Onorific al Republicii Moldova în Republica Cipru.


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum