Vasile Vasilache a plecat pe ultimul său drum...

In jos

Vasile Vasilache a plecat pe ultimul său drum...

Mesaj Scris de Beauty la data de Joi 10 Iul 2008 - 23:03

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Pe ultimul drum a plecat astăzi un mare om de cultură, un scriitor polivalent și un om admirabil, Vasile Vasilache, care s-a mutat într-o noapte de marți în corpul de literă al textului său, părăsind această lume pentru veșnicie. Implacabil, moartea răpeste pe cei mai dragi, pe cei mai buni, pe cei mai curajosi, pe cei mai aleși, care lasă în jurul lor un gol ce nu mai poate fi umplut. Anume acesta a fost laitmotivul ce a răsunat în holul Uniunii Scriitorilor în clipele grele în care sute de oameni și-au luat rămas bun de la acel care a fost Vasile Vasilache, scriitor, tată, bunic, străbunic.
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Președintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a declarat că golul mare din cultura Moldovei pe care l-a lăsat Vasile Vasilache nu va putea fi umplut niciodată. Un slujitor al limbii și culturii române, de o verticalitate extraordinară, o conștiință estetică și morală a neamului, Marele scriitor Vasile Vasilache a fost un luptător implicat în viața publică, dăruindu-se mereu pentru a construi adevărul.

Liderul Alianței „Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu, spune că plecarea scriitorului a îndurerart toată suflarea de pe acest pământ, crescută și educată pe opera lui Vasile Vasilache, pe omenia, verticalitatea, dragostea de neam și inteligența Scriitorului.

„Vasile Vasilache a fost un intelectual rafinat, un spirit fascinat de tot ceea ce înseamnă cultură autentică, un prieten ales, discret și
elegant, care mereu iradia căldură sufletească”, a spus printre lacrimi prietenul lui, scriitorul Serafim Saca.
Spiridon Vangheli a menționat că Vasile Vasilache a fost nu numai un mare scriitor, dar și un tată, bunic, străbunic, care i-a educat pe
toți din vița Vasilache să-și pună umărul la prosperarea literaturii și limbii române. Vangheli l-a numit pe Vasile Vasilache drept al doilea
Ion Creangă al neamului.

Vera Bălănel, directoarea liceului „Vasile Vasilache” a spus că elevii și corpul didactic al instituției care recent a luat numele scriitorului îi deplâng plecarea în lumea celor drepți și că se va ține de cuvântul dat Maestrului de a nu-i păta numele.
Sute de oameni, scriitori, actori, regizori, jurnaliști, prieteni, deputați în Parlament, au trecut rând pe rând pe lângă sicriu, au pus flori pe corpul ostenit al Scriitorului, au sărutat icoana din mâinile lui trudite și i-au promis că nu îl vor uitat atâtea zile câte mai au. Unde este cel ce nu mai este, se întrebau cei îndurerați și își ziceau - cu siguranță, în sufletele noastre, în amintirea noastră, în dorul nostru, în opera sa culturală, în dăruirea sa pentru ceilalți.
Reputatul scriitor cu o operă impresionantă va rămâne un exemplu, un model complex pentru tinerele generații care slujesc limba și cultura română pentru că a scris cărți bune, a educat oameni buni din cei patru copii ai săi, a cultivat prin opera sa generații întregi, au mai spus cei care au venit să-l petreacă pe ultimul drum.

Vasile Vasilache este înmormântat la Cimnitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum