Biserica rusă împotriva comunismului

In jos

Biserica rusă împotriva comunismului

Mesaj Scris de Beauty la data de Vin 18 Iul 2008 - 16:52

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Biserica rusă împotriva comunismului
A spune, ca Voronin, că „Iisus Hristos a fost comunist” e totuna cum ai spune că Dumnezeu este ateu.


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Patriarhia Moscovei a chemat Kremlinul să condamne oficial comunismul nu numai prin vorbe, dar și prin fapte și să distrugă toate monumentele liderilor sovietici. Declarația a fost făcută săptămâna trecută de către preotul Gheorghi Reabîh, secretarul Direcției relații bisericești externe a Patriarhiei Ruse, care ulterior a declarat pentru TIMPUL că îndemnul său se referă nu doar la Rusia, dar și la celelalte state ex-sovietice. În acest context, preotul Reabîh consideră că toți comuniști de astăzi, care se închină la doi domni, ar trebui ajutați să iasă din această rătăcire.
Pavel Păduraru

Patriarhia consideră că, înainte de împlinirea a 90 de ani de la omorârea de către bolșevici a familiei țarului Nicolai al II-lea, autoritățile ruse trebuie să-și pună serios problema reevaluării trecutului comunist. „Condamnarea comunismului, începută la sfârșitul anilor ‘90 ai secolului trecut, nu a fost finalizată și trebuie să continue prin deschiderea unor noi muzee dedicate atrocităților comise în perioada comunistă, redenumirea orașelor și a străzilor cu vechile nume, renunțarea completă la simbolica sovietica, curățarea Rusiei de toate monumentele sângeroșilor lideri comuniști, inclusiv mutarea osemintelor unora dintre aceștia din Zidul Kremlinului”, se arată în declarație.

Preotul Gheorghi Reabîh atrage atenția că în campania de înlăturare a simbolurilor sovietice va fi necesar să se evite extremismele, remarcând că vocea bisericii nu poate fi ultimativă. „Nu urmărim să condamnăm unele partide existente, dar să ne limpezim conștiința națională - în acest sens, și Rusia, și Moldova au o tragedie comună. Trebuie să ne dăm seama foarte clar de greșelile din trecut, la care sub nicio formă să nu ne mai întoarcem. Aceasta e posibil doar prin recunoașterea păcatelor din trecut, prin pocăință și prin comemorarea victimelor regimului comunist”, a declarat pentru TIMPUL părintele Gheorghi.

Întrebat cum apreciază situația din RM, unde șeful statului se declară și comunist, și creștin, reprezentantul Patriarhiei Ruse a subliniat că omul creștin nu poate fi comunist în niciun caz. „E alogic ca cineva să se închine concomitent în fața lui Lenin și în fața lui Dumnezeu. Lenin a prigonit deschis Biserica și, conform ordinelor lui, creștinii erau omorâți, iar bisericile - distruse. Sunt crime pe care nu avem dreptul să le ștergem din istorie. Dacă astăzi considerăm că Biserica este Sfințenia principală a popoarelor noastre, trebuie să înțelegem clar că nu putem să ne închinăm dușmanilor Bisericii”, a opinat clericul rus. Rugat să comenteze declarația președintelui Voronin precum că „primul comunist a fost Hristos”, părintele Gheorghi a clasificat-o ca pe o hulă contra lui Dumnezeu: „E totuna cum ai spune că Dumnezeu este ateu, fiindcă orice comunist e neapărat ateu. Or, numai în contextul unei profanări față de Biserică și numele lui Hristos, poți să vorbești așa despre Fiul lui Dumnezeu care a adus credință pe pământ”.

Referindu-se la cei care și astăzi se închină și lui Dumnezeu, și lui Lenin, preotul Gheorghi Reabîh a remarcat: „E o problemă a rătăcirii noastre, pentru că noi numim albul - negru și negrul - alb. Să nu uităm că avem mulți mucenici noi, care au suferit de la comuniști și pe care îi cinstim în Biserică. Dacă fiecare om are propriile viziuni asupra lumii, noi nu trebuie să-l discredităm, ci să contribuim la ieșirea sa din rătăcire prin lichidarea contradicțiilor în care se află. Când te strădui să le asiguri oamenilor un viitor mai bun, fii mai întâi conștient de ideile care pot să nu slujească spre binele nimănui, chiar dacă tu le crezi importante”.

Am încercat să aflăm care e poziția Mitropoliei Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, față de această declarație și dacă Biserica Ortodoxă din Moldova va chema, la rândul său, autoritățile RM să condamne comunismul. Din păcate, deși ÎPS Vladimir ne-a promis că ne va da ieri un răspuns, nu ne-a mai contactat și nici n-a mai răspuns la apelurile noastre.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2357
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Biserica rusă împotriva comunismului

Mesaj Scris de Beauty la data de Vin 18 Iul 2008 - 16:53

Preotul Gheorghi Reabîh, reprezentant al Patriarhiei Ruse:

„Comuniștii nu pot să creadă în Dumnezeu”


- Părinte Gheorghi, deși au trecut mai mult de 15 ani de la căderea URSS, Rusia încă nu se încumetă să îngroape trupul lui Lenin. Mai reprezintă acest cadavru o mândrie pentru ruși?

- Piața Roșie este simbolul Rusiei și tot ce se află aici vorbește despre ideile importante pentru poporul rus. Astăzi, la paradele și acțiunile de importanță statală, mausoleul este astupat, ca să nu-l vadă nimeni. De aceea, Lenin trebuie scos de acolo. Dacă ne rușinăm de el, înseamnă că nu-l mai acceptăm ca pe un simbol al națiunii noastre. Chiar Lenin a rugat - în testamentul său - să fie înmormântat și trebuie să-i îndeplinim această dorință. Totodată, dacă o parte a societății ruse încă împărtășește idealurile leniniste, urmează să procedăm corect și față de ei. Or, trupul trebuie dat pământului - undeva, la o margine de oraș -, iar în preajmă să fie deschis un muzeu, ca la oricare persoană care a jucat un rol oarecare în istoria Rusiei.

- Declarația dvs. despre condamnarea comunismului se referă doar la Rusia sau la toate țările în care Patriarhia Rusă are structuri ecleziastice?

- Sunt 90 de ani de la asasinarea de către comuniști a familiei țarului Nikolai, dar societatea rusă încă se teme să dea o apreciere cuvenită acestei fărădelegi. Aprecierea însă e strict necesară și trebuie să se facă prin acțiuni și declarații publice. Condamnarea crimei din 1917 și recunoașterea de către statul rus a eroismului familiei țarului ar lumina fața Rusiei, căci răbdarea și curajul familiei masacrate, care a urmat povețele evanghelice până la jertfirea de sine trebuie să constituie un atu în scopul educării tinerelor generații de ruși. Ezitând să condamnăm răsturnarea puterii legale de către bolșevici, riscăm ca experimentul să se repete. Totuși, apelul meu este o chemare la dialog pentru toți, fiindcă în toate țările ex-sovietice au rămas multe probleme nerezolvate în privința trecutului comunist. E timpul să ne recunoaștem clar greșelile de altădată, la care niciodată și sub nicio formă să nu ne mai întoarcem: înjosirea demnității umane, represiunile și impunerea forțată a unei singure ideologii. Schimbarea e posibilă numai prin recunoașterea păcatelor din trecut, prin pocăință și prin comemorarea victimelor comunismului.

- Cred că, pentru RM, declarația dvs. nu are nicio importanță, fiindcă aici conduc și în prezent comuniștii.

- Comuniștii contemporani din Rusia și cei din Moldova nu sunt ca cei din timpul URSS. Aceștia nu-și propun construcția comunismului și sunt mai mult socialiști. Ei împărtășesc principiile echității sociale și trebuie să fim obiectivi - nu putem spune că ei toți sunt răufăcători.

- Bine, dar în țara noastră se impune dictatura aceleiași ideologii, iar președintele Voronin se închină și în Biserică, și la monumentele lui Lenin.

- Și în Rusia o parte din cetățeni își păstrează viziunile comuniste, dar ei sunt în minoritate față de tendințele generale ale societății. Comuniștii nu pot să creadă în Dumnezeu, la fel cum creștinul nu poate fi comunist în niciun caz. E imposibil ca un creștin să accepte principiile comuniste de edificare a Împărăției Cerului pe Pământ sau materialismul. Or, dacă ești creștin, reevaluează-ți propria conștiință și nu-l mai slăvi pe Lenin, care a prigonit Biserica și, conform ordinelor lui, creștinii erau omorâți, iar bisericile - distruse.

- Totuși, V. Voronin susține că Lenin a fost unul dintre marii apărători ai Bisericii…

- Noi trebuie să înțelegem, odată și pentru totdeauna, că Lenin a luptat contra Biserici, dar nu a apărat-o. Sunt crime pe care nu avem dreptul să le ștergem din istorie. Dacă astăzi considerăm că Biserica este Sfințenia principală a popoarelor noastre, trebuie să pricepem că nu putem să ne închinăm dușmanilor Bisericii.

- Președintele RM a mai declarat că primul comunist a fost Iisus Hristos.

- Hristos este Fiul lui Dumnezeu, dar cineva vede în el un filosof, iar altcineva - un comunist. Însă comunistul este neapărat ateu. Or, e alogic să zicem că Fiul lui Dumnezeu, care a adus oamenilor credință pe pământ, a fost ateu. Poți să-l numești pe Hristos comunist numai în contextul unei profanări față de Biserică. Cu atât mai mult că nimeni dintre ierarhii și preoții Bisericii - nici în timpul sovietelor, nici pe urmă - nu l-au numit pe Hristos comunist. Este, de fapt, o hulă contra lui Dumnezeu.

- Într-un an, când Paștele se sărbătorea la 22 aprilie, conducerea de vârf a RM s-a dus cu flori la monumentul lui Lenin, apoi a mers cu lumânări la Biserică, slăvind faptele lui Lenin, și apoi Învierea lui Hristos. Cum se explică, după dvs., slujirea la doi domni?

- E problema rătăcirii noastre, pe care propun să o evităm, ca să nu mai numim albul - negru și negrul - alb. Declarația mea nu urmărește să condamne unele partide existente, dar să aducă la starea de limpezire a conștiinței naționale. Tradițiile istorice ale Rusiei, ca și ale Moldovei nu se bazează pe trecutul comunist. În acest sens, avem o tragedie comună, pe care trebuie s-o percepem anume ca pe o TRAGEDIE, dar nu ca pe ceva benefic pentru noi. Problema constă anume în contradicția despre care vorbiți și care trebuie lichidată. Dacă le vrei bine oamenilor și te străduiești să le asiguri un viitor bun, fii conștient că ideologia comunistă nu poate să slujească spre binele nimănui, chiar dacă tu o consideri importantă. Aici e tragedia comuniștilor de astăzi. Nu e cazul să începem un război civil, dar să recunoaștem că și printre ei sunt oameni buni, pe care urmează să-i îndemnăm spre bine. Dacă vom vorbi domol, e posibil ca vocea Bisericii să se facă auzită.

- Ce acțiuni concrete ar trebui să facă Mitropolitul Vladimir, activând într-o țară condusă de comuniști?

- Nu-i treaba mea și nu vreau să mă implic în problemele politice ale altui stat. Știu că dl Voronin face mult bine și nu vreau să-i pun la îndoială activitatea. Noi nu trebuie să discredităm și să stricăm autoritatea cuiva, ci să contribuim la schimbarea viziunilor sale. Nu cred că Vladâca Vladimir se duce cu Voronin la Lenin, dar cred că el vorbește cu președintele despre aceste lucruri, ținând cont că e o temă delicată și nu e bine ca omul să creadă că i se sapă groapa.

- Dacă ați lucra la Mitropolia Moldovei, ați tăcea și dvs.?

- Eu aș propune societății moldovenești să se gândească serios la această întrebare, dar nu aș cere nimic. Biserica nu are voce ultimativă și poate doar să propună, să mărturisească adevărul. Pe cale pașnică, trebuie să convingem oamenii, inclusiv puterea politică, să nu ascundă prin tăcere atrocitățile comuniste și să mediteze asupra acestora. Să nu chemăm societatea la neloialitate față de putere, dar să convingem puterea că nu face bine păstrând amintiri senine despre comunism. Avem mulți mucenici noi, uciși de comuniști, pe care îi cinstim în Biserică. Spuneți-mi, cum să ieșim pe urmă din Biserică și să-l lăudăm pe Lenin?

P.S. Liderul Partidului Comunist din Rusia, Ghenadi Ziuganov, a spus presei ruse că declarația preotului Gh. Reabîh „are un caracter provocator și e periculoasă pentru societate”. În semn de răspuns, părintele Gheorghi a declarat pentru „Interfax”: „Cred că cei mai sinceri și corecți comuniști nu trebuie să se teamă să recunoască crimele odioase ale puterii bolșevice, cunoscute de toată lumea”.

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2357
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum