Paul Goma

In jos

Paul Goma

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 30 Iul 2008 - 20:01

Paul Goma
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

(n. 2 octombrie 1935 în satul Mana, comuna Vatici, județul Orhei, Basarabia) este un scriitor și disident anticomunist român.

Probabil cel mai cunoscut disident din timpul României comuniste și unul dintre cei mai importanți scriitori post-belici, Paul Goma s-a născut în Basarabia ca al doilea fiu al unei familii de învățători români. Odată cu cedarea Basarabiei fostei U.R.S.S., în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, familia Goma s-a refugiat în țară. În mai 1952, pe când era elev în clasa a zecea a liceului "Gh. Lazăr" din Sibiu, Goma a fost convocat la Securitate și reținut opt zile, după care a fost exmatriculat din toate școlile din țară, deoarece susținuse în școală cauza luptătorilor anticomuniști. A reușit să se înscrie la liceul "Radu Negru" din Făgăraș , pe care l-a absolvit în iunie 1953.

În 1954 a susținut simultan examene de admitere la Universitatea din București la filologie-română și la Institutul de literatură și critică literară "Mihai Eminescu". A reușit la amândouă, alegând însă Institutul.

Din toamna anului 1955, a avut dispute la seminarii și cursuri cu profesorii Radu Florian, Tamara Gane, Mihai Gafița, T.G. Maiorescu, M. Novicov, urmând ca în iunie 1956 să fie "judecat" de către rectoratul Universității. A luat naștere pentru prima dată "cazul Goma".

După înfrângerea revoluției maghiare din 1956 de către tancurile sovietice, în luna octombrie a aceluiași an, Paul Goma și-a predat carnetul de membru U.T.M. în semn de protest.

A fost arestat în noiembrie 1956, acuzat de tentativă de organizare de manifestație ostilă; în martie 1957 a fost condamnat la doi ani de închisoare corecțională, pe care i-a executat la închisorile Jilava și Gherla. Ulterior, a fost trimis cu domiciliu forțat în Bărăgan, la Lătești, unde a rămas până în 1964.

Neputându-se reînmatricula în anul III la Institut, în vara anului 1965 a dat din nou examen de admitere la Facultatea de Filologie a Universității din București.

In anii 70, a fost activ in crearea Sindicatului Muncitorilor liberi. In 1971, a fost propus pentru a fi exclus din PCR, datorita publicării romanului Ostinato in Germania de Vest, după ce cenzura nu i-l acceptase. In 1977, Goma a publicat o scrisoare cerind respectarea drepturilor omului in România, scrisoare ce a fost citita la Europa Libera. Ca rezultat, a fost permanent urmarit, arestat si bătut de Securitate.

La 20 noiembrie 1977, Paul Goma, împreună cu soția și copilul, au plecat în exil. Ajunși la Paris, au cerut azil politic. Aici Goma și-a continuat lupta împotriva regimului comunist de la București și a conducătorului lui, Nicolae Ceaușescu. Ca reacție la activitatea sa anti-comunistă, statul român i-a retras abuziv cetățenia română. A fost ținta unui atac cu colet-capcană și a unei tentative de asasinat puse la cale de regimul de la București.

Paul Goma și familia locuiesc în continuare în Franța. Nu este membru al Uniunii Scriitorilor, din care a fost exclus în 1977 de către conducerea de atunci, din care făceau parte, între alții, Nicolae Manolescu, Ana Blandiana și Ștefan Augustin Doinaș.

Paul Goma este în prezent apatrid, refuzând în 1980 oferta de a primi cetățenia franceză, primită în același timp cu scriitorul ceh Milan Kundera. O petiție pentru repunerea în drepturi a familiei Goma, semnată de 300 de persoane în 2006, a rămas fără rezultat.

------------------------------------------------------------------------------------------------

A publicat la Editura de Stat pentru Literatură și Artă romanul Ostinato și a debutat la revista "Luceafărul" cu povestirea Când tace toba(1966). În vara anului 1967 a trimis prima variantă a romanului Ostinato în Occident.

În perioada în care Cehoslovacia a fost invadată de armatele reunite ale Tratatului de la Varșovia în 22 august 1968, a avut loc lansarea volumului Camera de alături. În această perioadă, Paul Goma făcut cerere să fie primit în Partidul Comunist Român.

La sfârșitul lunii august 1968, la Uniunea Scriitorilor din Republica Socialistă România, a avut loc ședința de primire în Partidul Comunist Român a unor tineri scriitori, cum sunt Mariana Costescu, Aurel Dragoș Munteanu, Adrian Păunescu, Alexandru Ivasiuc și Paul Goma.

În 1969, la Uniunea Scriitorilor, a fost "judecat" pe motiv că un scriitor român, "mai ales când este un necunoscut, nu are dreptul să se comporte ca și cum ar fi singur pe lume", avându-se în vedere demersurile sale de a publica romanul Ostinato în Occident.

În aprilie 1970, a predat romanul Ușa Editurii Cartea Românească, fiind respins de Marin Preda și Mihai Gafița, ca urmare a pretinsei "decodificări", de către Alexandru Ivasiuc, a două personaje din carte, despre care se presupunea că i-ar întruchipa pe cei doi soți Ceaușescu. Manuscrisul acestui roman a fost deasemeni expediat în Occident.

În octombrie 1971, a apărut în limba germană, publicat de către editura "Suhrkamp Verlag", romanul Ostinato, lansat la târgul de carte de la Frankfurt. Paul Goma a apărut la stand cu acest roman cu titulatura de "carte interzisă în România". Ca reacție,Dumitru Popescu a propus excluderea din partid a lui Paul Goma - pentru că "a pus în mâna dușmanului o armă cu care să lovească în patria noastră". Îl anatemizează Eugen Barbu, Titus Popovici, Dinu Săraru și-l apără Mihai Novicov, Ion Lăncrănjan, Mihai Ungheanu, Darie Novăceanu.

În 1972, a apărut la aceeași editură vest-germană, a apărut romanul Ușa, preluat în 1974, în franceză, la Gallimard. Din cauza acestor cărți, Paul Goma a intrat în circuitul european dar ajuns la mari și interminabile conflicte cu autoritățile comuniste de la București, culminate cu "Mișcarea Carta 77" dar soldate cu arestarea și detenția sa la Rahova.

După revoluția din decembrie1989 i s-au publicat și în România o parte din cărți. I-au apărut articole în Revistele "Vatra", "Familia", "Timpul", "Jurnalul Literar".

-----------------------------------------------------------------------------

Săptămâna roșie

În 2002, Paul Goma a scris eseul Săptămâna roșie 28 iunie - 3 iulie sau Basarabia și Evreii, în care autorul descrie "atrocități comise de populația neromână (în special, evrei) în timpul retragerii trupelor și administrației române din Basarabia și Bucovina, de după ultimatumurile sovietice din iunie 1940". Autorul motivează crimele de război ale regimului antonescian contra evreilor, după 22 iunie 1941, prin "răzbunarea pentru faptele reprobabile din anul precedent". Totodată, Goma militează pentru "asumarea responsabilității evreilor pentru crimele comise contra românilor", și este "contra distorsionării istoriei în vederea instituirii unui mit exclusiv al genocidului doar contra evreilor în scopuri politice (de dominație), economice (extorcare de fonduri) și de culpabilizare a tuturor celorlalte națiuni ne-evreiești, fără o analiză critică a propriilor acțiuni criminale antiromânești (și în general anti-goim), susținute sau aprobate de cvasi-totalitatea cercurilor evreiești".

Surse israeliene afirmă că Săptămâna roșie nu este un studiu istoric ci un manifest politic de regestionare a istoriei, ce folosește surse tendențioase, de valoare istorică disputabilă și din care Goma alege citate care-l pot servi în dezvoltarea tezelor sale antisemite, plasându-se în cadrul literaturii de negare a holocaustului.
Documente cu privire la evenimentele descrise in eseu mai sunt și publicațiile unor istorici de renume, ca Acad. Dinu C. Giurescu , Mihai Pelin.
Între anii 2002 și 2005, eseul a cunoscut numeroase variante. Prima ediție tipărită a apărut la "Editura Museum" din Chișinău (2003), cea de-a doua la "Criterion Publishing House", București (2003), iar cea de-a treia la "Editura Vremea", București (2004).

---------------------------------------------------------------

Volume publicate

* Camera de alături (în limba română - 1968)
* Ostinato (germană - 1971, franceză, olandeză - 1974, română - 1992)
* Ușa noastră cea de toate zilele (germană - 1972, franceză - 1972, română - 1991)
* Gherla (franceză - 1976, suedeză - 1978, română - 1990)
* În cerc (franceză - 1977, română - 1995)
* Garda inversă (franceză - 1979, română - 1997)
* Culoarea curcubeului (franceză - 1979, olandeză - 1980, română - 1990)
* Patimile după Pitești (franceză - 1981, germană - 1984, olandeză - 1985, română - 1990, abia in 1999 se pune in vânzare!)
* Chassee-croise (franceză - 1983, română, Ed. "Humanitas" - 1991)
* Soldatul câinelui (română, Ed. "Humanitas" - 1991)
* Bonifacia (franceză - 1986, română - 1993)
* Din Calidor ( franceză - 1987, română - 1989, 1995, My Childhood at the Gate of Unrest: A Romanian Memoir, engleză - 1990
* Arta refugii (franceză - 1990, română, Ed. "Dacia", Cluj - 1991; Ed. "Basarabia", Chișinău - 1995)
* Astra (franceză - 1992, română - 1992)
* Sabina (română - 1991, franceză - 1993)
* Adameva (Ed. "Loreley", Iași - 1995)
* Amnezia la români (Ed. "Litera" - 1995)
* Scrisori întredeschise - singur împotriva lor (Ed. revistei "Familia", Oradea - 1995)
* Justa (română, Ed. "Nemira" - 1995)
* Jurnal (8 vol.) (română, Ed. "Nemira" - 1997-2004)
* Jurnal de apocrif, (română, Ed. "Dacia" - 1999)
* Garda inversă (română, Ed. "Univers" - 1997)
* Altina - grădina scufundată (română, Ed. "Cartier", Chișinău, - 1998)
* Alte jurnale (Ed. "Dacia" - 1998)
* Jurnalul unui jurnal (Ed. "Dacia" - 1998)
* Scrisuri (1972-1998, (Ed. "Nemira" - 1999)
* Basarabia (Ed. "Jurnalul Literar" - 2002)
* Săptămâna roșie 28 iunie - 3 iulie sau Basarabia și Evreii (2003 - Ed. "Museum", Chișinău și "Criterion Publishing House", București; 2004 - Ed. "Vremea", București).

WIKIPEDIA

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Paul Goma

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 30 Iul 2008 - 20:05

Minune... (text de Paul Goma)

Românii din stânga Prutului: Bucovinenii, Herțenii, Basarabenii, chiar dacă stau tot timpul cu ochii spre Apus ( de astă data nu doar “dincolo de Prut”, ci… “dincolo de Ocean”), chiar de au primit ceva ajutoare materiale (burse, călătorii, subvenții individuale), să nu se aștepte la vreun “miracol american”. La ei nu va veni (tot pupătura Bush-Putin fiind “piedica istorică”) – chiar dacă, acum, ne-ar prinde tare bine (am subliniat pluralul implicativ: niciodată nu m-am ferit să-mi asum identitatea, cu toate că in Republica Populară - apoi Socialistă – România, a declara că ești “român-basarabean” comiteai aproape aceeași crimă ca, în RSS Moldovenească: “român-basarabean”).
Sper însa că ai mei dintre Prut si Nistru, vor fi de acord că:
Românii basarabeni se vor salva fără ajutor din afară; fără “ajutor american”; vor ieși din groapă, din râpă, din Valea Plângerii, se vor ridica în două picioare pe mal – și vor sta drept, vor privi drept (și, în sfarșit, de sus), vor gândi drept.
Miracolul basarabean: tineretul.
Fetele și baieții care abia se nascuseră în Momentul 1988 – când Basarabia intrase în rândul comunitaților revoltate împotriva Terorismului Sovietic printr-un text: cel despre limba română; ei, baieții și fetele care nu cunoscuseră spaima de KGB (și de NKVD); nu fuseseră înfometați până la a se mânca între ei, nici arestați, deportați, chinuiți prin frig, foame, ciomag pentru vina de a fi , nu “moldoveni”, - ci români basarabeni; pentru crima de a fi vorbit, nu ”limba moldovenească” (cea care nu există, dar rușii i-au bătut în cap pe vorbitori, în cap, în cap – până ce românul a zis ca rusul), ci limba româna.

“Cusururi biografice” devenite calități:
Tinerii de azi nu se tem (ca părinții lor, cu experiență); să spună adevărul, să ceară dreptate, democrație, libertate – prin cuvânt.
Rolurile - și locurile - s-au schimbat. Azi nu adulții iși apară progenitura, o sfătuiește, o încurajează, o inițiază în “tainele vieții”; ci copiii, ascultând de instinctul care nu înșeală, pornesc primii, iar bătrânii (timorații, educații în cultul terorii, al victimei consimținde), parte din rușine, parte din mândrie – că ei, becisnicii, ei, robii au zămislit asemenea minuni de fete și de flăcăi – vin în coada coloanei – dar vin…
Prin vârstă, sânt un bătrân (67 de ani aritmetic, basarabenetic: 134, căci multe am trăit noi…); prin “necumințenie” si judecând după viața pe care o duc și azi: un biet copil.
Avînd această dublă-vedere, biet-copilul iși ia de la sine puterea de a sugera (nu sfătui, fiecare poate greși singur-singurel și încă foarte bine). Așadar:
- Tinerețea nu e o calitate câștigată, de fiecare ins ci un dar; un talant. Ca în parabola cunoscută unii iși valorifică talantul, alții și-l îngroapă - și îl uită…;
- Tinerețea: perioada în care puiul de om este curat, neprefăcut, nemincinos, generos, sensibil la idei înalte și la “abstracțiuni” ca: patrie-patriotism, ca limba română (care nu e ca o cămașa, schimbă-bilă – ci ca pielea omului), onoare, demnitate, toleranță. Greu, foarte greu este ca tânărul, maturizându-se, să gândească și să trateze “abstracțiunile” cu aceeași inocență-curată, să le dea aceeași accepție, același sens.
Nu e mare lucru – e totul.
De la tineri este așteptat “miracolul basarabean” – nu de la americani, nu de la sfântul Sisoe, nu din părul mălăieț.
Deși am vârsta pe care am declarat-o, mă visez tânăr-în-Basarabia. La ceva tot aș fi bun: aș confecționa lozinci – aș incepe cu:
NU VREM SĂ FIM REFUGIAȚI ÎN PROPRIA ȚARĂ!


Paul Goma, Paris , 14 decembrie 2002

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Paul Goma

Mesaj Scris de tank la data de Vin 28 Noi 2008 - 0:53

A fi basarabean...

Cu explicabila satisfactie mi-am adus aminte:
- în 1988, când la Chisinau V. Mândâcanu publica articolul “Ecologia spiritului”, iar la meetingurile cenaclurilor
“A.Mateevici” intelectualii cereau demisia înaltilor demnitari de stat si de partid, în cenaclurile de la Bucuresti conduse de N.Manolescu, Crohmalniceanu, M. Martin, I.B. Lefter, se dezbatea de zor chestiunea sexului rezistentului prin cultura;
- când în 1989 la Chi§inau modestii intelectuali basarabeni se luptau cu sovietizatorii pentru limba româna, cu grafie latina, impunînd Sovietului Suprem al RSSM o lege - rafinatii scriitori de la Bucuresti, printre ei N.Manolescu, îi ironizau pe bietiibasarabeti “ramasi la Bolintineanu”, pierzînd timpul cu, ce tristete, domnilor: “limba româna”, în loc sa treaca urgent la Roland Barthes!;

29 octombrie 2005
Paul Goma

avatar
tank
membru
membru

masculin Number of posts : 88
Localizare : pe front
Hobby : kiler
Registration date : 05/09/2006

Sus In jos

Re: Paul Goma

Mesaj Scris de Beauty la data de Vin 28 Noi 2008 - 18:22

D O L I U P E N T R U B A S A R A B I A

[...]
11 Martie 2006: zi de pre-doliu national - adevaratul Doliu va fi în 27 martie, când se vor împlini 88 ani de la Unirea Basarabiei cu România, în 1918. In acesti 88 ani s-au adunat trei cedari, trei vânzari:
Prima: la 28 iunie 1940;
A doua: imediat dupa “revolutie” când, basarabenilor veniti fuga-fuga, sa ceara Unire cu Patria Muma li s-a raspuns ca Muma Patrie nu are nevoie de înca trei milioane de minoritari - altfel românofoni…;
A treia: cea din 10 martie 2006.
Ne-ati vândut, fratilor, ne-ati “tratat” ca în Miorita. Nu mai ramâne decât sa ne crapati capul cu un pietroi în timp ce dormim. Ziua de 27 martie va fi o aniversare fara sarbatoare.Va fi un Prohod.

Paris, 11 martie 2006
Paul Goma

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Paul Goma

Mesaj Scris de Beauty la data de Sam 6 Apr 2013 - 16:12

Paul Goma despre limba moldovenească

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2383
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Paul Goma

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 11 Mai 2013 - 1:56

Paul Goma se reîntoarce în ținuturile natale, după 36 de ani de la plecarea în exil, ocolind Bucureștiul și alegând Basarabia

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2782
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Paul Goma

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum