Gheorghe Briceag a decedat.

In jos

Gheorghe Briceag a decedat.

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 25 Aug 2008 - 12:22

Gheorghe Briceag a decedat.

Gheorghe Briceag (n. 15 aprilie 1928 - d. 16 august 2008) a fost un cunoscut apărător al drepturilor omului în Republica Moldova și presedinte al Filialei Bălți a Comitetului Helsinki pentru Apararea Drepturilor Omului;


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

In ultimii ani, Gheorghe Briceag a devenit simbol al luptei cu comunismul. El s-a opus cu vehementa intentiilor autoritatilor locale si Partidului Comunistilor de a reinstala monumentul lui Lenin in centrul orasului Balti. Briceag amenintase ca se va autoincendia daca va fi reinstalat monumentul „tatucului”.

A fost condamnat, în anii '40 ai secolului trecut, de puterea bolșevica la zece ani de GULAG și mai apoi la șapte ani de exil pentru că a organizat unul dintre primele grupuri de rezistență antisovietică din Basarabia.

La 27 aprilie 2005, Gheorghe Briceag a intrat în posesia Premiului Homo Homini ("Premiul pentru Demnitate Umana") pentru anul 2004, oferit de Fundația People in Need. Gheorghe Briceag este unicul reprezentant al R. Moldova, care s–a învrednicit de acest premiu și al șaptelea din lume. Premiul Homo Homini i–a fost acordat pentru contribuția la protecția drepturilor omului în R. Moldova și pentru opunerea sa procesului de reinstalare a simbolurilor și ideologiei sovietice.

La Praga, Gheorghe Briceag a fost și unul dintre cei cinci membri ai juriului la ediția a șaptea a Festivalului "One World Human Rights", manifestare care face parte dintr–o rețea de 200 de festivaluri video/audio din Europa.

Wikipedia
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Gheorghe Briceag a decedat.

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Mar 26 Aug 2008 - 14:19

El a fost un om cu care putem sa ne mindrim.
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum