Gheorghe Ghimpu

In jos

Gheorghe Ghimpu

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 27 Aug 2008 - 16:03

Tricolorul de pe clădirea Parlamentului a fost arborat de Gheorghe Ghimpu

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Regretatul Gheorghe Ghimpu, fondatorul Mișcării de Eliberare Națională, președintele Asociației Victimelor Regimului Comunist de Ocupație și a Veteranilor de Război ai Armatei Române, deținut politic, autorul proiectelor de lege privind reabilitarea victimelor regimului totalitar de ocupație și despre controlul de stat, coautor al proiectului de lege privind cetățenia R.Moldova, a fost unul din deputații în primul Parlament al R. Moldova, care a votat Declarația de Independență.


Cei care l-au cunoscut, spun că Gheorghe Ghimpu a fost un om cu verticalitate și demnitate, curajos, un iubitor de neam și un model de rezistență anticomunistă. Scriitorul Vladimir Beșleagă susține că Ghimpu este unul dintre primii luptători cu regimul totalitar, care a demonstrat încă în anii 70 ai secolului trecut că în R. Moldova a existat o disidență și o rezistență împotriva regimului sovietic.

Pentru convingeri politice și fondarea Frontului Național în Basarabia și Bucovina de Nord, Gheorghe Ghimpu a fost condamnat în 1972 la 6 ani privațiune de libertate cu regim sever în lagărele de concentrare sovietice, dar și acolo a rămas fidel convingerilor sale. În anii renașterii naționale a fost unul dintre liderii acesteia. El a fost primul care a dat jos, la 27 aprilie 1990, drapelul sovietic de pe clădirea Legislativului și a arborat tricolorul.
Primul Președinte al R.Moldova, Mircea Snegur, a declarat pentru Info-Prim Neo că regretă trecerea în neființă a lui Gheorghe Ghimpu, care a fost un mare luptător pentru idealurile naționale.


În context, poetul Ion Hadârcă a spus că, alături de Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Gheorghe Ghimpu este un simbol de trezire a conștiinței naționale, care a știut să demonstreze cu lux de amănunte o continuitate a ideii romaânității, cu argumente științifice în cartea „Conștiința națională a românilor Moldovei”. „Când a arborat tricolorul la 27 aprilie deasupra Parlamentului, nu pricepeam de ce își riscă viața ridicându–se la asemenea înălțimi. Mai târziu am înțeles că numai Gheorghe Ghimpu putea face acest lucru, trăind o clipă de neuitat în viața lui”, a mai spus Ion Hadârcă.

Gheorghe Ghimpu a murit în la 27 octombrie 2000 într-un accident de circulație, în drum spre Târnova, Dondușeni, unde avea o întâlnire. După 3 ore de drum, la ora 6.30, mașina în care se afla a fost lovită de un camion.

Presedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, fratele lui Gheorghe Ghimpu, susține că accidentul a fost organizat. Liderul PL spune că Gheorghe Ghimpu a lăsat în urma sa o comoară inestimabilă - dragostea față de tot ce e românesc. „Nu în zadar, când am ridicat piatra comemorativă la Colonița, am scris pe ea cuvintele lăsate de Gheorghe Ghimpu: „Ne vom salva doar revenind la românism și realizand reintregirea neamului românesc”.

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoaca, afirmă că acceptând să lupte pentru cauza națională, pentru un proces juridic internațional împotriva comunismului el și–a asumat o mare răspundere. „Nu pot să nu mă mândresc cu o rudă care a făcut din viața sa o luptă pentru libertate, românism. Ca primar îmi rămâne datoria să continuu ce a început unchiul pentru ca adevărul pe care l-a apărat cu prețul vieții să se poată așeza în viața noastră de zi cu zi”, a mai spus primarul.

Info-prim
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Gheorghe Ghimpu

Mesaj Scris de Beauty la data de Vin 13 Noi 2009 - 11:23

Azi, 13 noiembrie, se împlinesc 9 ani de la moartea lui Gheorghe Ghimpu, a celui care a fost un reprezentant de seamă al rezistenței anticomuniste din Basarabia. Ghimpu a fost deținut politic în anii 1972-1978 în GULAG-ul sovietic pentru convingeri politice.