31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

In jos

31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 30 Aug 2008 - 14:40

31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Ziua de 31 august, celebrată neîncetat la Chișinău începând cu 1990 ca fiind ZIUA LIMBII ROMÂNE, va fi ocazia unei adevărate sărbători a românismului din dreapta Prutului.

Invitatul special al sărbătorii este maestrul Gheorghe Zamfir, care va fi susținut de orchestra „Lăutarii” dirijată de Nicolae Botgros. În seara de 31 august vor mai evolua orchestra „Mugurel” cu Ana Barbu, Olga Ciolacu, Mihai Ciobanu, Maria Sarabaș, Silvia Grădinaru, Constantin Rotaru. De asemenea, în concertul dedicat sărbătorii „Limba Noastră cea Română” vor cânta Natalia Barbu, Geta Burlacu, Iurie Sadovnic, Adrian Ursu, Catharsis, Pavel Stratan, Studio One, Cătălin Josan.

Întregul program al sărbătorii, organizate de Primăria Chișinău, este:

31 august 2008
Sărbătoarea „Limba noastră cea Română”

9.00 Depuneri de flori Monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt
9.15 Depuneri de flori Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”
9.30 Omagiu Limbii Române. Discursuri, Expoziție de carte, artizanat, ceramică modernă și arte plastice

Grădina Publică „Ștefan cel Mare”

10.00-12.00 Program pentru copii

Grădina Publică „Ștefan cel Mare”

11.00 Serviciu divin în memoria înaintașilor

Cimitirul din str. Armenească

12.00 Deschiderea Salonului Internațional de Carte

Biblioteca Națională

14.00 Program artistic cu participarea orchestrei municipale a fraților Advahov împreună cu Zinaida Julea, Doina Sulac, Igor Cuciuc.
Recital de cîntece dedicate Limbii Române cu: Odri Bîrcă, Maria Drăgan, Corina Țepeș, Costi Burlacu, Radu Dolgan și alții

Grădina Publică „Ștefan cel Mare

14.00 Un deceniu în serviciul limbii și culturii noastre - manifestare culturală

Casa Limbii Române „Nichita Stănescu”, str. M. Kogălniceanu, 90

15.00 Saloanele Moldovei 2008 – expoziție – concurs de artă plastică organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din Moldova în colaborare cu Inspectoratul pentru Cultură Bacău (România)

Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”

17.00 Spectacol susținut de interpeții de muzică populară și estradă: orchestra „Lăutarii” împreună maestrul Gheorghe Zamfir, Lidia Bejenaru, Nicolae Glib, Adriana Ochișanu, orchestra „Mugurel” și Maria Mocanu, Mihai Ciobanu, Maria Sarabaș, Maria Iliuț, surorile Osoianu, formația de dans popular Mărțișor;
Recitaluri susținute de Natalia Barbu, Geta Burlacu, Iurie Sadovnic, Adrian Ursu, Pavel Stratan, Cătălin Josan, Studio One și alții.

Piața Marii Adunări Naționale

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 30 Aug 2008 - 22:44

Nicolae Țâu, ex-ministru de externe: „…Comoară. Să fim demni de această comoară”.

Valeriu Muravschi, ex-prim-ministru: „Limba noastră–i... cea română...”.

Ion Hadârcă, scriitor: „Limba este un destin și nu avem dreptul să punem la îndoială că nu este a noastră. E un adevăr ca și părinții, soarele, credința, ce fac parte din ființa noastră. Cine își asumă aceste lucruri – le trăiește din plin”.

Anatol Șalaru, vicepreședinte PL: „Cine poate să-l egaleze pe Mateevici? Frumusețea limbii noastre el ne-a arătat-o, punând-o în tiparele unui imn care și astăzi îl cântă toată suflarea românească din Basarabia. Credința mea este că trebuie să arătăm și dragoste mai multă, și respect față de limba română, dar și demnitate națională când este cazul să ne apărăm interesele limbii noastre în fața agresiunii unui partid ca cel comunist, care a încercat să restrângă aria de folosire a ei în administrația de stat și nu numai. În general, cred că dacă va interveni schimbarea de anvergură, se va schimba și statutul limbii noastre. Și atunci nu vom mai auzi pe miniștrii Guvernului vorbind în limba rusă, pentru că nu știu românește, iar pe președinte republicii – reprezentându-ne la forurile internaționale în limba altui stat”…

Mircea Snegur, primul președinte al RM: „Mă simt mândru că am contribuit la punerea în capul mesei a limbii române. Mă bucur că roadele acestei munci este vorba frumoasă, coerentă a tinerei generații. Regretul meu este faptul că acum limba are o denumire greșită din cauza conjuncturii politice existente. Și totuși – „Limba noastră-i ...O COMOARĂ”.

Nicolae Dabija, scriitor: „...Cei de la guvernare o cântă CA O MOARĂ. Nu poate exista independență fără limbă, este o aberație când ni se impune să vorbim orice limbă în afară de limba mamei”.

Mircea Druc, ex-prim-ministru
: “Poetul Alexei Mateevici a fost un mare patriot. Problema lingvistică e o mare prostie. În jur de 80 la sută din evreii răspândiți în lumea largă nu cunoas ebraica, dar nu s-au dezis de identitatea națională. Ei nu au vorbit nici odată limba germană de rău, cum este blamată limba rusă. Nu limba rusă e de vină, să nu ne cramponăm de ea, dar trebuie să ai identitatea de român, să fii român. Alde Vasile State, nu se exprimă în rusă, nu sunt ruși, dar ce iese din gura lor?”

Teodor Magder, consilieral Asociației Organizațiilor și Comunităților Evreiești și a Congresului Evreiesc din RM
:
- Limba noastră-i o comoară, în adâncuri înfundată,
Un șirag de piatră rară pe moșie revărsată.

Limba este, după părerea mea, este cea mai mare avuție pe care o are poporul. Vorbesc de limba noastră... De ce? Gândiți-vă... Vedeți, se construiesc case frumoase, dar cât va trăi casa de peste drum? 50 de ani, poate o sută. Vă asigur că peste o sută de ani priveliștea va fi alta. Dar limba, limba este menită să trăiască secole întregi, milenii să trăiască. Să fie lăsată ca cea mai înaltă valoare spirituală celor care vin după noi: fiilor, nepoților, strănepoților noștri. De aceea ea trebuie cultivată și învățată în tot cursul vieții, pentru că limba este un organism viu. Arhaismele, dar și neologismele trebuiesc studiate pentru că ele constituie capitole din istoria limbii. Or, orice fenomen are o istorie, iar limba noastră cu atât mai mult are o istorie și nu una simplă.

Vasile Tarlev, ex-prim-ministru
:
- Limba noastra-i o comoară
În adâncuri înfundată,
Un șirag de piatră rară
Pe moșie revărsată.

Serghei Nazaria, politolog:
- Limba noastră-i o săgeată ce străpunge (strabate) prin milenii
Dar o strica și o c… toți măgarii și ciobenii.

Dați să nu politizăm lucrurile și să-i lăsăm pe fiecare din vorbitorii limbii noastre (care, lucru știut, e o comoară) s-o numească cum îi place mai mult – moldovenească sau română.

Victor Stepaniuc, viceprim-ministru: „- Limba moldovenească.”

Dumitru Braghiș, ex-prim-ministru:
- Limba noastră este bogăția care unește un popor și, în același timp, care ne face pe fiecare dintre noi diferiți, originali.
- Limba este cufărul care păstrează valorile poporului și contribuția fiecăruia la completarea acestui tezaur.
- Limba noastră nicidecum nu poate fi un element de speculație, o temă politică, o temă de dezbateri electorale.

Viorel Ciubotaru, om de afaceri: „E un imn adecvat deplin nouă. Atât timp cât la bucurie și la durere nu cântăm acest imn, nu suntem popor, ci o gloată de naufragiați pe acest colț de rai pe care îl spurcăm cu prezența noastră lipsită de orice rost. Problema limbii nu a fost rezolvată. Iar dacă nici aceasta nu am izbutit, atunci nici de celelalte să nu ne apucăm că vom pierde și ceea ce ne-a mai rămas”.

Grigori Volovoi, președinte al Fundației „Centrul de apărare a drepturilor omului în Transnistria”: „Este amuzant să te compari cu personalitățile mari în continuarea frazelor acestora, în special când e vorba de poezie. Dar fiecare om este obligat să se mândrească cu limba sa maternă, cu atât mai mult un moldovean cu valori culturale bogate.”

Oazu Nantoi, vicepreședinte PDM: „Mie mi-e rușine că societatea noastră s-a blocat la nivelul denumirii limbii și nu există nici un simptom că oamenii o să înceapă să-și pună problema respectivă. Asta e o defecțiune genetică. Asta e frică fiziologică băgată în oameni, pentru că ei nu sunt în stare să se dezmeticească că limba e română. Se trag concluzii apocaliptice. Nimeni nu se uită la exemplul Austriei și Germaniei. În constituția Austriei scrie franc: limba oficială a statului austriac este limba germană.”

Zinaida Grecianîi, prim-ministru: „Mai bine decît a cântat poetul limba, nu știu dacă o poate face cineva”.

Andrei Sangheli, ex-prim-ministru: „- Cred că n-o să pot spune mai bine decât Mateevici. Cred că este ceva foarte gingaș, care trebuie păstrat, promovat, pe care fiecare trebuie s-o socoată ca o comoară. Sunt sigur că vor dispare problemele din jurul limbii. Probleme de limbă și de identitate există peste tot, dar se rezolvă cu încetul și neapărat în mod pașnic”.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 31 Aug 2008 - 11:57

Limba Noastra

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 4 Sept 2008 - 1:07

Dragii mei frați, îmi pare nespus de rău că astăzi nu pot fi alături de voi. Am așteptat cu atâta bucurie reîntoarcerea mea în Chișinău, orașul de care sunt atât de apropiat sufletește și de care mă leagă totodată atât de multe și frumoase amintiri și, în egală măsură, prietenii puternice și de suflet.

Un eveniment nefericit însă m-a oprit din drumul meu spre Chișinău. Vineri, 29 august, am suferit un accident de mașină, care m-a țintuit și mă va țintui la pat pentru mai multe zile în Spitalul de Urgență „Floreasca” din București.

Dacă este să ne aducem aminte împreună, m-am întors din Exil, nu la București, ci la Chișinău, atunci, în februarie 1990, când am fost primit ca un șef de stat. Nimeni nu m-a primit în toată existența mea artistică așa cum m-ați primit voi. Mi s-au dat titluri, onoruri, diplome, am cântat și am plâns împreună. Am avut emoții de nedescris. Atunci a fost o săptămână mirifică pe care nu o voi uita niciodată. Așa au fost toate revenirile mele în Chișinău de atunci și până acum.

Regret enorm faptul că nu s-a înfăptuit dorința mea cea mai aprinsă să știu că faceți parte din trupul țării, căci una suntem și aceeași limba vorbim. Așa a văzut și Ștefan cel Mare și Sfânt și așa au văzut și alți mari voievozi ai noștri. „Că vom fice am fost și mai mult decât atât”, a spus Petru Rareș.

Ar trebui, împreună, să reconstituim istoria noastră milenară, ca popor și ca țară, pentru că înaintașii noștri nu s-au luptat și au murit pentru nimeni, ci pentru unitatea limbii și a nației. Limba noastră este cea mai dulce și cea mai frumoasă din câte există. Am ascultat multe popoare vorbind, dar mai dulce ca noi nimeni nu vorbește. Și la fel ne sunt cântecul, tradițiile și portul.

Dacă nu a fost să ne vedem acum, dragii mei frați, îmi doresc să ne întâlnim la Sărbătoarea Orașului, în octombrie. Să ne păstrăm curajul, ambiția și, mai ales, să nu ne pierdem speranța. Dumnezeu este cu noi! Fecioara Maria ne iubește. Și aceeași mare iubire v-o port și eu.

Să fiți binecuvântați!

Cu dragoste,
Gheorghe Zamfir

31 august 2008
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Sam 6 Sept 2008 - 18:54

Noi suntem Romani si vorbim liba Romana
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Re: 31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Mar 9 Sept 2008 - 23:30

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


EU NU MĂ LAS DE LIMBA NOASTRA DE LIBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation Exclamation
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Re: 31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum