In memoriam Ștefan Iordache

In jos

In memoriam Ștefan Iordache

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 16 Sept 2008 - 0:13

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Cel mai iubit dintre pământeni s-a dus dintre noi


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

La numai 67 de ani, actorul Ștefan Iordache a murit, în urma unui stop cardio-respirator, într-un spital din Viena. Cauza morții se pare că a fost o boală incurabilă, cel mai probabil o leucemie, actorul ținându-și ascunsă boala de prieteni și cunoscuți. Simțind că se apropie de moarte, actorul a cerut condu-cerii spitalului confidențialitate asupra stării în care se afla. În ultimele sale discuții cu jurnalistul Florin Condurăteanu de la „Gardia-nul”, actorul spunea: „doresc să fiu îngropat pe pământ românesc, să crească pe mine iarbă românească și să calce pe mine talpă de român care, calcând pe mormântul meu, să spună: „Aici se odihnește un actor!”.
Fostul director al Teatrului Național București, Dinu Săraru, care îl considera pe Iordache cel mai mare actor al țării din ultimii 50 de ani, susține că maestrul „a murit ca un țăran”. „Cu câteva minute înainte de a muri, a cerut și a ținut o lumânare”. Numeroase personalități din lumea teatrului, filmului și muzicii, dar și președintele României, premierul și ministrul Culturii și-au exprimat regretul în fața dispariției artistului. Ultima sa parteneră, Maia Morgenstern, cu care a jucat în „Ecaterina cea Mare”, povestește că Sala Mare a Naționalului era neîncăpătoare pentru spectatorii care se înghesuiau să-l vadă. „Pentru mine a fost un imens privilegiu să joc cu Ștefan Iordache și în teatru, și în film”, a încheiat actrița.
Ștefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941 la Calafat, copilăria și-a petrecut-o în cartierul bucureștean Rahova. A debutat în 1963 la Studioul „Casandra”, iar de atunci a întruchipat mari personaje din dramaturgia universală și națională. Gloria a cunoscut-o pe scena Teatrului „Nottara”. În film, a rămas în memoria publicului cu rolul lui Victor Petrini din „Cel mai iubit dintre pământeni” după celebrul roman.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: In memoriam Ștefan Iordache

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Mier 17 Sept 2008 - 20:27

Iarasi un patriot sa stins din viata.
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 24
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum