Figurile politice ale Moldovei

In jos

Figurile politice ale Moldovei

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 13 Noi 2006 - 11:58

As vrea sa incep cu un articol de ziar ce l-am citit azi referitor la veritabilul primar al Chisinaului...

Ursu și „oile”

Ca să vă convingeți care e atitudinea adevărată a primarului V. Ursu față de orășeni, vă rugăm să urmăriți un fragment de dialog dintre respectivul și o orășeancă. Dialogul s-a produs săptămâna trecută, la postul municipal de radio „Antena C” în cadrul emisiunii „Din prima sursă”.


Ascultătoarea: Stau și îngheț de frig, da dvs. faceți atâta reclamă și ziceți că sunteți gospodar…

Prezentatoarea: Ce adresă aveți, doamnă?

V. Ursu: Spuni adresa ti rog, nu fă politicî, eu ti rog, nu fă politicî. Spuni concret…

Ascultătoarea: Nu fac politică. Nu e politică…

V. Ursu: (…) Spuni adresa șî și pritențîi, spuni…

Ascultătoarea: Dvs. nu vă îndepliniți funcțiile, nu este politică…

V. Ursu: Cari, șini, cari funcțîi…


Aici dialogul se întrerupe. Convins că microfonul e deconectat, Ursu, enervat pe doamna „cari fași politicî”, rostește o replică demnă de timpurile care le trăim: Ia, uiti, oaia și-i ea!..

Replica a fost rostită în șoaptă, dar se aude foarte deslușit. Asta suntem noi pentru ei: oi. Niște oi proaste, care, după ce îi votează, sunt somate să „nu facî politicî”. După „na hren s pleaja” a lui Voronin, replica „Ia, uiti, oaia și-i ea” a lui Ursu își ocupă locul de cinste în topul disprețului - a disprețului stăpânului față de turmă…

sursa [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Asa vorbeste un primar al unei capitale dornica de ajunge europeana?
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Figurile politice ale Moldovei

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 16 Noi 2006 - 11:40

EDITORIAL
de Constantin Tănase

Fiul în cătușe
Cineva spunea că nu bunele legi, ci bunii judecători înfăptuiesc adevărata judecată. E un adevăr valabil pentru toate timpurile și pentru toate societățile. Constituția stalinistă sovietică era cea mai democratică din lume, dar anume sub razele ei au fost mânate la abator milioane de oameni. La fel de democratică este și Constituția R. Moldova, dar este o constituție moartă.

Ce folos că această constituție îi garantează cetățeanului drepturile și libertățile fundamentale, dacă în realitate nici un articol al ei nu funcționează sau funcționează la comandă și în mod selectiv?

Astăzi, în RM cultul legii a fost înlocuit prin cultul personalității lui Voronin, judecătorii adoptă deciziile care li se dictează la telefon, justiția transformându-se în unealtă de șantaj și bâtă politică. În condițiile când justiția este pusă în slujba unui singur om și a unui singur partid, cine își mai amintește de Constituție? Astăzi, RM e o monarhie cu o putere judecătorească coruptă care funcționează selectiv, conform voinței și intereselor monarhului. De șase ani de zile, de când Voronin e la putere, „justiția” i-a ghilotinat numai pe adversarii lui politici, elemente corupte au fost depistate numai în tabăra opoziției, nici un reprezentant al partidului de guvernământ nu a nimerit pe banca acuzaților. Justiția s-a compromis fatal. Toate „procesele răsunătoare” s-au terminat în cel mai rușinos mod cu eliberarea arestaților din lipsă de probe și cu zeci de dosare pierdute la CEDO.

Lista victimelor justiției moldovene din epoca lui Voronin e foarte lungă: Becciev, Șarban, Modârcă, Gore ș.a.m.d. Toți aceștia au fost arestați, băgați în pușcărie, apoi eliberați din lipsă de probe. Ca să nu zic ultimul (pentru că nu cred că va fi ultimul) pe această listă e E. Mușuc, arestat apoi eliberat. Și iată aici ajungem la aforismul de la început despre „bunele legi” și „bunii judecători”… Am descoperit surprinși că în RM mai există și judecători cu verticalitate morală și demnitate profesională care servesc legea, nu Puterea. Povestea lui Mușuc ar fi avut un alt final dacă dosarul lui nimerea la alt judecător, de exemplu, la cel care, cazul lui S. Urecheanu, în pofida deciziei Curții Supreme de Justiție, a întors pe dos „dosarul ambulanțelor”.

… Purtați în cătușe și arătați la televizor ca niște criminali, acești oameni au fost umiliți, li s-a călcat în picioare reputația, au suferit familiile lor. Cine va plăti pentru toate acestea? Voronin, simțind că va trebui să răspundă pentru abuzurile și fărădelegile comise, și-a votat o lege care-i asigură imunitate juridică practic până la moarte. Voronin greșește dacă crede că această lege îl va salva - pe Ceaușescu nu l-au salvat nici Televiziunea, nici Armata, nici Securitatea. Voronin trebuie să se gândească că poate veni un timp când fiul său să apără în cătușe la „Mesager”, iar el, tatăl, să fie dat în urmărire generală…

Timpul : JOI, 16 NOIEMBRIE 2006, NR.525
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Figurile politice ale Moldovei

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 31 Ian 2007 - 20:05

superb articol despre adevarata fata a politicii moldovenesti...

"Cine ne conduce: a tunat și i-a adunat...

Istoria mondială a ultimilor 90 de ani a demonstrat de nenumărate ori că noțiunile de „comunism” și cea de „sărăcie” sunt sinonime.

R. Moldova, fiind singura țară europeană condusă de comuniști, este și cel mai sărac stat de pe continent. Moldovenii s-au dovedit cam grei de cap și masochiști pe deasupra. Nu au învățat nimic din lecția fostelor republici socialiste, care au început să se dezvolte și să o ducă bine doar după ce au aruncat la gunoi ideile marxiste și pe promotorii acestora. Nemții „socialiști” din RDG erau muritori de foame, în timp ce frații lor „federali” de peste zid se plimbau cu Mercedes-uri. Istoria se repetă. După ce, în urmă cu 17 ani, românii s-au debarasat de comunism, astăzi ei sunt cetățeni europeni, iar basarabenii trăiesc în mizerie, pentru că au votat secera și ciocanul.

Sărăcia nu este însă singurul element indispensabil oricărui regim comunist. O caracteristică la fel de nelipsită este promovarea în poziții-cheie a nonvalorilor și nulităților. Doar sub comunism au putut să ajungă șefi de stat cizmari agramați ca Stalin sau Ceaușescu. Și pentru această a doua observație, strâns legată de prima, Moldova este un caz reprezentativ. Numai bolșevicii o puteau pune pe o vânzătoare provincială de plăcinte să conducă legislativul, adică să îi încredințeze cea mai înaltă funcție într-o republică parlamentară.

Principiul comunist de selectare a cadrelor pare să fie „cu cât mai rău, cu atât mai bun”. Cum altfel se explică componența actualului guvern moldovean al cofetarului Tarlev? Nici premierul, nici ministrul de Externe, nici ceilalți membri ai cabinetului (ca de altfel nici președintele țării) nu cunosc nicio limbă de circulație internațională, făcându-se și făcându-ne de râs ori de câte ori merg în străinătate sau se întâlnesc cu omologi din alte țări. Miniștri ca Molojen și Șova nu vorbesc nici măcar românește și, potrivit legislației, n-au dreptul să dețină funcții publice de conducere. La ultima ședință de anul trecut a parlamentului spicherul comunist Lupu a anunțat că guvernul va organiza o testare pentru cinci demnitari, urmând să stabilească gradul de cunoaștere de către aceștia a limbii „moldovenești” (ultimul cuvânt a fost accentuat în mod deosebit de șeful legislativului). Dacă în urma acestei testări vom avea surpriza promisă de Lupu de a afla că unii miniștri și șefi de departamente ca Igor Semenovker și Aleksandr Bannikov cunosc româna, ei ar trebui cu atât mai mult demiși imediat pentru ignoranță și lipsă demonstrativă de respect față de popor și pentru sfidătoarea ambiție de a vorbi în limba de stat a Federației Ruse, aflându-se în guvernul unei țări.

Pe lângă acești „crai de la răsărit” (emisari ai fratelui răsăritean), avem un ministru de Interne cu diplomă universitară falsă, fără cetățenie moldovenească și cu antecedente penale, recunoscute de foștii săi superiori ruși. Nu vi se pare ciudat că, la șase ani după proclamarea independenței R. Moldova, un ofițer (și cetățean) rus devine atât de ușor șef al trupelor speciale moldovenești, fiind apoi numit ministru de Interne?

Dacă cei menționați mai sus au avut cel puțin tangențe îndepărtate cu domeniile pe care le patronează, există în cabinetul moldovean de miniștri „specialiști” care, la chemarea partidului, au pășit ca pe o terra incognita. Bunăoară, Andrei Stratan, actualul ministru de Externe și (mai ales) al Integrării Europene, timp de mai bine de un deceniu (două cincinale, mai pe înțelesul comuniștilor) a învățat diplomație... la vamă.

În toată lumea se obișnuiește ca foștilor miniștri, după demitere, să li se propună (uneori în calitate de exil onorific) funcții de ambasadori. Comuniștii moldoveni, care toate lucrurile le fac pe dos, au inventat o nouă politică de cadre: pe cei trimiși cândva de Lucinschi ca ambasadori în străinătate, Voronin i-a făcut miniștri în domenii de care aceștia nici n-au auzit. Așa ne-am pricopsit cu diplomatul de la Ankara Victor Țvircun șef peste învățământ (cu care n-a mai avut nicio treabă de când absolvise facultatea) și cu tânărul fost ambasador în Israel Artur Cozma pe post de ministru al Culturii. Ultimul este atât de „cult”, încât o confundă pe Veronica Garștea cu Maria Bieșu. Dar, ce să-i faci... Și pe vremea sovietică ministru al Culturii în URSS era o țesătoare - Furțeva.

Un alt personaj moștenit de comuniști de la guvernarea Lucinschi este actualul ministru al Apărării, Valeriu Pleșca. Dincolo de faptul că și el nu e nici pe departe militar de carieră, istoria ascensiunii acestuia este foarte ciudată. Pentru că devotamentul său fostului președinte era cunoscut și i-a fost chiar răsplătit cu două mandate de deputat, noua putere începuse să-i controleze „la sânge” numeroasele afaceri, fapt pentru care, la un moment dat, Pleșca a cerut azil politic în Belgia. După ce a găsit limbaj comun cu bolșevicii, Pleșca a devenit ministru al Apărării, iar în Belgia (dar nu ca solicitant de azil, ci în calitate de ambasador) a fost trimis predecesorul său, generalul Victor Gaiciuc. Necunoscute sunt căile partidului...

Cu atâta competență și experiență a cârmacilor moldoveni în domeniile care le-au fost încredințate, vă mai mirați că lucrurile merg din ce în ce mai prost și că trăim în cea mai săracă țară din Europa? Eu mă mir că această țară încă mai există...

Tudor Vlah

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Figurile politice ale Moldovei

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum