Guvernul promite iarăși salarii de 300 de dolari - Mai săraci decât în anul trecut

In jos

Guvernul promite iarăși salarii de 300 de dolari - Mai săraci decât în anul trecut

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Mar 30 Sept 2008 - 15:50

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Guvernul promite iarăși salarii de 300 de dolari

Mai săraci decât în anul trecut.
Chiar dacă salariile cresc, puterea de cumpărare scade.
Premierul Zinaida Greceanâi afirmă că până la sfârșitul anului curent salariul mediu pe economie va fi de 300 de dolari. Însă, experții în economie susțin că și cu această sumă în buzunar bugetarii oricum vor fi săraci.
Irina Codrean

Zinaida Greceanâi este convinsă că până la Revelion guvernul va ridica nivelul salariului mediu pe economie la �cota
magica� de 300 dolari. Cică, promisiunea electorală a comuniștilor va prinde viață datorită �existenței unor resurse financiare pentru salarii atât în anul curent, cât și în 2009�. În context, premierul a lăudat inițiativa guvernului prin care de la 1 octombrie a.c. lefurile bugetarilor cu cea mai mică retribuție vor fi majorate cu 18 %.
Greceanâi a uitat, probabil, că joia trecută membrii Sindicatelor Educației și Științei au amenințat cu grevă generală, fiind nemulțumiți de această decizie.

Deși mai mulți experți susțin că astăzi 300 dolari valorează cât circa 150 dolari în 2005 sau cât 100 dolari în 2001, prim-ministrul afirmă că �salariile din R. Moldova țin pasul prețurilor�. Astfel că, nu avem cum să fim afectați de inflație�

Solicitat de TIMPUL să comenteze declarațiile premierului, expertul în economie Veaceslav Ioniță a declarat că decizia guvernului de a legitima salariul mediu de 300 dolari este �o rușine națională�. �Ce înseamnă astăzi 300 dolari în R. Moldova? Mai nimic! Oamenii își dau bine seama ce pot cumpăra astăzi cu acești bani. Guvernarea spune că în 2007 inflația a fost de 14%, dar noi am constatat că pentru păturile socialmente vulnerabile prețurile au crescut cu 34%. În anul curent, costul vieții pentru bugetarii cu venituri mici și persoanele socialmente vulnerabile a crescut cu 40%.
Asta înseamnă că, dacă prețurile au crescut treptat, în 2008 puterea reală de cumpărare este mai mică decât în 2000. Chiar dacă are mai mulți lei în buzunar, pensionarul cumpără cu 20% mai puține bunuri decât în anul trecut. Deci, el este realmente mai sărac�, a mai spus Veaceslav Ioniță.
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum