Eugen / Stefan Holban

In jos

Eugen / Stefan Holban

Mesaj Scris de Beauty la data de Sam 11 Oct 2008 - 12:15

Un interviu al lui Eugen Holban, fiul lui Stefan Holban - unul din intemeietorii Sfatului Tarii.

Zilele acestea, la Chișinău s-a aflat publicistul Eugen Holban. Stabilit la Paris din 1986, el a venit, la venerabila-i vârstă de 88 de ani, pentru inaugurarea bustului tatălui său, Ștefan Holban - unul dintre întemeietorii Sfatului Țării și deputat în Parlamentul României în patru legislaturi. Bustul a fost dezvelit la Liceul Teoretic din Cărpineni, r-l Hâncești, instituție ce poartă numele lui Ștefan Holban.

Nicolae Roibu

- Domnule Holban, sunteți născut la Chișinău. Cum ați ajuns la Paris?

- Viața mea aș împărți-o în trei. Prima parte a fost în Basarabia, a doua în România, iar a treia se întâmplă în Franța. În Basarabia am făcut școala primară și liceul, iar studiile superioare - la Politehnica din Iași. Evenimentele din 1940 m-au prins la Chișinău. În seara când s-a anunțat cedarea Basarabiei, n-am mai dormit, toată noaptea pregătindu-ne pentru plecare. Ne-am stabilit la București, unde am activat în cadrul Ministerului Industriei Alimentare până la emigrarea în Franța, în 1986.

- Care a fost motivul emigrării dvs. în Franța?


- Regimul totalitar și autoritar al lui Ceaușescu, plus dorința de a fi, a gândi și a scrie liber, ne-a determinat pe mine și pe soția mea să plecăm în Franța ca turiști și să cerem azil politic acolo. La Paris, dat fiind faptul că învățasem în liceu legătoria de cărți, am inițiat o metodă proprie de editare. Scriam textele, iar multiplicarea o făceam la imprimerie. Majoritatea scrierilor mele le-am dedicat Basarabiei. Până la celebra cădere a Zidului Berlinului, am tot scris și publicat. Ultimul meu volum a fost editat acum doi ani, fiind intitulat "Rusia postcomunistă”.

- Ce anume doreați să spuneți prin cărțile dedicate Basarabiei?

- Vroiam să lămuresc cele două mari probleme - istoria și limba. Să știe toată lumea că suntem români și că Basarabia este românească. Prima carte a și fost intitulată "Basarabia românească” - era un studiu toponimic, cu două introduceri scurte în limbile engleză și franceză, care viza localitățile ce aveau denumiri identice în Basarabia și în restul Țării. Era o dovadă a unității neamului și a identității naționale, românii chiar îmi spuneau că aceasta ar servi drept exemplu pentru niște eventuale tratative cu URSS... Au urmat cărțile despre figuri basarabene în decursul istoriei, despre influența literaturii basarabene în cultura României, despre Congresul ostașilor moldoveni care a inițiat Sfatul Țării. Pe urmă am editat "Glasul sângelui”, în care am prezentat mai multe personalități și felul în care au influențat ele pozitiv Basarabia. Articolele pe care le-am scris le-am publicat în mai multe reviste din Occident și din Basarabia.

- N-ați avut neplăceri când ați plecat din România?


- Nu. Doar că mi-au confiscat apartamentul din București. Eram tratați ca trădători cei plecați peste hotare.

- Tatăl dvs. a fost unul dintre cei care au făurit Unirea Basarabiei cu România la 1918. Cum vi-l amintiți?


- El a fost unul dintre cei care au organizat primul Congres al ostașilor moldoveni, în cadrul căruia s-a hotărât înființarea Sfatului Țării. Apoi, sfătuit de Pan Halippa, a urmat Dreptul la Iași. După care, s-a angrenat în viața politică a țării. A fost membru al Partidului Național-Țărănesc, parlamentar în patru legislaturi, prefect al județului Lăpușna. A construit șoseaua Lăpușna-Cărpineni, un gimnaziu în această localitate. Un caz unic în istoria politică a României a fost faptul că a restituit statului peste un milion de lei (fond secret) acordat pentru organizarea alegerilor.

- De ce, totuși, părintele dvs. a fost arestat în 1957?


- La o zi onomastică, organizată de un grup de membri ai Partidului Național-Țărănesc, s-a discutat despre posibilele consecințe ale extinderii Revoluției din Ungaria. Tatăl meu a spus: "Vom trăi și vom vedea!”. Atât. Dar a fost judecat la 15 ani de muncă silnică, procurorul specificând că s-a ținut seama de trecutul lui politic, de faptul că a făcut parte dintr-un partid, chipurile, moșieresc! Tata a murit în închisoare în 1961. Doi ani de zile nu i-a fost înregistrat decesul, iar mormântul lui nu e cunoscut nici astăzi. Am vrut să-i aduc osemintele la Mănăstirea Cernica, unde se făcuse un colț pentru deputații din Sfatul Țării, dar n-am găsit locul unde a fost înmormântat. Am pus în cimitirul din spatele închisorii o piatră funerară, unde am scris că pe undeva, în acest colț de cimitir, se odihnesc rămășițele lui Ștefan Holban. Cu asta mi-am făcut datoria.

- Cine a contribuit la înălțarea bustului de la Liceul Teoretic "Ștefan Holban”?


- Bustul a fost edificat printr-o contribuție generală: au dat câte puțin elevii, profesorii, sătenii, români din diasporă. Mă bucur că, pe 3 octombrie, consiliul local Cărpineni i-a acordat tatălui meu titlul de cetățean de onoare al comunei!

- Cum credeți, e posibilă astăzi unirea cu România?

- Unirea a fost posibilă când s-a prăbușit imperiul sovietic. Când a fost distrus zidul berlinez, în ziarele din Occident se scria: "Iminenta unire a Moldovei cu România”. Or, acest lucru nu s-a întâmplat. Un moment ratat, din motive necunoscute. Chiar și autoritățile rusești au crezut mai mult decât noi că se va produce unirea.

- Cum este acum Basarabia?

- Am regăsit-o sub influența totală a Moscovei. Deschideți televizorul și veți vedea.

- De unde vă informați la Paris despre Basarabia?

- Ca să primesc ziarele de aici, trebuia să mă abonez și la "Moldova Suverană”. M-am abonat și la TIMPUL, dar nu l-am primit.

- Ce cunoașteți despre basarabenii emigrați în Franța?

- La marginea Parisului, românii basarabeni au închiriat de la catolici o biserică și se întâlnesc acolo în fiecare duminică. Majoritatea lucrează în construcții. De două ori pe an au o reuniune mare și, astfel, mențin aprinsă flacăra spiritului basarabean.

- Timp de 16 ani, sprijiniți concursul "Moștenire”, pentru elevii din RM!

- Nu susțin financiar acest concurs, ci moral și organizatoric. Primele două ediții le-am făcut sub auspiciile comunităților românilor din Franța. Pe urmă, am înființat Asociația "Alianța pentru sprijinirea Basarabiei” și de atunci colectăm fonduri, inclusiv de la românii din SUA.

- La ce visați acum?

- Visez ca Rusia să revină la un stat normal și să abandoneze această absurditate despre hegemonia și supremația ei asupra altor state, care nu are nicio justificare. Așa cum într-un stat civilizat miliardarul și cerșetorul au aceleași drepturi în fața legii, așa trebuie să fie și în Rusia. Când statele mici vor fi tratate la egal cu cele mari, va fi o cu totul altă situație. De altfel, existența Transnistriei este o consecință a dreptului forței. Ea nu e recunoscută de nimeni, decât de ruși.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum