Jena de a fi roman? - Andrei Vartic

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos

Jena de a fi roman? - Andrei Vartic

Mesaj Scris de Beauty la data de Dum 12 Oct 2008 - 0:00

Jena de a fi roman?

Dimineata nimeni nu-i spune evreului: sa-ti fie rusine de etnia ta fiindca Trotki si Ana Pauker sunt evrei! Acelea sunt cazuri izolate,
nesemnificative, spun rabinii, acei oameni nu reprezinta poporul evreu, nemernicii sunt nemernici de orice nationalitate ar fi.

Dimineata nimeni nu-i spune neamtului: "Sede-ti-ar hamburgerul în gât fiindca Hitler este neamt". Ce are Hitler cu mândria de a fi neamt. Cu ea poporul german a condamnat nazismul, si-a cerut scuze de la poporul evreu si a transformat Germania în una din cele mai civilizate si luminoase tari ale lumii. Dar rusii? Închipuiti-va ca rusilor li se ia si dreptul de a se mândri ca sunt rusi fiindca comunistii au ucis peste 60 milioane de oameni. Închipuiti-va numai ca fiecare suta de grame de vodca este însotita de motivul sumbru al vinei pentru organizarea progromurilor antievreiesti la începutul secolului XX?

De ce, asadar, li se aminteste zilnic românilor ca din vina legionarilor, a lui CVT, a coruptilor, a violatorilor din scarile întunecoase ale blocurilor ei nu pot fi mândri de românitatea lor? De ce mândria de a fi român este asociata cu zonele obscure ale fiintarii, caracteristice întregului neam omenesc, zone pe care nu le putem ogoi nici la nivel global, nici la cel national? Poate mândria de a fi arab sa justifice genocidul contra siitilor din Iraq? Poate ura românului Voronin contra poporului român sa-i faca pe românii din Basarabia sa se rusineze de faptul ca sunt români, ca vorbesc limba româna si cânta doinele ca si toti ceilalti români?

Evreul, daca ar fi român, ar spune dimineata: Multumesc lui Dumnezeu ca sunt român, ca ma trag din vita de Basarabi si Musatini, ca Zalmoxis l-a învatat pe Socrate la Potidea, în 432 BC arta lecuirii sufletului omenesc cu ajutorul "rostirilor frumoase", ca oalele de la Cucuteni sunt dinaintea piramidelor si-s mai frumoase decât cele de la Suza si Samarra, ca neoliticul timpuriu de la Gura Baciului este una din munile lumii etc, etc. Românul, însa, nu spune aceste cuvinte fiindca Noica e de fapt alt Noica, Eliade e alt Eliade, Cioran e alt Cioran si toti trei au fost elevii lui Nae Ionescu, care. Care l-a învatat si pe Mihail Sebastian.

Dar, oare, uriasele temple din Muntii Orastiei, care mai stau si azi în zloata vremii si a muntelui fiindca stramosii românilor le-au construit din andezite taiate la milimetru, nu pot da amârtilor de la Gradistea de Munte macar un dram de mândrie nationala? Oare pictura exterioara a bisericilor din nordul Moldovei nu are dreptul sa reprezinte poporul român în marea galerie de arta a lumii? Oare minunea arhitectonica de la Patrauti, construita de Stefan cel Mare în 1487, nu poate reprezenta omul peste tot în Univers?

Campul de unitate al unei natiuni (amercan nation se rosteste cu mândrie obligatorie în SUA) îl constituie mandria de a fi anume bosiman, japonez sau francez. Câmpul umanitatii ar fi o închisoare strasnica daca nu ar exista diversitatea ei etno-culturala. Echipa de fotbal a Majestatii Sale, premiile Nobel pentru fizica, cosmonautul Prunariu, mersul pe versete de Lao Tzu, cubul sacru de la Mekka, totemurile pigmeilor din Africa eucatoriala, dar si brutele comunisto-fasciste, politicienii corupti, violatorii din scara
blocului, fetele de rromi maritate la 12 ani - toate, toate sunt ale oamenilor. Tot ce face omul este umanism, spunea Heidegger în vestita scrisoare adresata lui Sartre. Dar nici un neam nu înhama tot omenescul la carul de slava care îl reprezinta. Fiindca nu exista pe lumea asta padure fara uscaturi.

Întrebarea cu privire la "mîndria de a fi român" a fost relansata ziele trecute de catre distinsul intelectual Andrei Plesu. Cam în aceleasi timp si dl Cornel Nistorescu, editorialistul de la "Evenimentul zilei", se plângea ca România nu are mari personalitati alaturi de care sa intre mândru în UE. Si dl Patapievici declara recent la TVR (la "Masina de tocat") ca poporul român este unul din cele mai dezlânate popoare ale lumii. Asa s-a întâmplat ca aceste idei au fost mediatizate cu putin timp înaintea aparitiei comendamentului Oostlander. Fara a face vreo legatura între aceste evenimente mediatice si lectiile pe care le are de facut guvernul român ca România sa intre onorabil în UE, unele întrebari se isca, totusi. Oare italienii nu mai sunt mândri de tara lor din cauza afacerii "Parmalat"? Oare belgienii îsi reneaga mândria de a fi belgieni si statutul de tara membra UE din cauza pedofililor, ucigasi în serie?

De ce nu s-ar mândri tot românul cu dnii Plesu, Nistorescu, Patapievici? Iar dl Nistorescu cu mama lui? Iar mama lui de ce nu ar intra în UE impreuna cu toate rudele ei de pe Valea Streiului? Cine, ce sunt tinerii matematicieni si informaticieni români premiati la atâtea olimpiade internationale? Cine, ce sunt uluitorul actor Marcel Iures, misteriosul sculptor Corneliu Baba, magnificul pictor Ion Irimescu, opera enesciana a lui Iosif Conta? Cine, ce sunt taranii de pe Târsa Orastiei care-si ara terasele dacice onomatopeizând
vânarea de vânt? Dar impresionantele constructii ingineresti de pe Sebes? Dar portul maritim Constanta? Dar Marea Adunare Nationala a românilor din Basarabia de la 27 august 1989? Dar cea mai lunga retea de cai ferate din Europa? Dar cele 12 stratificari arheologice de la Ripiceni-Izvor, cercetate de arheologul Al. Paunescu, unicale pe tot Pamantul fiindca cuprind peste 100.000 ani de civilizatie mentinuta cu îndârjire sedentara exact pe acelasi loc?

Chiar daca mândria de a fi român si-ar reduce actiunea numai cât tine o lunca unde-si cânta grierii printre frunze de brustur, si se fugaresc copiii printre sânziene înflorite, si suna înalt clopotul bisericilor din Strei sau Butuceni, tot ar trebui sa-i multumim Domnului pentru ca ni-a dat ochi sa vedem anume asa, româneste, lumea în care traim. Si cu stele-faclii, si cu mori aduse de furia apelor când pe firul vertical, când pe cel orizontal al acestui strâvechi pamânt.

Adrian Vartic-Chisinau

_________________
Don't f*** with me...

Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2309
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator Sus

- Subiecte similare

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect
 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum