Secretul moldovenesc, cel mai secretos secret din lume SIS devine mai puternic

In jos

Esti deacord cu această lege sau nu

0% 0% 
[ 0 ]
100% 100% 
[ 1 ]
 
Total voturi : 1

Secretul moldovenesc, cel mai secretos secret din lume SIS devine mai puternic

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Vin 17 Oct 2008 - 14:13

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Secretul moldovenesc, cel mai secretos secret din lume

SIS devine mai puternic


Legea secretului de stat a fost adoptată în prima lectură

Ieri, deputații comuniști, cei pepecediști și câțiva democrați au votat, în prima lectură, Legea secretului de stat. Potrivit deputaților AMN, legea este una restrictivă, care va limita și mai mult accesul oamenilor simpli, dar și a mass-media, la documentele de interes public.

Valentina Baciu

Sergiu Burduja, director-adjunct al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), a declarat că legea a fost îmbunătățită, fiind preluate multe prevederi din legislația Țărilor Baltice și a Cehiei. Potrivit lui, modificările vor viza gradele de secretizare, atribuții mai clare pentru SIS, modul de acces la anumite informații, dar și pedepse pentru cei care vor divulga sau vor pierde informații considerate secret de stat. �Actualele grade de secretizare (de importanță deosebită, strict secret, secret) urmează a fi substituite cu alte patru grade de secretizare: strict secret, secret, confidențial, restricționat. Pentru informațiile cu gradul de secretizare strict secret se stabilește un termen de secretizare de până la 25 de ani; pentru informațiile cu gradul de secretizare secret - de până la 15 ani; pentru informațiile cu gradul de secretizare confidențial - de până la zece ani, iar pentru informațiile cu gradul de secretizare restricționat - de până la cinci ani. Informațiile despre persoanele care colaborează sau au colaborat în secret cu organele care desfășoară activitate de informații, de contrainformații și operativă de investigații se stabilește un termen de secretizare de până la 75 de ani�, se spune în nota informativă.

În proiect a fost inclus un nou domeniu de informații atribuite la secret de stat - activitățile autorităților publice. Potrivit deputatului PD Igor Klipii, criteriile de secretizare au fost excesiv de larg formulate, iar noțiunile sunt foarte vagi, fapt ce va conduce la o implementare a legii de o manieră abuzivă. În replică, Burduja a spus că SIS a formulat astfel ca să �avem o rezervă�.

�Prin ce se explică faptul că la categoria secretului de stat noi includem forțele și mijloacele protecției civile din toate localitățile?�, a întrebat deputatul AMN Leonid Bujor, cerând și o explicație plauzibilă și pentru mărirea numărului gradelor de secretizare. Răspuns n-a obținut însă. În schimb, în ajutorul angajatului SIS a sărit comunistul Vadim Mișin, care a spus că nu e nimic nou, că și până acum se aplica această experiență, fără a fi pe hârtie� �În ultimii ani au fost adoptate mai multe legi prin care SIS i se atribuie împuterniciri suplimentare. Acest Serviciu devine tot mai mult un instrument de luptă cu oponenții politicii și care activează în detrimentul intereselor și securității cetățenilor de rând a RM. În același timp, orice informație despre activitatea SIS constituie un tabu nu numai pentru societatea civilă dar și pentru parlament�, a spus Alexandru Lipcan, în numele fracțiunii AMN. El a cerut remiterea proiectului în comisia în fond și revenirea la o nouă variantă. Dar propunerea a fost respinsă.
[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum