Criza mondială îi alungă pe moldoveni din țările UE Înapoi, la Moldova?!

In jos

Criza mondială îi alungă pe moldoveni din țările UE Înapoi, la Moldova?!

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Mier 22 Oct 2008 - 19:49

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Criza mondială îi alungă pe moldoveni din țările UE

Înapoi, la Moldova?!


Experții susțin că ei nu se vor angaja acasă din cauza salariilor mici

Moldoveni din Spania, Portugalia, Italia, Irlanda etc. vor fi nevoiți să se întoarcă acasă din cauza crizei economice mondiale. Practic, toate șantierele de construcții din Europa și-au suspendat activitatea, iar imigranții care munceau în acest domeniu au rămas fără slujbă. Mulți moldoveni se pregătesc să părăsească țara care le-a oferit salarii decente, dar nu se grăbesc acasă, unde îi așteaptă câteva mii de locuri de muncă plătite mult mai prost decât în Uniunea Europeană.
Irina Codrean
După opt ani de muncă în Spania, Victor Pântea din Chișinău se va întoarce acasă. A ajuns acolo în remorca unui camion, abia din a treia tentativă, plătind unei ДcălăuzeФ câteva mii de dolari. Drumul spre Spania i-a luat trei zile, timp în care nu a mâncat și băut nimic. Circa trei ani, a muncit numai pentru a întoarce datoriile. Abia a reușit să mai pună ceva de-o parte. În primăvara curentă, fiul său mai mare a reușit să ajungă în Spania pe aceleași căi ilegale. Tatăl i-a găsit un loc de muncă pe șantier. Acum o lună, din cauza crizei economice globale care a afectat, înainte de toate, domeniul construcțiilor, cei doi moldoveni au rămas fără slujbă. Casele nu se mai vând, iar șantierele au fost închise din lipsă de investiții. ДLucram la același șantier vreo 20 de moldoveni. Patronul ne plătea peste 1500 de euro pe lună. Banii îmi ajungeau pentru hrană și cazare, dar și pentru a-i ajuta pe ai mei din Moldova. Când a început criza, șeful ne-a anunțat că riscăm să rămânem fără lucru. Acum o lună, patronul ne-a dat ultimul salariu și ne-a spus că suntem concediați. De fapt, nu numai constructorii rămân șomeri. Am întâlnit și câteva femei menajere fără slujbă. Am înțeles că greul abia începeФ, ne-a povestit Victor Pântea.

Între timp, majoritatea șantierelor și-au anunțat suspendarea activității. Victor Pântea spune că nu dorește să se întoarcă acasă, căci sunt puține șanse de a obține salarii decente ca în Spania. ДÎn Moldova, la construcții poți câștiga cel mult 6000 de lei. E prea puțin! Prețurile la hrană și întreținere au crescut considerabil. Acasă mă așteaptă doi copii, iar soția este invalidă și nu poate munci. Cum să întrețin familia cu banii oferiți de statul nostru?Ф, se întreabă bărbatul. Victor Pântea crede că, pentru o perioadă, se va angaja la șantierele din Moscova, chiar dacă va avea o remunerare mai mică. Când criza va trece, bărbatul se va întoarce în Spania.

Nu numai angajații din domeniul construcțiilor sunt afectați de criza economică. Chișinăuianul Constantin Bratu muncește la o fabrică de patiserie din Dublin, Irlanda. Din cauza crizei economice, patronul a decis reducerea producției și angajaților cu 50 la sută. Din fericire, moldoveanul a reușit să-și mențină locul de muncă, deși va lucra o perioadă cu jumătate de normă. Mai puțin norocoși au fost alți imigranți din Moldova, Polonia și RomâniaЕ

Piața autohtonă va fi ultima soluție pentru constructorii moldoveni

Deși mai multe țări europene dau alarma și încearcă să găsească ieșire din impas, guvernul RM susține că nu vom fi afectați de criza economică globală. Experții consideră că, odată cu creșterea șomajului în Occident, posibilitatea imigranților moldoveni de a-și găsi un loc de muncă va fi redusă considerabil. În consecință, moldovenii se vor întoarce acasă. Prin urmare, o să scadă volumul de remitențe, ceea ce va duce la scăderea valorii leului, importurilor și a veniturilor fiscale.

Totodată, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță 16.731 locuri de muncă vacante, în mare parte acestea fiind în agricultură, industria prelucrătoare, învățământ, construcții, transport și comunicații. Chiar dacă guvernul susține că salariile sunt atractive, experții sunt siguri că moldovenii nu se vor angaja pe piața muncii autohtone, ci mai degrabă în Rusia sau România.

Potrivit Tatianei Lariușin de la IDIS ДViitorulФ, motivul nu rezidă doar în salariile mici oferite de angajatorii autohtoni, ci și în condițiile de muncă necorespunzătoare. ДPiața autohtonă va fi ultima soluție pentru constructorii moldoveni. Chiar și menajerele moldovence nu se vor angaja acasăФ, este de părere expertul.[i]
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 24
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum