Parlamentari europeni recomandă Republicii Moldova să modifice noua lege electorală și să semneze Acordul micului trafic de frontieră

In jos

Parlamentari europeni recomandă Republicii Moldova să modifice noua lege electorală și să semneze Acordul micului trafic de frontieră

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Sam 25 Oct 2008 - 18:21

Parlamentari europeni recomandă Republicii Moldova să modifice noua lege electorală și să semneze Acordul micului trafic de frontieră

Republica Moldova trebuie să elimine barierele impuse partidelor politice și cetățenilor prin noua legislație electorală și să semneze Acordul micului trafic de frontieră, consideră parlamentarii europeni, membri ai delegației europene în comitetul pentru cooperare parlamentară Uniunea Europeană – Republica Moldova. Potrivit NewsIn, recomandările au fost făcute în cadrul ședinței comitetului din 22-23 octombrie, la Strasbourg. Din delegația RM au făcut parte deputații comuniști Grigore Petrenco și Irina Vlah, liderul creștin-democrat Iurie Roșca și deputatul partidului democrat Oleg Serebrian. Dintre aceștia, doar Oleg Serebrian a votat în favoarea recomandărilor parlamentarilor europeni.

Europarlamentari și reprezentanți ai Comisiei Europene au cerut insistent Parlamentului de la Chișinău să reducă pragul electoral de la șase la patru la sută, să permită crearea blocurilor și alianțelor electorale și să anuleze restricția pentru persoanele cu cetățenie multiplă de a accede în funcții publice, a spus Oleg Serebrian, citat de NewsIn.

Aceste recomandări, însă, vor putea fi puse în practică doar de viitorul Parlament de la Chișinău, întrucât legislația electorală moldoveană nu poate fi modificată cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri.

Parlamentul Republicii Moldova a modificat în aprilie 2008, la propunerea Partidului Comuniștilor și Partidului Creștin-Democrat mai multe legi prin care au fost înăsprite condițiile de participare la alegeri. Restricțiile au fost criticate dur de mai multe partide din opoziție și ambasadele occidentale acreditate la Chișinău.

Potrivit unui comunicat expediat presei, europarlamentarul Maria Petre a insistat asupra faptului că “este absolut indispensabilă semnarea Acordului de mic trafic de frontiera care ar permite cetățenilor din Republica Moldova care locuiesc la maxim 50 de km de frontiera să călătoreasca fără viză în România”.

UNIMEDIA amintește că, anterior, PLDM a organizat o serie de manifestații de protest, prin care a solicitat Guvernului să semneze Convenția privind micul trafic la frontieră. Ulterior, la 1 octombrie 2008, PLDM a depus la Delegația Comisiei Europene la Chișinău un Memoriu adresat Parlamentului European și Comisiei Europene, prin care solicită intervenția înaltelor foruri europene pentru a asigura semnarea Convenției.

La reuniunea de la Strasbourg, delegația europeană a cerut Chișinăului să depună eforturi mai substanțiale pentru a asigura buna funcționare a instituțiilor democratice, independența justiției, respectarea drepturilor omului și a libertății mass-media. Potrivit parlamentarului Oleg Serebrian, citat de NewsIn, membrii delegației moldovene, cu excepția sa, nu au susținut aceste amendamente.

Rezoluția încurajează, între altele, dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, argumentează necesitatea unei implicări mai active a UE în procesul reglementării transnistrene și cere o transparență mai mare în negocierile privind Transnistria.

UNIMEDIA precizează că discuțiile ce au avut loc pe parcursul acestor două zile reprezintă pași importanți către negocierea noului acord de cooperare UE - Republica Moldova.
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 24
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum