moldovenii...

In jos

moldovenii...

Mesaj Scris de Administrator la data de Mier 15 Noi 2006 - 19:21

EDITORIAL
de Constantin Tănase

Bravo moldovenii!

Ce timpuri frumoase trăiește azi țara mea natală! Ce fericit e poporul ei polietnic și multicultural! Dar va fi și mai fericit! La orizont se văd săniile cu urători, în curând Moldova se va îneca în vers dulce de colind românesc. Ca în fiecare an, poporul va serba anul nou pe vechi și pe nou, Crăciunul pe vechi și pe nou, apoi Boboteaza, apoi sfinții, apoi… Apoi va veni primăvara cu floricele pe câmpii și alegeri locale corecte.

Spre deosebire de alți ani electorali, partidul de guvernământ va intra nepregătit în această campanie. După încheierea consensului național din 4 aprilie 2005, nu vor mai lucra pentru partidul lui Voronin nici televiziunea publică, nici „caravela Ilenuței” sau „armata lui Papuc”. S-ar putea chiar ca și dl Socor să revină la „Europa Liberă” cu comentarii săptămânale, dintre cele dure, încât comuniștii își vor culege dinții din iarba fragedă de mai.

În general, lucrurile merg bine - UE a ajuns la Prut. Nu mai avem probleme nici cu Transnistria - ministrul Șova ține sub control situația de acolo și e suficient să arunce o cătătură urâtă spre Smirnov, că acesta pe loc începe a cânta „Noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni!”. Nu mai prezintă o amenințare nici Rusia. După ultima vizită a lui Voronin la Moscova și discuțiile avute cu Putin, relațiile dintre Rusia și RM au redevenit excelente și frățești, dovadă că Putin a oprit referendumul din Transnistria, a dat un nou impuls exportului de vinuri din RM în Rusia, a redus prețul la gaze ș.a.m.d.

Și-a consolidat pozițiile și opoziția anticomunistă - după ce s-au unit, partidele de opoziție au toate șansele să câștige alegerile locale din 2007! Este pentru prima dată când toate partidele de centru-stânga și de centru-dreapta s-au unit într-o alianță anticomunistă de temut, capabilă să pregătească alternanța la putere în 2009. Dacă, până mai ieri, fiecare umbla cu partidul lui și cu mitingul lui, astăzi toți s-au adunat sub același drapel al luptei sfinte împotriva comunismului. Îți râde inima de bucurie când auzi cum bat în același ritm doctrinar inimile lui Urecheanu, Untilă, Pavlicenco, Țăranu, Braghiș, Diacov, Serebrian, Andronic, Ghimpu, Chirtoacă, Petrenco ș.a.! După ce i-a încolțit rău și Ilie Bratu, care le-a dat o lună ca să pună la vot chestiunea unirii cu România, ciocoii comuniști tremură în cuibul lor!

Totuși, bravo moldovenii! Parcă sunt indiferenți, parcă nu-s uniți, parcă se mănâncă între ei, dar, iată, când simt că independența țării și democrația sunt în pericol, se strâng împreună, ca degetele într-un pumn - adevărați fii din popor, feciori ai gliei strămoșești! Exemplul partidelor a fost urmat și de biserici - preoții de la cele două Mitropolii fraternizează prin parohii în numele neamului și al credinței. Iată de ce am zis la început că țara mea natală trăiește cele mai frumoase timpuri! Iată ce a însemnat încheierea consensului național din 4 aprilie 2005! Așa că, bravo moldovenii!

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 115
Age : 34
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.discutfree.com/

Sus In jos

Re: moldovenii...

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 21 Noi 2006 - 10:08

Moldovenii vor fi „națiune”?

Săptămâna trecută, Marian Lupu a intrat pe „linia fierbinte” cu „Victoria Vasilievna din Chișinău”. Drept urmare, Constituția RM ar putea fi modificată

Săptămâna trecută, spicherul Marian Lupu a fost invitatul unei „linii fierbinți” cu cititorii ziarului „Komsomolskaia Pravda”. Trecem peste aceea că demnitari ca Lupu, Voronin and Co. acceptă „liniile fierbinți” doar la publicațiile de limbă rusă care nu prea critică guvernarea. Probabil, aici întrebările sunt mai „răcoritoare”… Nu ne vom referi nici la faptul că, discutând cu un cititor revoltat de prețurile care cresc zi de zi, dl Lupu spune că va aborda această chestiune cu reprezentanții guvernului (probabil, le va ordona miniștrilor să țină prețurile în frâu…).

Din cele două pagini de ziar, ne-am oprit la un dialog al președintelui parlamentului cu „Victoria Vasilievna din Chișinău”, care întreabă dacă nu ar fi cazul ca în Constituția RM moldovenii să figureze ca națiune. „Întrebarea dvs. e tare serioasă și profundă, răspunde Lupu, însă tot mai puțină lume pune la îndoială faptul că moldovenii sunt o națiune”… „Dar în Constituție nu e menționat, continuă insistent și (bănuim) dezinteresat „Victoria Vasilievna din Chișinău”, aruncând astfel mingea pe terenul spicherului Lupu. Iar el nu întârzie să puncteze: „Acesta, de fapt, este și scopul meu politic, și poziția civică. După această „linie fierbinte”, voi însărcina comisia juridică din parlament să examineze chestiunea în cauză - oricum se pregătesc anumite modificări la Constituție. Este o chestiune foarte importantă din punctul de vedere al situației de astăzi, dar și de perspectivă”.

Așadar, spicherul cel cu accent dâmbovițean ne pregătește o surpriză - „națiunea moldovenească”. Noi, mai curând, i-am zice „provocare”, dar ne e teamă să nu fim iarăși învinuiți de distrugerea consensului național. Chiar dacă viitoarele modificări ale Constituției s-ar pune la vot în ziua de 4 aprilie 2007. Așa, la o aniversare…

Sorina Ștefârță,

P. S. În același ziar, se anunță cum să-i scrii „personal” lui Lupu. Pentru scrisori - bd. Șfefan cel Mare, 105, cu mențiunea „pentru președintele parlamentului”; pentru e-mail-uri - [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]. Eu mă cam îndoiesc că mesajele expediate la aceste adrese vor fi citite „personal” de Lupu. În ipoteza că, totuși, se va întâmpla minunea, vă îndemn să-i scrieți „personal” ce credeți despre problema „Victoriei Vasilievna din Chișinău” pe care dl spicher a promis să o rezolve.

7 noiembrie 2006, spicherul Marian Lupu
la mitingul comuniștilor.

TIMPUL - MARTI, 21 NOIEMBRIE 2006, NR.528
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Parlamentarii au dezbătut problema identității locuitorilor

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 26 Noi 2006 - 12:43

24.11.2006
Parlamentarii au dezbătut problema identității locuitorilor Moldovei

Ședința de vineri a Parlamentului a început cu o dezbatere în problema limbii și identității locuitorilor R.Moldova, generată de declarațiile deputatului neafiliat Vitalia Pavlicenco.

Pavlicenco a acuzat guvernarea de ignorarea intereselor vorbitorilor de "limbă română" și "majorității românești" din țară prin neacceptarea spre dezbateri a moțiunii înaintate săptămâna trecută de 15 deputați prin care se cere demiterea a cinci membri ai Guvernului pe motiv că nu cunosc limba de stat.

În replică, Victor Stepaniuc, deputat comunist, a declarat că potrivit Constituției limba R.Moldova este "moldovenească", iar populația majoritară o constituie "moldovenii". El a opinat că declarațiile Vitaliei Pavlicenco și a altor deputați care se pretind români ar fi "antistatale". Stepaniuc pretinde că asemenea calificări sunt inadmisibile în Parlament și a cerut președintelui Parlamentului să "facă observații" celor care subminează statalitatea R.Moldova.

La rândul său, Oleg Serebrian, deputat liberal, a anunțat că atât Constituția, cât și normele internaționale consfințesc dreptul fiecărui om la autodeterminare. "Dacă eu, sau oricare alt deputat vrea să-și spună român, german, evreu sau rom, el are acest drept și nimeni, nici Stepaniuc, nu are dreptul să ne spună cine suntem. Putem să ne identificăm cu orice națiune dorim", a menționat Serebrian.

În intervenția sa, Marian Lupu, președintele Parlamentului, a subliniat că este adeptul autodeterminării. Totodată, el a declarat că "trebuie să fim atenți și să nu vorbim în numele tuturor sau a "majorității populației"".

Lupu a refuzat dreptul la replică Vitaliei Pavlicenco, pe motiv că problema a fost soluționată și discuția închisă, odată cu stabilirea dreptului fiecăruia la autoidentificare.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: moldovenii...

Mesaj Scris de dm la data de Sam 9 Dec 2006 - 18:01

In urmatorii 50 de ani, populatia Moldovei se va reduce in jumatate. De aceasta parere sunt expertii nationali si cei straini.
Ei afirma ca statul trebuie urgent sa ia masuri. Potrivit specialistilor, migratia masiva a tinerilor, numarul mare de avorturi si, in consecinta, familii infertile, au facut ca sporul natural al populatiei sa devina catastrofal de scazut.
Expertii in demografie, reuniti la Chisinau, au declarat ca vor elabora un set de recomandari pe care il vor transmite guvernului.

sursa : [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
dm
aliat
aliat

masculin Number of posts : 20
Registration date : 06/09/2006

http://balti.110mb.com/

Sus In jos

Re: moldovenii...

Mesaj Scris de veronique la data de Lun 11 Dec 2006 - 16:00

PROTEST AL BASARABENILOR

Nimeni nu este ilegal !


Sambata 25 noiembrie 2006, ora 13.00 - 15.00, va avea
loc un protest al basarabenilor din Romania fața Palatului Cotroceni
(str.Geniului nr.1-3/Stația LEU). Indiferent de pozitia
organizatorilor, basarabenii din Romania nu sunt obligati sa ceara ceea
ce le apartine prin manifestatii nationaliste sau sa devina activisti
ai « romanismului » pentru a trai in Romania.Singurul lucru de care avem nevoie este egalitatea in drepturi.Cerem : -dreptul la muncă fără restricții ;

-recunoașterea noastră ca cetățeni români – un drept si nu un privilegiu.

- actualizarea cuantumului burselor pentru studenți și liceeni.Vrem sanse egale!

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 33
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: moldovenii...

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 13 Dec 2006 - 10:24

Si totusi moldovenii duc o criza de identitate,noi habar nu stim cine suntem,incotro vrem si ce vrem, si sper ca nu vom avea nevoie inca de vreo 20 de ani de tranzitie pentru a ne da seama ...
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Back in USSR?
La sfârșitul săptămânii trecute, Serviciul independent de sociologie și informații „Opinia” a făcut publice rezultatele unui sondaj-fulger - „15 ani de la destrămarea URSS: aprecierea actuală a evenimentului”. Vorba e că, la 8 decembrie 1991, liderii de atunci ai Rusiei, Ucrainei și Belarusiei - Boris Elțin, Leonid Kravciuk și Stanislav Șușkevici -, întruniți la Belovejskaia Pușcia, au semnat acordul despre încetarea existenței URSS.

Pentru a afla dacă populația aprobă sau dezaprobă ceea ce s-a întâmplat acum 15 ani, în cele mai mari centre urbane din opt țări din spațiul ex-sovietic - Rusia, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan și RM - a fost organizat un asemenea sondaj.

E adevărat că sondajele, mai ales cele „fulger” și făcute în stradă, sunt o chestie tare relativă și noi le tratăm cu doza necesară de reticență. Totuși, sondajul cu pricina reflectă într-o mare măsură starea de spirit din independenta Republică Moldova. Și nu în ultimul rând - faptul că suntem… moldoveni.

Dacă am fi fost baltici, un asemenea sondaj nici nu s-ar fi organizat la Bălți, Chișinău și Cahul, pentru că nici n-ar fi existat problema aprobării sau dezaprobării destrămării unui imperiu la care am fost alipiți cu forța și care ne-a rupt, pentru decenii, de civilizație, oferindu-ne în schimb doar Siberia…

Dacă am fi fost georgieni, am fi organizat sondajul, dar am fi spus că, uite, nostalgicii nu mai constituie decât o pătrime dintre noi, pe când ceilalți 76,3 la sută - în pofida războaielor „vinului”, „gazelor” sau a celor mediatice - nu-și mai doresc revenirea în brațele ursului…

Noi, însă, suntem moldoveni și, chiar dacă ne îmbulzim după viză și cetățenie românească, doar 31,5 la sută din cele 1493 de persoane chestionate spun că destrămarea URSS a fost un lucru pozitiv. 56,7 la sută încă mai tânjim... Și tânjim cu atâta putere, încât „jalea” noastră o întrece chiar și pe cea a ucrainenilor (48,5), și e doar puțin mai mică decât a bielorușilor (63,4%) și kirghizilor (57,5%).

De ce niște oameni care locuiesc la marginea Europei și (spun că) își doresc să devină europeni se gândesc cu atâta dragoste la fosta Uniune Sovietică?

...pentru ca suntem moldoveni
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

dedicatie pentru Moldovcni

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 1 Oct 2008 - 1:42

Dar trecând peste toate aceste prognoze fatale pentru moldoveni.. sa vedem si prognoze mai optimiste pentru aceștia.
O dedicație pe care am primit-o pe messenger și eu....

DEDICAT PENTRU TOTI MOLDOVENII !!!
UN Moldovan nu se saluta: - Iti zice "zdarova" bai.
UN Moldovan nu te deranjeaza: - Iti da beep-uri.
UN Moldovan nu se supara: - Te iarta cu o bere.
UN Moldovan nu are prieteni: - Are tavarisi si bratani.
UN Moldovan nu te loveste: - Iti freaca un pumn.
UN Moldovan nu are bani: - Are kapusta, evra si lava.
UN Moldovan nu vrea masina: - Vrea Bumer si Mars.
UN Moldovan nu face "party": - Face dansuri, discoteca si kalbaseala.
UN Moldovan nu fura: - Face calim.
UN Moldovan nu se bate: - Se duce la "strelca".
UN Moldovan nu Intirzie: - Vine cu marshrutka.
UN Moldovan nu lucreaza pentru stat: - Lucreaza pentru alte state.
UN Moldovan nu bea pina dimineata: - Pina vine politia.
UN Moldovan nu e in pas cu moda: - O dicteaza
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: moldovenii...

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum