Summit CSI la Chișinău

In jos

Summit CSI la Chișinău

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Mier 12 Noi 2008 - 18:25

Summit CSI la Chișinău

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Cu acest prilej, la Casa guvernului a fost schimbată ușa centralăDelegații din zece țări ale Comunității Statelor Independente sunt așteptate la summitul șefilor de guverne din CSI, care se va desfășura pe 14 noiembrie la Chișinău. Ieri, programul era încă în faza de definitivare, iar orele de sosire a delegațiilor erau ținute în taină. ДDin motive de securitateФ, nici măcar Serviciul de presă al guvernului nu știa dacă delegația rusă, în frunte cu premierul Vladimir Putin, vine joi seara sau vineri dimineața.

Alina Țurcanu
Delegațiile vor începe să sosească la Chișinău în a doua jumătate a zilei de mâine, iar lucrările summitului vor avea lor vineri, la Palatul Republicii. Nouă delegații, inclusiv a RM, vor fi conduse de prim-miniștri, iar delegațiile Turkmenistanului și Uzbekistanului - de viceprim-miniștri. Georgia, care și-a anunțat ieșirea din CSI în urma conflictului armat ruso-georgian, nu va participa la reuniune. Cele mai numeroase delegații oficiale vor fi ale F. Ruse - 29 de persoane și Ucrainei - 15 persoane. Delegațiile vor fi cazate, tradițional, la hotelurile ДCodruФ, ДJolly AlonФ și Дaltele, care, din motive de securitateФ, nu pot fi numite. Jurnaliștii care însoțesc delegațiile, cel mai probabil, vor fi cazați la ДCosmosФ.

CSI, programat până în 2020?

Ieri, premierul Greceanâi a avut o întrevedere cu președintele Comitetului Executiv al CSI, Serghei Lebedev, cu care a discutat aspecte protocolare legate de summit. Pe ordinea de zi a summitului figurează 35 de chestiuni, dar principalul punct al ședinței Consiliului șefilor de guvern va fi proiectul Strategiei de dezvoltare economică a Comunității pentru perioada de până în 2020. Documentul a fost examinat la summitul șefilor de stat din CSI, care a avut loc la Bișkek, pe 10 octombrie a.c. Alte două probleme importante pe agenda reuniunii de la Chișinău țin de determinarea acțiunilor comune întru îmbunătățirea securității alimentare în CSI, precum și a direcțiilor principale de dezvoltare a serviciilor internaționale de transport. În cadrul summitului, RM va prelua președinția CSI pentru 2009.

Vor avea loc și un șir de întrevederi bilaterale. Ieri, se știa cu certitudine de întrevederea premierului moldovean Z. Greceanâi cu omologul său rus V. Putin. Premierul rus se va întâlni între patru ochi și cu președintele RM, V. Voronin.

Reparații nocturne


Cu prilejul summitului CSI, la Casa guvernului s-au făcut reparații. Nu știm dacă și aici e vorba de Дmotive de securitateФ, dar cele mai multe lucrări au avut loc pe timp de noapte. S-au făcut cosmetizări prin mai multe birouri și pe coridoare, s-au schimbat lacăte, dar și ușa de la intrarea centrală. Renovări s-au făcut și la Palatul Republicii, și la aeroport. Guvernul n-a făcut public cât costă reparațiile, nici care sunt cheltuielile totale pentru desfășurarea summitului. Numai pentru procurarea a 45 de seturi de stații radio digitale pentru Serviciul de protecție și pază de stat, din fondul de rezervă al guvernului s-au alocat 400 mii de lei. Acestea vor fi folosite și la summitul prim-miniștrilor din țările membre ale Inițiativei Central-Europene, care va avea pe 26-28 noiembrie 2008.

Măsuri sporite de securitate


MAI a difuzat, ieri, un comunicat în care atenționează că, în perioada 13-14 noiembrie, în timpul reuniunii CSI, circulația rutieră în partea centrală a municipiului va fi restricționată. Fluxul de automobile va fi redirecționat. Pentru ca în trafic să nu apară ambuteiaje, conducătorii auto sunt rugați să se conformeze cerințelor și indicațiilor agenților rutieri. MAI informează șoferii despre interzicerea parcării automobilelor în zona centrală a capitalei și pe rutele de deplasare a delegațiilor, în caz contrar vehiculele vor fi evacuate forțat și transportate la parcarea cu plată. Atunci când la girofarul automobilului poliției rutiere sunt conectate luminile roșii și albastre concomitent, șoferii sunt obligați să staționeze unitatea de transport pe dreapta. Deținătorii de arme sunt somați să se abțină de la portarmă în locurile publice.
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum