Patriotul din Vărvărăuca

In jos

Patriotul din Vărvărăuca

Mesaj Scris de Vladius20061 la data de Vin 14 Noi 2008 - 18:37

Patriotul din Vărvărăuca
Mulți vărvăreni nu știu prin ce încercări au trecut strămoșii lor: războaie, deportări, foamete organizată de "eliberatori", arestări; Dar satul a rezistat. Printre oamenii lui este unul jos de statură, modest, cu chip blând, dar cu un suflet de o mare cumsecădenie, curajos - un adevărat patriot al neamului nostru românesc. Îl întâlneam de multe ori la muzeul din Florești, la diferite manifestări, la mitingurile deportaților, întâlniri cu liderii partidelor etc. Este vorba de Victor Țibrigan. Dacă ar exista mai mulți oameni asemenea lui, am avea un alt destin.

În anul 2000, Victor Țibrigan, din proprie inițiativă, a instalat un monument închinat eroilor români, la 6-8 km depărtare de Vărvărăuca. În timpul războiului, în acel loc a stat un batalion de ostași români. Deoarece nu aveau apă, au săpat o fântână, pe care ulterior băștinașii au numit-o ";Fântâna eroilor români".

Datorită lui V. Țibrigan a fost înveșnicită memoria ostașilor români, inclusiv basarabeni, care au murit apărând acest colțișor de Țară! Fiind ajutat de Departamentul românilor de pretutindeni și de consăteni, dl Țibrigan a fondat în propria casă un muzeu al eroilor români.

La 25 octombrie 2008, de Ziua Armatei Române, a fost sfințit muzeul și monumentul din lemn de stejar din fața casei-muzeu, donat de preotul Barză din Ardeal. La miting a participat lume din sat, mulți tineri și copii, care au fost frapați de exponatele muzeului. Din păcate, n-a venit nicio persoană de la Ambasada României și nici din conducerea RM. V. Țibrigan, în afară de ajutor material, mai are nevoie și de susținere morală, deoarece aici mai este mult de lucru. El ne demonstrează că este un adevărat patriot nu prin vorbe goale, ci prin fapte.

Elena Șoimaru, fostă deportată,
Florești
avatar
Vladius20061
basarabean

masculin Number of posts : 154
Age : 25
Localizare : Floresti
Hobby : Bună
Registration date : 30/12/2007

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum