Transnistria ... exista o solutie?

In jos

Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 15 Noi 2006 - 19:47

Diplomați OSCE au vizitat depozitul militar rusesc din Transnistria

Un grup de peste 30 de ambasadori, șefi ai delegațiilor în cadrul OSCE, au vizitat luni depozitul de muniții al Rusiei din regiunea transnistreană a Moldovei.
Vizita a fost salutată de președintele în exercițiu al OSCE, ministrul belgian de Externe, Karel de Gucht.
Este pentru prima dată, din martie 2004, când oficiali ai OSCE au obținut acces în Colbasna. Gestul a fost apreciat de președintele în exercițiu drept o importantă măsură de promovare a încrederii. „Următoarele inițiative trebuie să fie edificate în această bază până la o completă retragere a tuturor munițiilor, în conformitate cu angajamentele de la Istanbul din 1999”, a spus ministrul.
Vizita a reprezentat partea finală a unui turneu de documentare în Moldova, întreprins în perioada 11-13 noiembrie, organizat la invitația Ministerului de Externe al R. Moldova. Misiunea OSCE în Moldova a coordonat vizita respectivă.
La Chișinău, diplomații OSCE s-au întreținut cu președintele Vladimir Voronin, cu prim-ministrul Vasile Tarlev, cu președintele parlamentului Marian Lupu, cu ministrul Afacerilor Externe Andrei Stratan, cu ministrul Transporturilor Miron Gagauz și cu ministrul adjunct al Reintegrării Ion Stăvilă, precum și cu liderii fracțiunilor parlamentare și reprezentanți ai ONG-urilor.
În cadrul întrevederilor, diplomații au discutat, printre altele, desfășurarea reformelor politice și economice, perspectivele reglementării transnistrene, situația de la frontiera moldo-ucraineană și recentele evoluții în domeniul drepturilor omului și supremației legii.
La Tiraspol, diplomații OSCE s-au întâlnit cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, și cu spicherul sovietului suprem, Evgheni Șevciuk, și, de asemenea, cu reprezentanții celor mai mari întreprinderi din Transnistria.
În cadrul vizitei, diplomații au avut posibilitatea să se informeze din prima sursă în legătură cu situația școlilor moldovenești din regiunea transnistreană, situația din zona de securitate și cu activitatea forțelor de menținere a păcii.
Șeful Misiunii Uniunii Europene de Asistență la Frontieră (EUBAM), generalul Ferenc Banfi, a informat duminică seara ambasadorii OSCE asupra desfășurării acestei operațiuni.
Vorbind în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, ambasadorii au accentuat necesitatea identificării unei soluții pe marginea problemei transnistrene ce-ar respecta integritatea teritorială a R. Moldova și ar oferi, în același timp, un statut special pentru regiunea transnistreană.

(Comunicat OSCE)
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 19 Dec 2006 - 16:15

Discutii , comentarii , intalniri si inca nimic nu s-a miscat din loc, nu este rezolvat inca conflictul....
Cum a inceput acesta?

La 27 august 1991 Parlamentul Republicii Moldova voteaza independenta de stat a Republicii Moldova, stat nou ce s-a format ca urmare a destramarii URSS.
Republica Moldova, devine cunoscuta in plan mondial preponderent prin conflictul sangeros din primavara-vara anului 1992, ce a avut loc in zona de est (Transnistria) a Republicii Moldova.

La 2 martie 1992 Republica Moldova devine membru ONU. In noaptea de 1 spre 2 martie, efective ale Garzii transnistrene si unitati de cazaci ataca postul de politie din Dubasari - ultimul care, in Transnistria, era inca sub controlul Chisinaului. Acest incident marcheaza inceputul razboiului dintre "republica nistreana" si Republica Moldova. Este un razboi in care Moldova intra practic fara a avea armata (armata nationala se infiinteaza abia in mai 1992!) si este probabil, singurul razboi din lume in care o tara, atacata de forte armate redutabile, se apara folosind in principal efective ale politiei.

mai multe despre conflict la [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

transnistria

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 16 Ian 2007 - 19:26

Cateva date cronologice despre inceputul si evoluarea razboiului:

15.03.1992 APELUL Guvernului Republicii Moldova catre locuitorii din raioanele de pe malul sting al Nistrului
28.03.1992. Starea exceptionala in toata Moldova.
Prim-ministrul Valeriu Muravschi indeamna poporul sa fie gata sa-si apere tara.
29.03.1992. Guvernul Moldova da minoritatii rusesti din Transnistria doua zile sa-si depuna armele, dupa care guvernul ameninta sa inceapa actiunile ofensive asupra rebelilor.
01.04.1992. Moldova trimite grupuri de politisti din Ministerul de Interne in orasul Bender. Atacul este prima actiune de razboi oficiala intre Moldova si separatistii dinTransnistria.
02.04.1992. Rusia promite sa apere rusii din tarile vecine, la nevoie cu forta. Ministrul de Externe Kozirev intelege prin asta trimiterea propriilor forte armate, insa a respins trimiterea de grupuri de oameni inarmati. In ajutorul rusilor din Transnistria au aparut deja sute de cazaci inarmati, care calatoresc prin Ucraina.
05.04.1992. Vicepresedintele rus Aleksandr Rutskoi cere independenta regiunii din Transnistria. Guvernul din Moldova a descris vizita lui Rutskoi ca un grav amestec in treburile interne ale Moldovei. In timpul vizitei sale in Transnistria Rutskoi intalnise reprezentanti de-ai rusilor separatisti si facuse o vizita la cazarmele armatei a 14-a a fostului USSR. In vederea guvernului
Moldovean vizita lui Rutskoi aduce aminte de actiunile de tip imperialist ale fostei USSR. Vizita de asemeni este vazuta ca un sprijin deschis fata de Moldova separatistilor din Transnistria. Rutskoi a spus: "Suntem la un pas de un razboi total".
21.06.1992. Eltin ameninta cu intervenire militara daca luptele nu inceteaza. In opinia moldovenilor asta inseamna declaratia de razboi a Rusiei.
22.06.1992. Moldova in razboi cu Rusia! Moldova concentreaza noi trupe imprejurul orasului Bender si se pregateste sa ia orasul din nou in posesia sa. Presedintele Mircea Snegur spune in Parlamentul Moldovei ca republica este practic in razboi cu Rusia.
Razboiul a durat circa 6 luni, din martie, pana in octombrie, cand Rusia, Ucraina si Romania, sub cupola OSCE au constituit echipe de experti pentru solutionarea conflictului. Trupe de pastrare a pacii, formate din soldati rusi, ucraineni si moldoveni, s-au instalat la granita cu Transnistria pentru a impiedica fortele combatante sa se ciocneasca in teren.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 16 Ian 2007 - 19:49

Un interviu cu Alexandru Gorgan (ex-viceministru al apararii 1992-1995) referitor la situatia din Transnistria.

Sunt participant la razboiul pentru apararea integritatii teritoriale a Republicii Moldova, actualmente pensionar militar. Pentru mine indeosebi este dureroasa situatia care astazi este creata in zona transnistreana a Republicii Moldova, ca bastinas, ca persoana care cu arma in mana am aparat acest pamant si acesti zece ani care au trecut de la evenimentele cunoscute sunt foarte dureroase, fiindca problema in principiu a ramas aceeasi, intr-o stare de stagnare a evenimentelor din 1992. Nu se impusca, dar razboiul practic se prelungeste. Razboi informational, razboi intelectual, razboi de deznationalizare a populatiei bastinase, prin diferite metode a regimului separatiat de la Tiraspol, sprijinit, in mod direct de fortele sovine de la Moscova.

In deosebi, as vrea sa vorbesc despre problema deznationalizarii care are o continuitate. Acest teritoriu, ultimii 200 de ani s-a aflat sub presiunea regimului tarist, mai tarziu a politicii imperiale a Uniunii Sovietice si daca in Basarabia scoala, biserica, alte organe au activate in baza limbii romane o perioada mai indelungata, iar aici, in scoala s-a inceput a vorbi in limba bastinasilor, incepand cu 1918. In aceasta perioada, din 1918, pana la momentul actual, de 4 ori au trecut la diferite grafii, ceea ce vorbeste despre o situatie deosebit de complicata.

Chiar ultimii 10 ani, din 1989 scolile au trecut la grafie latina, in 1992, dupa razboiul care a avut loc pe acest teritoriu, a fost impus fortat sa revina la grafia chirilica, mai tarziu 7 scoli au putut obtine prin lupta cam pe jumate dreptul de a activa in baza grafiei latine si astazi din nou, aceeasi problema, se face tot posibilul pentru ca aceste scoli sa nu activeze, ca copiii basinasilor sa invete in limba rusa. Astazi, numai 40% din copiii basinasilor invata in limba maternal, ceilalti, 60% invata in limba rusa. Si din cele 40% numai 7 scoli activeaza in baza grafiei latine.

Celelalte 32 moldovenesti, cum le numesc ei, in baza grafiei chirilice si 15 mixte.(mai sunt inca 47 scoli). Acest regim, face tot posibilul ca bastinasii sa degradeze, sa-si piarda identitatea nationala, sa devie oameni fara nationalitate, fara trecut si fara viitor. De aceea este o problema deosebit de dureroasa. Eu in afara de aceea ca este presiunea permanenta a regimului de la Tiraspol, aici se simte si o indiferenta a guvernului de la Chisinau: vorba multa, atentie in vorbe, iar in realitate practic nimic nu s-a schimbat.

Ce a fost cu zece ani in urma, aceea si a ramas. Am vazut de vreo 4 ori prin intermediul televiziunii si la radiou am auzit ca au fost invitati directori de scoli din Transnistria. Aceste 7 scoli care activeaza pe baza grafiei latine, dar si in pana in ziua de astazi nimic nu s-a schimbat! Nimic! Ca chiar mai mult decat atat: situatia si mai mult s-a agravat. Alta chestiune care este destul de dureroasa: oamenii care si-au sacrificat viata, au depus eforturi pentru satalitatea Republicii Moldova sunt astazi, daca nu uitati cu totul, in cuvinte parca este un sprijin, in realitate, nu exista lege pentru participantii, pentru veteranii de razboi.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 26 Ian 2007 - 11:48

Interviu cu Eduard Maican

CRONOS: Oare s-ar mai ridica cineva să apere statul R. Moldova, dacă toți văd cum sunt tratați acei care au luptat, la 1992, împotriva rușilor și a separatiștilor?

E. M.: E greu de spus. Cred că cei care au avut sentimente patriotice și care le mai au își vor exprima devotamentul față de acest pământ, în pofida tuturor greutăților. Cei care nu le-au avut au plecat de mult în alte țări.

CRONOS: Cum ar putea RM să-și recâștige cetățenii de pe celălalt mal al Nistrului?

E. M.: Practic, acolo a apărut o generație nouă, de aceea trebuie să ne gândim cum să lucrăm cu aceasta. Dacă înainte vroiam să avem succes în acțiunile noastre, acum trebuie să ne gândim cum să le stopăm pe ale lor. Totodată, trebuie să facem ca RM să devină atractivă pentru populația din stânga Nistrului. Nu v-ați întrebat de ce Smirnov câștigă la alegeri? Pentru că acolo un pensionar primește 100 de dolari, iar tarifele la lumină și gaze sunt în jumătate mai ieftine ca aici. Nu avem cu ce-i atrage. Acum, Transnistria ostilă nu înseamnă populația de acolo, ci liderii de la Tiraspol. Dar cheia tuturor divergențelor nu-i la Tiraspol, ci la Moscova.

CRONOS: Credeți că va mai fi rezolvată problema Transnistriei?

E. M.: Da. Și se va face acest lucru pe cale pașnică, pentru că sunt alte timpuri. Avem granița europeană la Prut, care, sper, degrabă va ajunge sau va trece Nistrul. Dar mult depinde de voința și iscusința politică a clasei de la putere. Asta o demonstrează acum Georgia. Trebuie să avem o poziție bine pronunțată. Avem diplomație, avem structuri care se ocupă ani întregi cu Transnistria. E timpul ca acestea să spună societății ce au făcut.

CRONOS: E posibilă integrarea europeană a RM fără Transnistria?

E. M.: La noi, totul e posibil, dar la ce bun? Mai cedăm o parte din pământul nostru? Dacă mergem fără Transnistria, cineva o să spună să lăsăm și Găgăuzia. Mai departe, cedăm și Tighina? Cred că Moscova a reușit să facă mare haos pe Nistru, dar a făcut-o datorită faptului că basarabenii și-au băgat în sânge proverbe de tipul „Capul plecat sabia nu-l taie”. Ar trebui să ne amintim și altceva: cel cu fruntea ridicată face să înțepenească mâna dușmanului care-și flutură sabia…

interviul complet e aici
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator la data de Sam 24 Feb 2007 - 11:19

Săptămâna viitoare, la 2 martie, se împlinesc 15 ani de când s-a început războiul de la Nistru. De fapt, sunt 15 ani de când acesta a început și nu se mai termină. Or, adevărul e că R. Moldova continuă să se afle în stare de război cu Rusia, chiar dacă Mircea Snegur a băut șampanie cu Boris Elțin și cu Igor Smirnov în vara lui 1992. Oricum, trăim zile în care suntem nevoiți să comemorăm o „dată rotundă” de la viclenia de foc, în care Rusia ne-a băgat pentru a-și menține aici influența și pentru a nu permite reîntregirea pământurilor românești.

Prin faptul cum anume o vom comemora vom arăta - nouă, dar și aliaților, dar și dușmanilor noștri - cine am fost și cine suntem. Știu că mulți combatanți - ca, bunăoară, Ștefan Jurja, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare” - se vor întâlni, vor merge la cimitire și-i vor pomeni pe camarazii lor de arme. Apoi vor bea de ciudă și vor scrâșni din dinți...

fotografii rămase din timpul războiului. Îmi încrâncenau inima imaginile cadavrelor unor combatanți care zac în pielea goală la morga din Nisporeni; o femeie frântă de lacrimi la înmormântarea feciorului său - mama polițistului Gheorghe Cașu, chinuit și răstignit de gardiști; camarazii de arme ai lui Filip Lupașcu, trădat și ucis pe Dealul lui Traian de lângă Coșnița; Valeriu Dumbravă, ars de viu la Gâsca; Leonid Caraghiziadi, un director de școală, care stă nedormit și nebărbierit de câteva zile în iarba de pe linia frontului de la Cocieri; Nicolae Bârlădeanu zace în spitalul din Căușeni, după ce a fost hăcuit de gloanțe și de schije la Tighina…

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 115
Age : 34
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.discutfree.com/

Sus In jos

poze Transnistria

Mesaj Scris de Administrator la data de Sam 24 Feb 2007 - 11:31

poze preluate de pe [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Fotografii preluate din cartea "Poduri de foc. Cronica in alb-negru a unui razboi.
sau utilizand acest link pentru rapidshare :
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]"


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]


Ultima editare efectuata de catre in Sam 24 Feb 2007 - 11:46, editata de 1 ori

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 115
Age : 34
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.discutfree.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator la data de Sam 24 Feb 2007 - 11:34

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 115
Age : 34
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.discutfree.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator la data de Sam 24 Feb 2007 - 11:37

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 115
Age : 34
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.discutfree.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator la data de Sam 24 Feb 2007 - 11:41

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 115
Age : 34
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.discutfree.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Administrator la data de Sam 24 Feb 2007 - 11:44

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 115
Age : 34
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.discutfree.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 28 Feb 2007 - 12:12

Vlad Barbulat, combatant în războiul de pe Nistru:

- Vlad, de ce, în 1992, ai hotărât să mergi la războiul de pe Nistru?

- Dar mai fusesem la alt război… Când m-au luat la armată, în Lituania, chiar a doua zi, am fost încărcați în avioane, cu alarmă de luptă. Credeam că ne duc în Afganistan, dar am ajuns la Baku. Acolo, azerii îi omorau pe armeni, iar noi trebuia să le ajutăm acestora să se întoarcă acasă. M-am pomenit pentru prima dată în situația în care nu aveam altă ieșire, decât să arăt putere și voință.

- Te temeai?

- Da. Dar, dacă vroiam să rămân viu, trebuia să împușc în oameni…

- Cum te simțeai după ce ai omorât primul om?

- Nu vreau să fiu tratat ca un ucigaș. Emoțiile cele mai mari nu le-am trăit la Baku, ci acasă, unde era neamul meu. Stătea într-o ogradă un ostaș transnistrean și eu trebuia să-l împușc. El nu mă vedea. Mi-am văzut în acea clipă părinții și pe toți acei care au investit în mine (mi-am închipuit durerea lor în cazul în care cineva m-ar fi ucis pe mine) și am renunțat să-l împușc… Celelalte se întâmplau spontan. Dacă împușcă în tine, ce-ai să faci? La Gura Bâcului, un glonț a trecut chiar prin haina mea, dar nu m-a atins. Am tras îndată cu aruncătorul de grenade, dar grenada n-a explodat. Ne dăduseră grenade inofensive, ca la aplicații militare. Atunci, am înțeles că ne-au scos pe câmpul de luptă ca pe niște iepurași…

- Moldovenii erau pregătiți să lupte?

- Unii se temeau și se concediau din poliție, alții căutau să se îmbolnăvească... Sub diferite pretexte, aceștia n-au fost pentru niciun moment la război, iar astăzi mulți dintre ei au funcții importante în poliție. Pe platoul Coșnița am văzut un grup de voluntari adunați de comisariatele militare. Chiar de la primele împușcături și explozii, ei au vrut să se întoarcă acasă. Am încercat să-i oprim, dar s-au luat la harță cu noi. A intervenit generalul Dabija, dar ei îl numeau în tot felul, țipând: „Iată miliționerii! Aista-i războiul lor, nu al nostru!”. Atunci, am început să plâng, trăgeam în sus și strigam: „Oare acesta-i neamul meu, Doamne?!”. Astăzi, mulți dintre ei se declară „eroi ai războiului”. Odată, după Paști, alți voluntari s-au îmbătat și au dispărut. Peste câteva ore, ne-au sunat de la statul major transnistrean, rugându-ne să ne luăm din Doroțcaia voluntarii, că umblă și caută de băut. Veniți la război, ei s-au îmbătat și s-au pornit după aventuri… Singurii luptători cu duh erau „afganii”. Mai mult, când comisarul de Ialoveni ne instruia pentru război, ne-a spus: „Fără comandă, să nu împușcați!”. Cum să fiu trimis la război și să mi se spună să nu împușc fără comandă? Aveam de luptat contra soldaților ruși, care cunosc strategia militară. Noi, moldovenii, parcă participam la jocul militar Zarnița. Peste tot era haos, iar în acțiunile militare - nicio strategie.

- Securitatea s-a implicat activ în conflict?

- Am participat și la acțiuni conduse de Securitatea națională. De exemplu, am fost trimis în spionaj cu doi oameni care, pe drum, au fugit, declarând că eu am murit. Întorcându-mă, m-am pomenit sub țevile tranșeei noastre și unul a strigat: „Stați, că-i de-al nostru!”. A doua zi, intrat la ospătărie, îi văd pe cei doi... Am vrut să-i împușc pe loc, dar au fugit. În genere, securiștii nu mergeau pe poziții, ci găseau „turturele”, patrioți de-alde mine, și ne foloseau. Ăsta a fost lucrul Securității. La 15 ani de la război, ce răsplată am eu? Sângele meu costă numai 25 de lei, pe care-i primesc în fiece lună… Răsplata celor pentru care am luptat este că mă alungă din odăița în care trăiesc cu soția și cu cei trei copii ai mei, dintre care unul e invalid de gradul I…

- Crezi că Moldova a avut șansa să câștige războiul?

- Da, șansa a fost Snegur, care, deși fusese ales prin vot democrat, avea un aparat de stat șubred și se temea de ruși. Era șocat de faptul că la Nistru mor oameni și nu știa ce să facă. Toți au apărat limba, dar când să mergem la război, mulți au luat-o razna, iar Snegur a rămas doar cu niște băieți tineri…

- Snegur l-a eliberat din arest pe Smirnov și pe alți lideri secesioniști numai din frică?

- Au fost arestați și membri ai statului major al Armatei a 14-a, dar Snegur i-a eliberat. Atunci, mulți responsabili nu mai știau ce să facă, dar și mai mulți ne încurcau atunci când lansam ofensive pe câmpul de luptă. La Coșnița, am pornit odată un atac coordonat cu combatanții de pe platoul Cocieri și era cât pe ce să-i rupem pe ruși, dar degrabă ni s-a ordonat din spate: „Înapoi!”.

- Îți pare rău că ai luptat?

- Nu. N-am fost un ucigaș. Am fost omul care n-a refuzat să-și apere țara. Din păcate, tocmai acum îmi dau seama că nu avem o țară, că războiul acela a fost organizat doar ca să se verse mai mult sânge printre patrioți. Și mai multe lacrimi…

- Ai mai merge la un asemenea război?

- Da, fiindcă nu vreau să vină aici cazaci din Rusia și să mă învețe cu arma în mână cum să trăiesc acasă la mine. Lasă-i să se ducă în Siberia, să aibă grijă de neamul lor…

- Dar statul este absolut indiferent de soarta voastră…

- Adevărul e că în fruntea statului se află niște indivizi care își bat joc de tot poporul. La noi, pensionarii comuniști conduc țara, iar în parlament e lipsă acută de substanță cenușie. Toate normele de drept declarate de partidul de guvernământ sunt pentru a minți Europa. Societatea rămâne în minciună, gunoi și sărăcie…

- După război, ai continuat să lucrezi în poliție?

- În MAI se lucrează după principul: cine plătește, acela are dreptate. Poliția este o sursă de stoarcere a banilor din cetățeni. Eu n-am fost în stare să apăr ordinea într-un stat criminal, care și-a bătut și încă își mai bate joc de mine și de familia mea. Asta-i…

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 4 Mar 2007 - 18:32

interviu cu Generalul Ion Costaș,fost ministru al Apărării in timpul conflictului cu transnistrian...

- Domnule general Costaș, de ce a avut loc războiul din Transnistria?

- Istoria a demonstrat faptul că atunci când dispar imperiile, acest lucru este urmat de războaie, ocupări de teritorii etc. După declararea independenței a celor 15 foste republici sovietice, imperiul, cu centrul la Moscova, declanșase acțiunile de menținere a influenței asupra teritoriilor componente ale fostei URSS. Moscova a mizat, bineînțeles, pe forțele pro-imperiale care erau aici, dar care nu erau formate din moldoveni sau români, numiți-i cum vreți. Era vorba în primul rând de ruși, ucraineni, găgăuzi, bulgari. Aceștia au deținut, de fapt, pârghiile de conducere și cele economice în RSSM până în anul 1992. Noi, moldovenii, eram mai degrabă niște iobagi. Rusia era stăpânul, boierul și noi eram iobagii. Războiul care a fost declanșat de Rusia împotriva statului nou format R. Moldova nu a început la 2 martie 1992, dar în 1990 - prin conflictele separatiste de la Comrat și la Dubăsari. Această situație tensionantă a durat de doi ani, culminând cu ziua de 2 martie 1992, când a început războiul. În acel război au fost implicate fățiș forțele rusești ale Armatei a 14-a care s-a retras de pe partea dreaptă a Nistrului și s-a stabilit în Transnistria. În depozitele de la Cobasna a fost stocat tot armamentul retras din țările fostului lagăr socialist – Ungaria, Polonia, Cehia, Germania etc. Iată de ce avem 2700 de vagoane pline cu armament și muniții stocate în R. Moldova.

- Într-un interviu pentru JURNAL, Gheorghe Lavranciuc președinte al KGB-ului din RSSM în perioada 1989-1990, a spus că momentul care a determinat începutul conflictului a fost adoptarea legii potrivit căreia limba moldovenească a fost declarată limbă de stat în acest teritoriu, lucru cu care nu au fost de acord deputații transnistreni...

- Ăsta a fost un pretext. Dar ruptura a început când deputații din stânga Nistrului au cerut să fie proclamată suveranitatea regiunii transnistrene. Vroiau să facă un fel de federație din R. Moldova. Ideea asta nu-i aparține lui Kozak, ea există încă de atunci. Snegur a fost preîntâmpinat demult despre aceasta de către Gorbaciov. I s-a spus că dacă nu vrea să facă parte din imperiul rusesc, o să aibă două republici acasă la el. S-a început formarea gărzilor, cazacii au început să vină masiv din Siberia, din Ucraina etc., o mulțime de pușcăriași erau eliberați din închisorile rusești și trimiși aici să lupte cu moldovenii.

- Cât de pregătită era R. Moldova pentru a lupta?

- Nu aveam armată. Nu aveam cu ce ne apăra. Am început cu „bețe de răsărită”. Am lansat un apel către ofițerii din fosta URSS să vină acasă. Am adunat armamentul care mai rămăsese aici de la ruși, dar era deteriorat.


- Dar ați luptat...

- Rămăsese o unitate de artilerie, niște mitraliere, niște „Kalașnikov”, dar... Ei aveau tancuri, helicoptere de luptă, artilerie grea, ofițeri bine pregătiți de Armata a 14-a etc. Nu poți lupta cu un „Kalașnikov” împotriva unui elicopter sau tun. Noi aveam doar niște aruncătoare de mine și de granade, adică arme ușoare. Nu aveam o echipă, suficienți ofițeri pregătiți... Totuși, am opus rezistență. Și asta datorită patriotismului ofițerilor și soldaților moldoveni. Rușii voiau să ajungă până la Prut, dar când au văzut că sunt mari vărsări de sânge, s-au oprit. Nici azi ei n-au renunțat la ideea de a ajunge până la Prut. Transnistria este doar un pretext. Rușii nu se dezic de dorința să ne vadă o gubernie a lor.

- Au venit mulți ofițeri acasă?

- N-au venit toți pe care i-am așteptat. La o analiză detaliată, am stabilit că în Armata Sovietică aveam circa 4.800 de ofițeri. Au venit 800 - 1.200.

- Ca să-i aduceți în Moldova, le-ați promis apartamente. Mulți se plâng acum că autoritățile nu s-au ținut de cuvânt...

- E adevărat. Eu am fost demis după o jumătate de an după declanșarea războiului. Rușii l-au presat pe Snegur și agrarienii, care erau atunci la putere, m-au demis. Eu eram general al URSS care tot la Moscova am fost format. Am absolvit două Academii militare, am fost comandant de divizie, am avut 102 avioane de luptă sub conducerea mea. Am deținut diferite funcții importante în armata imperială. M-am întors în Moldova și am fost adjunct al comandantului Armatei a 14-a pe probleme de aviație. Apoi, am fost numit președinte al Comitetul Central al DOSAAF-ului din RSSM și pe urmă - președintele comisiei pentru securitatea și apărarea statului. Când Parlamentul l-a demis pe Voronin, eu am fost numit ministru al Afacerilor Interne.

- Voronin a plecat la Moscova?

- Da. În timpul conflictului, Voronin se afla la Moscova, cea care era în război cu R. Moldova. Dar acum conduce țara.

- De ce credeți că actualii comuniști au interesul să ascundă adevărul despre acel război?

- Nu le convine. În manualele de „Istorie Integrată”, capitolul care se referă la războiul din Transnistria este preluat în proporție de 99 la sută din istoriografia imperială. Ne învinuiesc pe noi că am fi agresori. Chipurile noi am tăbărât peste Transnistria și am vrut s-o cucerim. E o minciună gogonată. A fost invers. Acolo era Armata a 14-a care a susținut separatiștii și acum au rămas acolo pacificatori. Lupul paznic la oi. Asta confirmă încă o dată faptul că Armata imperială a purtat un război nedeclarat împotriva tânărului stat R. Moldova. Nu e vorba de un conflict armat, așa cum spun comuniștii.

- Dumneavoastră aveți vreo soluție pentru diferendul transnistrean?

- Soluția poate fi găsită doar cu implicarea structurilor internaționale ca ONU, OSCE, țărilor puternice ca Marea Britanie, SUA, Franța etc. Numai acestea îi pot influența pe ruși să-și retragă armamentul din Transnistria și armata de pe teritoriul R. Moldova. Noi suntem un stat ocupat care nu are armată proprie, ci una străină pe teritoriul ei.

- De ce spuneți că R. Moldova nu are armată? Avem un minister al Apărării...

- Nu are! Transnistria dispune de un complex militar-industrial dezvoltat. Potrivit ziarului „Военно-промышленый курьер”, Armata din Transnistria are 8.000 de oameni; 70 de tancuri T-55, T-64 și T -72; 150 de blindate, 122 de sisteme de artilerie de calibru mare și un arsenal întreg de aruncătoare de mine. Are și uzine militare – la Bender, uzina „Pribor” produce sisteme reactive; „Electromaș” și „Metalorucav” - pistoale și automate etc. În R. Moldova nu se produce nici măcar un glonte. Nu avem niciun tanc. Despre ce armată poate fi vorba? Dacă ne trezim, Doamne ferește, în fața unui pericol , nu avem cu ce ne apăra. Pleșca (ministrul Apărării – n.r.) este un diletant, e foarte departe de meseria militară.

- O soluție în acest sens ar fi să aderăm la NATO?

- Sigur că ar fi bine. Dacă am adera la NATO, am fi apărați de invazia rusească. Dar NATO n-o să ne primească, nu avem cu ce intra în NATO. Trebuie să avem un buget pe potrivă. În țările blocului, de la 2 până la 4 la sută din PIB-ul național sunt alocate pentru acest domeniu, dar la noi 0,1 la sută din PIB. Trebuie să știm clar unde vrem să mergem – spre Occident sau înapoi, spre matușca Rusia.
sursa: Jurnal de CHISINAU
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 6 Mar 2007 - 17:01

Moscova și Tiraspolul mizează pe modelul Kosovo

Precedentul Kosovo este tot mai frecvent invocat în ultima vreme de către autoritățile separatiste din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud.

Mai nou, regimul ilegal de la Tiraspol a anunțat că va relua negocierile cu Chișinăul doar “pe baza noilor modele ale ONU”, lăsând să se subânțeleagă precedentul Kosovo. În același timp Rusia a anunțat recent că mai are un plan de soluționare a diferendului transnistrean. Observatorii independenți de la Chișinău consideră că invocarea precedentului Kosovo de către Tiraspol, noul plan rusesc pentru Transnistria și neprezentarea liderilor separatiști la negocierile ce urmau să fie reluate luna aceasta fac parte dintr-un singur scenariu.

Așa-numiții miniștri de externe ai republicilor separatiste Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud s-au întâlnit zilele trecute la Moscova. Rezultatele discuțiilor nu au fost făcute publice, dar imediat după ce a revenit din capitala rusă pretinsul ministrul transnistrean de externe, Valerii Lițkai, a declarat că “negocierile dintre Chișinău și Tiraspol vor fi reluate în curând, dar numai pe baza unor modele noi, care vor fi discutate la ONU”. El a precizat că “reglementarea în cazul Kosovo ar putea deveni un model decisiv pentru Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud”. Exponentul administrației transnistrene a mențonat că mecanismul existent de negocieri este învechit și că problemele care puteau fi discutate în cadrul acestuia au fost depășite. "Toate fostele republici sovietice - și în Iugoslavia, și în Uniunea Sovietică, și-au obținut independența după un anume precedent. Nouă ne place precedentul Kosovo”, a spus Lițkai.

Tot săptămâna aceasta, presa rusă a anunțat că Kremlinul ar fi elaborat un nou plan de soluționare a diferendului transnistrean, despre conținutul căruia nu se știe, însă, deocamdată nimic. Tot presa rusă scrie că acesta va fi făcut public numai după o întâlnire trilaterală a președinților Vladimir Putin, Vladimir Voronin și a șefului administrației de la Tiraspol Igor Smirnov. Analiștii politici sunt de părere că noul plan rusesc conturează metodologia de recunoaștere internațională a Transnistriei după modelul kosovar, respins de altfel, altă dată, atât de autoritățile de la Chișinău, cât și de partenerii europeni și occidentali ai Republicii Moldova.

Ministerul moldovean de Externe și UE se pare că a intuit tendința Kremlinului de a conferi legalitare regimului transnistrean. UE a prelungit cu încă un an, săptămâna aceasta, valabilitatea restricțiilor de circulație în spațiul european pentru 17 funcționari din stânga Nistrului, pentru refuzul acestora de a contribui la soluționarea diferendului. Printre aceștia se numără Igor Smirnov și membrii familiei sale, pretinsul ministru al securității, Vladimir Antiufeev, și responsabilul de relații externe, Valerii Lițkai.

La rândul său diplomația moldoveană a remis ieri Moscovei o notă de protest în care contestă calitatea de “președinte al Transnistriei” atribuită liderului transnistrean Igor Smirnov în comunicatele de presă difuzate de Ministerul de Externe de la Moscova. “Acest calificativ atribuit șefului unei grupări secesioniste trezește suspiciuni firești față de imparțialitatea și constructivismul Rusiei în calitate de mediator în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, se arată în nota de protest a Ministerului de Externe de la Chișinău adresată Rusiei. Chișinăul susține că prin atribuirea unor funcții oficiale exponenților regimului separatist se încearcă acomodarea comunității internaționale cu ideea că Transnistria există ca stat.
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 3 Apr 2007 - 16:43

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 1
Ultima editare efectuata de catre in Vin 27 Apr 2007 - 23:11, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 4 Apr 2007 - 1:33

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 2
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 27 Apr 2007 - 23:14

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 3

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 27 Apr 2007 - 23:15

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 4

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 27 Apr 2007 - 23:18

Trasnistria. Trafficking. Arms.

part 5


avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de S_J la data de Sam 28 Apr 2007 - 16:43

Interesant film, dar si inspaimantator, ca si rasul ministrului Ecologiei, Yurii Cheban (de la inceputul partii 5).

_________________
"Oare ce lucruri mai frumoase decat dragostea viseaza cei care nu iubesc?!" - Grigore Vieru
avatar
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 267
Age : 32
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 26 Mai 2007 - 1:33

Transnitria - cazul Republicii Moldova : ce ar putea face UE și SUA?

Oazu Nantoi,
Institutul de Politici Publice, Chișinău

29 octombrie 2005
------------------------------
o viziune asupra conflictului din Transnistria

click aici pt download ( format doc - 105 kb)
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de gainward la data de Dum 10 Iun 2007 - 18:40

Pot sa spun ca conflictul transnistrian ar fi putut fi rezolvat daca fostul Presedint Mircea Snegur nu servea sampanie cu peresedintele rusiei din vreamea cei. Si daca Snegur nu ordona retragerea amatei noastre formate din voluntari si politistii, tatal meu a participat la acest consflict si spune ca armata noastra daca inainta si cistiga teren in fata rusilor Snegur care era conducatorul armatei la vremea ceai le ordona sa se retraga. Transnistria se putea cu usurinta de rupt in doua la vrea ceai si mai apoi de nimicit fortele separatiste dar din pacate avem ce avem datorita unui vinzator de tara Sad(

gainward
novice
novice

masculin Number of posts : 13
Age : 31
Localizare : Chisinau
Registration date : 10/06/2007

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 19 Iun 2007 - 3:44

si daca Snegur nu- i dadea drumul din inchisoare lui Smirnov....
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Beauty la data de Sam 13 Dec 2008 - 8:51

Un articol interesant despre evolutia si alte detalii ale conflictului transnistrean.

CONFLICTUL TRANSNISTREAN SI PROCESUL DE NEGOCIERI ÎN FORMATUL „5 2”

Constantin SOLOMON
Republica Moldova, Chisinău, Universitatea de Stat din Moldova,
Facultatea de Istorie si Filosofie, Catedra Istoria Românilor si Antropologie,
Doctor habilitat în stiințe politice, profesor, decanul facultății

Artur GUMENIUC

Republica Moldova, Chisinău, Universitatea de Stat din Moldova,
Facultatea de Istorie si Filosofie, Catedra Istoria Românilor,

Articolul poate fi gasit pe adresa grupului Basarabia de pe situl [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
sau.. direct la linkul
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Joi 26 Noi 2009 - 19:43

Precedentul Kosovo si conflictele post-sovietice

Precedentul Kosovo este separarea unilaterala a unei regiuni in care majoritatea absoluta a populatiei dintr-o regiune (in Kosovo peste 80% din populatie au fost albanezi si pana la declansarea conflictului in 1998-1999) supusa epurarilor etnice de catre statul gazda (Serbia).
Aceste epurari entice au fost recunoscute de Consiliul de Securitate ONU. Nici Abhazia, nici Osetia de Sud, nici Transnistria – nu au avut niciodata realitatile demografice ale Kosovo (in Nagorno-Karabah situatia demografica era similara cu kosovo).
In Transnistria si Osetia de Sud – nu au existat nici macar intentii de a recurge la epurari etnice (in ambele conflicte au murit cate aproximativ 1000), iar in Abhazia – georgienii au fost principalele victime ale epurarilor etnice (care inainte de conflict reprezentau 18% din populatia regiunii, iar georgienii 48%), cu multe multe crime de razboi de ambele parti (si aproape 10.000 de victime). Totodata Kosovo este un precedent de secesiune unilaterala de la statul gazda, cu recunoastere internationala larga.

Efecte globale?

Deseori este invocat faptul ca precedentul Kosovo ar afecta multe state europene sau Canada, de exemplu. Astea sunt povesti propagandistice (vezi declaratiile lui lavrov sau acest articol). Le luam pe rand. In Irlanda de Nord si Quebec – statul britanic sau canadian demult au acceptat principiul ca daca majoritatea acestor regiuni ar vota in favoarea secesiunii, aceasta va fi acceptata.
Marea Britanie accepta acelasi principiu in cazul Scotiei. Majoritati pentru secesiune nu exista in nici una dina ceste regiuni (Quebec a avut 2 referendumuri in care secesiunea de Canada a fost respinsa). Nici in Catalonia, Spania nu exista o majoritate pro-independenta.
In Belgia posibilitatea secesiunii este acceptata in principiu (nu neaparat dorita) de ambele comunitati (unde oricum majoritatea flamanda a tarii aparent intentioneaza sa se separe de minoritatea valona).

Exista probablitatea ca Kosovo va fi un stat semi-recunoscut, ca Taiwan. Dar in acest caz Kosovo nu ar reprezenta nimic nou, ci ar confirma “precedentul Taiwan”, in loc sa creeze un precedent nou.

Colegul meu de la ECFR Jose-Ignacio Torreblanca defineste precedentul Kosovo in urmatorul mod : “Independenta Kosovo este un precedent pentru cei care recurg la epurari etnice sau genocid, sau nu respecta drepturile fundamentale ale omului. Acesta nu este un precedent pentru statele democratice.
Singurii responsabili pentru independenta Kosovo sunt Sarbii, nu americanii sau europenii. Nu trebuie sa fim impresionati de argumentele culese din dreptul international.
Aceste argumente sunt invocate regulat de catre cei care sistematic abuzeaza dreptul international prin faptul ca nu respecta angajamentele internationale de protectie a drepturilor omului pe care si le-au asumat.”
Am reprodus acest articol ,pentru ca reda framantarile unui politolog provenit dintr-o regiune {Basarabia}afectata de fenomenul secesionist.Practic situatia in care este Kosovo are multe similitudini cu situatia din R.Moldova {Basarabia}
Deosebirea consta doar in faptul ca Dardania {Kosovo}nu se afla sub cisma ruseasca,desi ,si in Kosovo Rusia incearca politici care impiedica un popor sa se unifice,In Kosovo e impiedicata unirea cu Albania,in Basarabia unirea cu Romania.

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 36
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: Transnistria ... exista o solutie?

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum