RM va fi una dintre țările cu cea mai bătrână populație

In jos

RM va fi una dintre țările cu cea mai bătrână populație

Mesaj Scris de basaru la data de Sam 20 Dec 2008 - 22:28

RM va fi una dintre țările cu cea mai bătrână populație

În anul 2025, multe țări din Europa de Est și din fosta URSS vor avea unele dintre cele mai bătrâne populații din lume, se arată într-un raport cu tema „Europa de Est și fosta URSS - de la Roșu la Gri”, realizat de experții Băncii Mondiale și ai Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) și lansat recent la Oficiul BM în Moldova. Lucrarea se referă la a „treia tranziție” a populațiilor în curs de îmbătrânire din Europa de Est și din fosta URSS.

Boris Gâlcă, directorul UNFPA în RM, a menționat că impactul economic al tranziției demografice va fi cel mai puternic resimțit în țările din Europa de Est și din fostele republici sovietice. Procesul de îmbătrânire din regiune avansează într-un ritm fără precedent. De aceea, RM se numără printre țările în care ponderea populației cu vârsta de peste 65 de ani aproape că se va dubla în anul 2025.

Îmbătrânire nu înseamnă neapărat și încetinire în dezvoltare. Îmbătrânirea nu este un semn de stopare a evoluției, dacă țările pun în aplicare politici care să stimuleze productivitatea și participarea forței de muncă. Implementarea unor politici înțelepte poate diminua impact cheltuielilor legate de îmbătrânire. Se cunosc foarte bine politicile de care este nevoie pentru a face față saltului preconizat în cheltuielile publice, în special, impactului asupra sistemului de pensii și de sănătate. Ele doar trebuie adoptate și implementate, constată experții studiului respectiv.

În contextul raportului prezentat, Sergiu Sainciuc, viceministru al Economiei și Comerțului, a accentuat că, în baza unei decizii a Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare și cu suportul UNFPA, a fost realizată Cartea Verde a populației RM. Documentul vizează evoluția unor fenomene demografice care vor influența sistemul economic, sistemul de asigurări sociale, de ocrotire a sănătății, domeniul învățământului etc.


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum