Romania europeana!!!

In jos

Romania europeana!!!

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 15 Noi 2006 - 20:34

interviu cu Daniel Dăianu:
„Pentru România, aderarea la UE este un pariu de modernizare”

- Dle Dăianu, la 1 ianuarie 2007, România va fi primită în clubul statelor europene. Ce va fi România în această Uniune? E o întrebare sugerată și de titlul cărții pe care ați lansat-o la Chișinău.

- Această carte nu este rodul unui proiect, însă are un gând formulat fie implicit, fie explicit în materialele apărute în „Jurnalul Național” și în „Ziarul Financiar”, unde m-am referit cu predilecție la situația economică românească, și anume la întrebarea Ce vom fi în Uniune? Căci, sunt câțiva ani de când mă căznesc să conving cât mai mulți concetățeni că chestiunea nu mai este Dacă vom fi în Uniune?, ci Ce vom fi în Uniune?Astăzi această temă de meditație nu ne acordă răgaz - trebuie să găsim răspunsuri din mers sau chiar alergând, uneori în curse contracronometru, foarte scurte.

- Dumneavoastră ați găsit aceste răspunsuri?

- Cartea prezintă societatea mozaicată în care intrăm - cu economie mozaicată, cu lumini, umbre, culori (foarte pământii uneori), cu excelența elitelor noastre intelectuale, acolo unde există, care validează pretențiile noastre europene, dar și cu slăbiciuni, vicii, uneori congenitale, care ne plasează în lumea subdezvoltată. Asta este Europa, așa cum se clădește după 1989 - o Europă care, și din rațiuni ce sunt implantate într-o moralitate a construcției păcii și civilizației pe continent, trebuie să facă astfel, încât acest club să se extindă, să includă și societăți din Europa Centrală și de Răsărit. Și asta face ca UE să devină un club surprinzător de variat în privința circumstanțelor sociale și economice, mai puțin politice, pentru că impune democrația liberală ca principiu regulator fundamental al funcționării politicului în societățile europene.

- În ce măsură este favorabilă aderarea României la UE în condițiile în care, în prezent, acest club european este măcinat de contradicții interne?
- Într-adevăr, România intră în Uniune sub auspicii mai puțin favorabile. Mă refer la o situație deloc conjuncturală și am în vedere dinamica demografică, înainte de toate, care devine obsedantă pentru liderii politici: valurile masive de migrație dinspre estul spre vestul continentului; criza statului asistențial, a statului providențial. Deși este în criză, însă, acest stat nu poate fi distrus, căci asta ar însemna dispariția civilizației europene, așa cum ea s-a plămădit în secolul trecut. El trebuie reinventat, nevoile oamenilor să se pună în echilibru cu putințele societății. Este din ce în ce mai evident că, pe fundalul îmbătrânirii societăților, sectorul public nu mai poate furniza aceeași cantitate de bunuri publice și aceeași asistență socială. Ceva trebuie refăcut și trebuie umblat inclusiv la contractul social, fără a modifica însă esența lui. E vorba, în definitiv, de competitivitate. Europa gâfâie din ce în ce mai mult în condițiile în care globalizarea potențează, prin noile tehnologii informaționale, forța economică a unor țări, a unor regiuni mari care erau considerate ca făcând parte în mod iremediabil din lumea subdezvoltată. Am în vedere Asia, ascensiunea economică a Chinei, a Indiei ș.a. Asta îi sperie și pe europeni, și pe americani și trebuie să ne preocupe și pe noi.

- Cât de curând România va atinge ritmurile de dezvoltare economică pe care și le dorește?

- Înainte de toate, trebuie să facem ca ceea ce numim convergență reală, nu numai nominală, să se întâmple într-un orizont de timp care să nu răpească speranțele oamenilor. Această convergență nu este un dat celest, nu este nici un determinism mecanic. E adevărat că Uniunea se bizuiește pe reguli, pe acte normative, pe instituții suprastatale comune care funcționează în baza consensului și a unei suveranități împărtășite, dar, în același timp, rămân foarte multe prerogative la nivel național, astfel încât politicile publice naționale nu se exclud prin intrarea în Uniunea Europeană. De fapt, politicile publice naționale diferite explică performanțele diferite ale componentelor Uniunii. Statul-națiune, după mine, nu dispare, în pofida transferului de prerogative. Proiectul european va ființa încă ani buni prin componente naționale. De aici rezultă unele dileme, unele întrebări la care nu există răspunsuri în momentul de față privind viitorul UE.

- Mulți dintre basarabeni s-au bucurat, dar s-au și întristat atunci când, la sfârșit de septembrie, a fost făcut public raportul de țară, ei fiind conștienți că România, spre deosebire de Basarabia, va cunoaște un alt grad de dezvoltare economică în UE. Vom mai putea ajunge România din urmă?

- Această ambivalență e legată nu numai de faptul că decalajele se vor accentua, ci și de faptul că, într-un fel, va avea loc o accentuare a unui divorț impus. Și asta oamenii simpli o simt mult mai bine decât politicienii… Oamenii simpli au un simț extraordinar al istoriei; din nefericire, tot ei plătesc cel mai mult din cauza insuficienței intelectuale, a impotenței politice și a lipsei de clarviziune a clasei politice. Dacă, pentru România, aderarea este un mare pariu de modernizare, pe Basarabia o lasă într-o stare mai nedefinită.

- Nu ne mai dați nicio șansă?

- Un popor nu moare, un popor supraviețuiește și pe noi ne doare mult asta. Iar oamenii au nevoie de speranțe, dar și de certitudini, mai ales că nu poți înota la nesfârșit în mâl, obosești. De aceea, eu cred că responsabilitatea noastră istorică este de a face ca această nouă treaptă, a divorțului, să dispară după un scurt timp, chiar dacă formal ea va exista, fiindcă nu poți să schimbi statutul României, țară-membră a UE, și statutul R. Moldova, care este cel care este. Dar pentru viața de zi cu zi, această treaptă poate să dispară dacă traiul oamenilor va fi mai bun. Și asta depinde de modul în care se va structura relația concretă dintre București și Chișinău - de la relații economice, care presupun nu numai relații comerciale, la cele culturale. De fapt, nu-mi place această terminologie de relații: când ai o istorie, o cultură comună, nu e corect să vorbești despre relații.

- Ce trebuie să facem ca să nu ieșim din circuitul european, ca el să nu treacă pe lângă noi, izolându-ne undeva, „la margine de lume și de țară…”

- Am văzut că ceea ce vă frământă pe voi, ne frământă și pe noi. Agenda nu este foarte diferită, deși țările noastre se află la niveluri diferite de dezvoltare. Doresc din toată inima ca dvs. să aveți capacitatea intelectuală de a nu lăsa să dispară speranța, ea să fie întreținută și mai mult, să puteți să faceți în așa fel încât discrepanțele dintre România și R. Moldova să nu crească în mod excesiv. În discuțiile avute aici am simțit foarte multă frustrare, împletită cu dezolare. Este un sentiment al multor tineri că aici nu se poate face nimic și că trebuie să plece. Interesant e că și la noi, dacă iei statisticile, o să observi că mulți tineri vor să plece, gândesc că în România nu se pot realiza, în condițiile în care România a crescut mult, economic și politic. Eu înțeleg că oamenii nu mai au răbdare și vor să realizeze mult și rapid, dar trebuie găsită o cale, dacă ne gândim la ceilalți. Dacă nu ne gândim la ceilalți, se poate recurge la soluții individuale. Dar o societate care își rezolvă problemele numai prin soluții individuale își diminuează în mod drastic șansa de a fi una bună pentru cei mai mulți dintre cetățeni

sursa http://europa.timpul.md/Article.asp?idIssue=163&idRubric=2034&idArticle=5274
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2771
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de veronique la data de Joi 8 Noi 2007 - 14:23

Romania se confrunta in ultima vreme cu o problema sociala care ia proportii. valurile de controverse starnite de rromii romani stabiliti in tarile UE stirbesc imaginea tarii in fata Europei. problema este din ce in ce mai dezbatuta in presa europeana:


Situația romilor în presa europeană


Joi 08 noiembrie 2007, 09:59

Romii au devenit o problemă europeană după crima din Italia în care principalul acuzat este românul Romulus Mailat. Ziare și publicații din mai multe țări dezbat pe larg situația acestei etnii și reacția opiniei publice la incidentul de la Roma care a pus pe jar un întreg continent.

Problema romilor a divizat Europa. Sunt țări care se confruntă cu această problemă și iau măsuri radicale, altele care au decis să rezolve problema prin mijloace mai diplomatice și state care se tem de ei.

Cotidianul francez Liberation publică în ediția de azi o adevărată dezbatere despre situația romilor, intitulată "Problema romilor, o nouă frontieră a Europei?", în care se vorbește despre divizarea continentului pe criterii etnice.

Tot din Franța, site-ul Journal Europa descrie pe larg situația unei familii de romi din România care locuiește la Strabourg, în două rulote și care se teme de expulzare, asemenea tuturor romilor români din Franța.

Mai multe ziare londoneze scriu că aceleași măsuri luate de Italia ar fi benefice și în Regat, unde problema romilor din România a făcut valuri, mai ales înainte de integrarea europeană a țării noastre.

În Spania, însă, s-au găsit și alte soluții. Romanian Global News scrie despre una dintre ele. Polițiștii locali din regiunea Castelon, unde trăiesc peste 60.000 de români, vor participa la cursul de "Introducere în limba română și cultura țărilor din est".

Una dintre țările integrate în 2004, Cehia se teme acum de un exod al romilor români alungați din Occident. Un oficial de la Praga citat de Czech News Agency trage un semnal de alarmă referitor la situația dintr-un sat în care, din cei 2.100 de locuitori, 1.100 sunt romi.
Sursa: Realitatea TV


_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de veronique la data de Joi 8 Noi 2007 - 14:59sursa: www.catavencu.ro

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de veronique la data de Joi 8 Noi 2007 - 15:01

legat de acelasi subiect, dar intr-o maniera tipica Academiei Catavencu:

http://www.catavencu.ro/la_zi/din_editia_print/din_pristolul_de_la_roma_vor_da_calului_ovaz.html

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de S_J la data de Joi 8 Noi 2007 - 22:06

Da, intr-adevar se intampla ceea ce se intampla, dar parca nu se mai comiteau crime pana acum!?
Vedeti ce mai mediatizeaza presa "faptele"?!
Offf, jurnalistii iestia!

_________________
"Oare ce lucruri mai frumoase decat dragostea viseaza cei care nu iubesc?!" - Grigore Vieru
avatar
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 267
Age : 32
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de veronique la data de Vin 9 Noi 2007 - 4:10

uite cine vorbeste! Razz "[...] jurnalistii iestia"....

_________________
somnul ratiunii naste monstri
avatar
veronique
Moderator

feminin Number of posts : 376
Age : 32
Localizare : Iasi
Registration date : 03/11/2006

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de S_J la data de Vin 9 Noi 2007 - 21:00

Smile

_________________
"Oare ce lucruri mai frumoase decat dragostea viseaza cei care nu iubesc?!" - Grigore Vieru
avatar
S_J
Moderator

masculin Number of posts : 267
Age : 32
Localizare : Chisinau
Hobby : :)
Registration date : 21/12/2006

http://ionsurdu.com

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 9 Noi 2007 - 22:06

oricum situatia cu romanii in Roma e cam exagerata, mi se pare , de parca nu exista incidente cu alte etnii in Italia...

nu sunt rasist, dar "unii" tigani, chiar intrec orice masura
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2771
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de Blaster la data de Mar 24 Feb 2009 - 23:12

basaru a scris:nu sunt rasist, dar "unii" tigani, chiar intrec orice masura
pe scurt... eu SUNT rasist; desi exista exceptii ti se ia sa observi cum majoritatea lor nu au nici pic de educatie.

PS: ar fi chiar invers, doar "unii" tigani nu intrec orice masura.
avatar
Blaster
aliat
aliat

masculin Number of posts : 20
Age : 29
Localizare : Targoviste
Registration date : 30/08/2008

http://romaniaintreaga.forumotion.net

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 15 Dec 2010 - 14:36

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2771
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de Beauty la data de Mar 22 Mai 2012 - 22:09

- corupția românească

Scandal Adrian Severin (Sunday Times)


_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de Beauty la data de Joi 5 Iul 2012 - 20:19

The New York Times,
Paul Krugman Blog
Guest Post: Romania Unravels the Rule of Law

A political crisis has gripped Romania as its left-leaning prime minister, Victor Ponta, slashes and burns his way through constitutional institutions in an effort to eliminate his political competition. In the last few days, Ponta and his center-left Social Liberal Union (USL) party have sacked the speakers of both chambers of parliament, fired the ombudsman, threatened the constitutional court judges with impeachment and prohibited constitutional court from reviewing acts of parliament – all with the aim of making it easier for Ponta to remove President Traian Basescu from office. They hope to accomplish that by week’s end.

In just a few months in office, Ponta’s government has caused a great deal of political damage. Setting its sights on the next election, Ponta’s government passed an election law (later rejected by the constitutional court) that would make it much easier for the government to stay in power. The government has already neutralized the legal effects of decisions of their key opponents – the constitutional court and the president – by taking control over the publication of the official gazette that determines when laws and decisions come into force. If the government fails to publish the decisions of the constitutional court and the decrees of the president, they are simply not law. To top it all off, Ponta launched a culture war.
http://krugman.blogs.nytimes.com/2012/07/05/guest-post-romania-unravels-the-rule-of-law/

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de Beauty la data de Joi 5 Iul 2012 - 20:32

The Economist: My name is Paste. Copy Paste

According to party loyalists, Prime Minister Victor Ponta is in select company. Interior minister Ioan Rus on Friday claimed (this and most other links in Romanian) that “ever since Plato and Aristoteles, everyone who has ever written a PhD in philosophy, in social sciences, has plagiarised.” Apart from the bemusement that Mr Rus’s statement may cause, it is also an indication that despite energetic (foes say clumsy) attempts to silence the plagiarism scandal, the 39-year-old Prime Minister may be heading for the same political graveyard that contains the corpses of the German defence minister Theodor zu Guttenberg and the president of neighbouring Hungary, Pál Schmitt.

In an interview (link in Spanish) with El Pais last week, Mr Ponta promised to resign if proven that his PhD about the International Criminal Court was an act of plagiarism. He made those statements before the ethics committee in charge gave its ruling, with its chairman saying it was plagiarised “copy-paste style”, 85 pages out of a total of 307, from the work of another Romanian scholar. The relevant text excerpts can be found here.

In an twist of irony, the professor who oversaw Mr Ponta’s work was no other than his political mentor, Romania’s former Prime Minister Adrian Nastase, the first high level official to be put behind bars for corruption. Barely was the verdict out than the Ponta government dissolved the entire committee, alleging it was full of acolytes of Traian Basescu, the country’s president and the PM’s political rival. A few days earlier, the government also took over the publication of the official gazette, until then under the authority of the parliament. The move seems also politically motivated: the journal so far has failed to publish a verdict of the Constitutional Court which Mr Ponta chose to ignore last week, the first public official since 1989 to do so.

The court had ruled in favour of the president in a long-lasting squabble over whom should represent the country at EU summits. Mr Ponta went to Brussels anyway, claiming again that the ruling was politically motivated by “a bunch of judges appointed by Basescu.” The president, a shrewd former sea captain, surprised everyone by staying home. And he took his time in giving Mr Ponta an official mandate to represent the country. “I got a phone call from the Prime Minister around noon saying he wants a mandate,” Mr Basescu told journalists last week in Bucharest. It took another few hours for the fax to arrive – the EU summit had already begun.

The episode, along with the politicisation of state institutions ranging from the public television to Romania’s cultural institutes abroad – has sparked the outrage of the country’s cultural elite. Among them is Herta Muller, a German-speaking writer of Romanian origin who in 2009 won the Nobel prize for literature for her works exposing the terror under the infamous Securitate, the secret police under the Communist regime. Gabriel Liiceanu, a prominent philosopher, who wrote about the “combination of circus and nightmare” that has grabbed the public opinion in the past two months since the Ponta government came to power.

The Social-Liberal government has been in power since May. It gained a a majority thanks to mass desertions from the PDL party that had ruled the country since parliamentary elections in 2008. New elections are due this fall and polls so far (and local election results last month) indicate a clear win for the ruling coalition. Mr Ponta would be sorry to miss that.

http://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/07/romanian-politics

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 28 Apr 2014 - 19:29

Румыния в ЕС

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2771
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 29 Dec 2015 - 18:36

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2771
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Romania europeana!!!

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum