Istoricii cer retragerea manualelor de istorie integrată

In jos

Istoricii cer retragerea manualelor de istorie integrată

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 22 Dec 2008 - 9:41

Istoricii cer retragerea manualelor de istorie integrată

Asociația Istoricilor din Moldova cere autorităților retragerea din învățământ a manualelor de istorie integrată. O rezoluție în acest sens a fost adoptată, sâmbătă, de Adunarea generală a istoricilor. La fel, istoricii au cerut inițierea unor dezbateri între actuala conducere și specialiștii în domeniu pentru depășirea „situației de criză” din învățământul istoric din R. Moldova.


Gheorghe Paladi, ex-președinte al Asociației, a anunțat în cadrul adunării că organizația va întreprinde anumite acțiuni pentru a diminua „consecințele grave ale predării istoriei în școli în baza manualelor de istorie integrată”.

„Autorii acestor manuale n-au ținut cont de observațiile făcute de experții Consiliului Europei și au permis studierea istoriei în baza acestor manuale, care conțin teze falsificatoare. Sunt manuale de sorginte sovietică deoarece prin acestea se reînvie teza din perioada sovietică privind existența a două popoare diferite: moldoveni și români, două limbi, culturi și istorii diferite”, a declarat Gheorghe Paladi.

Conform vicepreședintelui Asociației Istoricilor din Moldova, Ion Negrei, elevii sunt traumatizați moral și intelectual prin conținutul manualelor de istorie integrată, iar punctul de vedere al Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) a fost ridicat la nivel de ideologie de stat, fapt ce contravine prevederilor constituționale ale R. Moldova.

„Ideea principală a acestui curs de istorie este ideea moldovenismului, iar manualele de istorie au devenit un agent electoral al PCRM-ului. În manualul de istoria integrată pentru clasa a XII-a portretul actualului lider al PCRM este repetat de 12-14 ori”, explică Ion Negrei.

Adunarea generală a istoricilor are loc o dată la doi ani. Sâmbătă, Adunarea generală l-a ales pe Sergiu Musteață în calitate de președinte al Asociației.

(Info-Prim Neo)
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum