Tuberculoza

In jos

Tuberculoza

Mesaj Scris de Administrator la data de Joi 16 Noi 2006 - 10:49

Strainatatea ne imbolnaveste neamul

Somajul masiv, migratia, saracia, alcoolismul, narcomania constituie indici caracteristici ai societatii din zilele noastre. Aceste realitati genereaza noi maladii, printre care tuberculoza, boala sociala caracteristica, mai ales, pentru statele care se confrunta cu saracia. Incidenta acestei boli, in R. Moldova, are o pondere alarmanta. Indicele mediu de imbolnavire pe tara este de 82 persoane la o populatie de o suta de mii, iar la Balti, „capitala de nord”, acest indice constituie 97 persoane la 100 mii de locuitori.

Barbatii care muncesc la negru in strainatate sunt cei mai afectati
Pe durata acestui an, serviciile medicale de profil de la Balti au inregistrat 62 noi cazuri de tuberculoza, iar numarul bolnavilor de tuberculoza inregistrati se cifreaza la circa 220 persoane.
Veaceslav Chislari, medic-sef adjunct in probleme de epidemiologie din cadrul Centrului de Medicina Preventiva Balti, a mentionat ca din numarul persoanelor bolnave circa 70% sunt barbati. Acestia sunt supusi mai mult riscului de imbolnavire, deoarece intrebuinteaza in proportii mai mari alcool, tigari si mai des se afla in institutii penitenciare.
In acelasi timp, potrivit ftiziatrului principal al municipiului Balti, Raisa Barbuta, circa 15% din numarul total al cazurilor de tuberculoza, inregistrate in municipiu, revin celor care au muncit la negru in Federatia Rusa. In ultimii ani, tot mai multe cazuri de tuberculoza atestate la Balti sunt „importate” de balteni din tarile din spatiul post-sovietic unde se afla anumite perioade la munci. Cele mai multe cazuri revin Rusiei. Aceasta se explica prin conditiile extreme in care muncesc moldovenii in acest stat si prin lipsa unor garantii sociale si medicale pentru ei, explica Barbuta. Totodata, sunt foarte rare cazurile de contaminare cu tuberculoza a baltenilor care muncesc in tari europene.
Circa 90% din persoanele afectate de tuberculoza, aflate la evidenta, au varsta intre 25 si 45 de ani. Imbucurator este doar faptul ca pe parcursul anului in curs, la Balti, nu a fost luat la evidenta nici un copil. In 2005, au fost inregistrate noua cazuri de tuberculoza la copii.

Tuberculoza a rapit sapte vieti in raionul Sangerei
In raionul Sangerei problema celor afectati de tuberculoza este de alta natura. In acest teritoriu se atesta fenomenul adresarilor tardive la medici, cand maladia este in stare avansata. In unele cazuri, „supusii lui Hipocrate” nu sunt in stare sa salveze suferinzii.
Ftiziopneumologul principal al raionului Sangerei, Ilie Vizir, sustine ca, in anul curent, in raion au fost depistate 39 cazuri noi de tuberculoza (TBC), inclusiv la doi copii. Medicul spune ca este ingrijorator faptul ca bolnavii se adreseaza tarziu la medic. In aceste cazuri tratamentul este mult mai indelungat si mai costisitor, iar uneori sfarsitul este letal, spune Vizir. Astfel, de la inceputul anului, in raion, au decedat de tuberculoza sapte persoane.
In acest an, in raionul Sangerei, au fost depistate cateva focare de raspandire a tuberculozei. Este vorba de localitatile Radoaia, Pepeni si Copaceni.
Potrivit unui program de stat, raionul Sangerei este asigurat la moment cu reactive de laborator pentru depistarea tuberculozei (TBC) si medicamente impotriva acestei infectii. Atata timp cat plecarile moldovenilor peste hotare vor continua, stoparea acestei infectii nu va putea fi realizata. Stresurile, conditiile grele de trai, alimentarea incorecta suportate de catre cetatenii nostri in strainatate genereaza dezvoltarea tuberculozei, considera medicii din Sangerei.

Pe scurt, despre TBC
Tuberculoza (TBC) este o boala infectioasa, cronica si sociala. Sursa principala de infectie sunt bolnavii de tuberculoza care elimina bacili in cantitati mari. Infectia este transmisa preponderent pe cale aerogena. Multi bolnavi insa nu constientizeaza acest fapt, astfel molipsind persoanele din preajma. De cele mai multe ori, adultii constituie o sursa de infectie pentru copii.
Situatia in plan global: o noua forma de tuberculoza ia cu asalt Europa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit ca tuberculoza este o problema globala. Situatia epidemiologica in lume in ultimii ani s-a agravat considerabil. Anual pe plan mondial sunt inregistrati 8,8 mln de bolnavi cazuri noi. Mai bine de doua milioane de persoane mor in fiecare an de tuberculoza.
In acelasi timp organizatiile internationale din domeniul ocrotirii sanatatii au avertizat recent despre aparitiei unei noi forme a tuberculozei, aproape imposibil de tratat. Ritmul in care se raspandeste tuberculoza in Europa este considerat cel mai rapid de la cel de-al doilea razboi mondial incoace. Potrivit Curcii Rosii si OMS, dintre cele 20 de state in care noul tip de tuberculoza - rezistent la medicamente - se raspandeste cel mai repede, 14 se afla pe „batranul continent”. Cel mai grav sunt afectate statele baltice, Ucraina si Rusia, adica vecinii apropiati ai Republicii Moldova. Statisticile arata ca 450 de mii de locuitori ai Europei se imbolnavesc anual de tuberculoza, iar 70 de mii dintre ei mor. Combaterea noului tip al bolii e ingreunata si de ratele foarte ridicate de infectare cu virusul HIV consemnate in Europa rasariteana

sursa [Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
Administrator
Admin

masculin Number of posts : 115
Age : 34
Localizare : Basarabia
Hobby : Basarabean
Registration date : 03/09/2006

http://basarabia.discutfree.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum