slogane politice

In jos

slogane politice

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 9 Mar 2009 - 1:59

Campania electorală 2009 propune slogane neinspirate și fără impact asupra alegătorului.
Analiză Info-Prim Neo

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Sloganele bine gândite pot influența opțiunea de vot a alegătorului. Cel puțin, așa consideră unii teoreticieni, dar și practicieni în comunicare politică. Ei spun că în Moldova, sloganele sunt în continuare înțelese în stilul lozincilor din perioada comunistă sau, în cel mai bun caz, ca și motouri. Actuala campanie electorală nu este excepție. Multe dintre sloganele sunt stângace, neexpresive, neinspirate și toate celelalte caracteristici ale sloganului cu adăugarea prefixului „ne-”, consideră analistul politic, Ruslan Tanasă.

Sunt, totuși, slogane pe care experții le consideră, cât de cât reușite. Printre acestea sloganul: „Meriți mai mult!”, propus de Partidul Democrat din Moldova. Expertul în comunicare politică, Aurelia Peru, spune că este un slogan nou pe piața electorală din R. Moldova și amintește de campania electorală a președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, desfășurată sub genericul: „Da, tu poți!”. „Există un paralelism în aceste două slogane, fiind o provocare pentru electorat, prin care i se permite fiecăruia să viseze la ceea ce își dorește cu adevărat”, remarcă Aurelia Peru.

Potrivit ei, un slogan bun este și cel al Partidului Liberal Democrat din Moldova:
„Stop comunism! Verde pentru Moldova!”. Acesta influențează electoratul prin simbolistica cromatică a comunicării politice, și anume verdele. Sloganul are o legătură directă cu sigla formațiunii, care este stejarul verde. Iar verdele simbolizează înnoire, viață, schimbare. Verdele înseamnă schimbare radicală a elitei politice, a elitei guvernatoare. Sloganul PLDM-ului este construit în aceeași manieră ca și cele din campania pentru alegerile locale. Campania pentru alegerile parlamentare e un fel de continuare a campaniei a liderului PLDM, Vlad Filat, din 2007, consideră Aurelia Peru.

Partidul Liberal vine cu cea mai simplistă formă de slogan electoral: „Votăm împreună pentru viață bună!”. „PL niciodată nu a pus miză pe trucurile vechi de comunicare electorală. Această formațiune pune accent mai mult pe carisma liderului politic”, remarcă Aurelia Peru. Cu toate acestea, potrivit expertului, sloganul propus de PL este unul reușit, care evidențiază Partidul Comuniștilor din R. Moldova ca fiind concurentul numărul unul al formațiunii și posibilitățile de schimbare radicală.

Sloganul Alianței „Moldova Noastră”: „Forța care învinge!”, are o doză de manipulare mult mai vizibilă, respingând din start conceptul votului inutil, spun experții.

Cu sloganul: „Moldovă puternică – Economie puternică – Viață mai bună!”, Partidul Social Democrat își organizează campania electorală prin ilustrarea soluțiilor pentru criza financiar-economică globală.

Partidul Comuniștilor din R. Moldova cu motoul: „Moldova europeană — o construim împreună!”, subminează identitatea partidelor de opoziție, care se declară ca luptători pentru aderarea Moldovei în UE, spune Aurelia Peru. Sloganul: „Schimbări în bine numai cu Partidul Comuniștilor!”, vine să convingă electoratul că formațiunea își va împlini toate promisiunile, dacă mai ajunge odată la guvernare.

Sloganul Partidului Popular Creștin Democrat: „Ascultă-ți inima! Republica Moldova - o țară de succes!”, încearcă să sensibilizeze electoratul, făcându-se referire la inimă, sinceritate și credința în Dumnezeu.

Partidul Ecologist „Alianța verde”, cu sloganul: „Un om curat într-o țară prosperă!”, promovează o simbioză între doctrina ecologică și cea politică, personalizând formațiunea pe arena politică.

Expertul în comunicare politică, Aurelia Peru, spune că sloganul Uniunii Centriste din Moldova: „Pentru Neam, Țară, Tradiții! Un nou curs pentru Moldova!”, provoacă contradicție. Pe de o parte, formațiunea declară că se orientează preponderent spre sprijinul spațiului răsăritean, al Moscovei, însă, noțiunile de neam și țară din sloganul formațiunii fac parte mai mult din limbajul partidelor unioniste”, spune sursa citată.

Expertul a menționat că sloganul Partidului Conservator: „Partidul tău în Parlamentul RM! Partidul tău — viitorul tău!”, reprezintă un stereotip, un amestec de cuvinte care nu spune nimic alegătorului, fără a contribui la poziționarea și individualizarea partidului pe piața politică.

Mișcarea „Acțiunea Europeană”, cu sloganul: „Moldova fără corupție!”, poate fi confundată cu PPCD. Sloganul aduce aminte de două campanii anterioare ale PPCD-ului, cea din 2001 și 2005, care au decurs cu genericul: „Pentru o guvernare cu mânile curate!”, spune Aurelia Peru.

În opinia acesteia, și sloganul Partidului Dezvoltării Spirituale „Moldova Unită”: „Moldova Unită, Moldova Prosperă, Moldova multinațională — un singur popor!”, nu prezintă atractivitate pentru alegător. Sintagma „Pentru o Moldova Unită și Prosperă!” este similară sloganului promovat de Blocului Alianța „Moldova Noastră” din campania electorală anterioară, care s-a desfășurat cu genericul: „Pentru o Moldovă democrată și prosperă!”, a mai spus Aurelia Peru.

Pentru alegătorii devotați sloganul oferă motiv pentru a păstra comportamentul politic. Pentru cei indeciși sloganul, alături de alte componente ale ofertei electorale, ar trebui să ofere suficiente considerente pentru a alege concurentul electoral respectiv, spune analistul politic Ruslan Tanasă. Un slogan bine gândit ar trebui să aducă doar beneficii formațiunii politice, iar aceste beneficii se numără prin voturile alegătorilor. Sloganul trebuie să exprime mesajul electoral, prin care să fie evidențiate diverse valențe ale ofertei electorale. Trebuie fie o informație concentrată a platformei electorale. Sloganul, bine gândit, va scoate în evidență diferențele dintre concurent și oponenții lui și va oferi argumentul pentru a-l vota, afirmă expertul.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum