Mandatul Parlamentului R.Moldova a expirat

In jos

Mandatul Parlamentului R.Moldova a expirat

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 9 Mar 2009 - 2:20

Mandatul actualului Parlament al Republicii Moldova, dominat de Partidul Comuniștilor, expiră sâmbătă, iar pregătirile pentru alegerile legislative din 5 aprilie au intrat în linie dreaptă odată cu sfârșitul înregistrării candidaților și stabilirea ordinii lor pe buletinele de vot.

Înregistrarea candidaților pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova s-a încheiat joi la miezul nopții, iar Comisia Electorală Centrală a stabilit vineri ordinea de înscriere a acestora în buletinele de vot. Alegerile pentru următorul Parlament vor avea loc la 5 aprilie, în cursă înscriindu-se 23 de candidați: 15 partide și opt candidați independenți. În următoarele 30 de zile aceștia vor participa la dezbateri electorale organizate de posturile de radio și televiziune.

Analiștii electorali din Republica Moldova sunt de părere că actori reali ai acestei campanii electorale sunt opt formațiuni politice, iar șanse reale de accedere în Parlament au doar patru sau maxim cinci partide. Candidații independenți nu depășesc în mod tradițional pragul electoral în Republica Moldova.

Principalul favorit al cursei rămâne Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), care a câștigat ultimele două scrutine parlamentare, din anii 2001 și 2005, obținând majoritatea mandatelor de deputat. PCRM a luat 71 de mandate în 2001 și 55 mandate în 2005, din cele 101 de mandate de deputat din Parlamentul moldovean. Ultimul sondaj realizat în octombrie 2008 de Institutul de Politici Publice creditează PCRM cu peste 47 la sută din opțiunile celor care și-au exprimat opțiunile de vot. Având în vedere absenteismul tradițional de peste 40 la sută de la alegerile din ultimii ani din Republica Moldova, după redistribuire comuniștii ar putea deține din nou majoritatea mandatelor în viitorul Parlament.

Scorul comuniștilor este menținut și de faptul că aproape un milion din populația activă a Republicii Moldova, sau mai bine de o treime din electorat, este plecată la muncă în străinătate. Această parte a populației, care a fost nevoită să plece din Republica Moldova de cele mai multe ori din cauza sărăciei, lăsându-și copiii în grija bătrânilor sau uneori chiar singuri, este considerată a fi susținătare a partidelor de opoziție, necomuniste.

Sondajele, dar și experții electorali, creditează cu șanse de a intra în Parlament încă alte 3-4 partide necomuniste, în condițiile în care alianțele preelectorale au fost interzise prin lege de majoritatea comunistă, iar pragul electoral ridicat la 6 la sută - prevederi ce au generat critici din partea experților europeni. Favoriți în această cursă par a fi, în acest moment, Alianța Moldova Noastră (AMN), Partidul Liberal (PL) și Partidul Liberal Democrat (PLDM). În cazul unei campanii electorale reușite ar avea șanse, la limită, de a depăși pragul electoral Partidul Democrat și Partidul Popular Creștin Democrat. Partidul Social Democrat, condus de ex-premierul Dumitru Braghiș, și Uniunea Centristă din Moldova, condusă de ex-premierul Vasile Tarlev, se află în sondaje sub limita de 6 la sută, deși ar putea avea o campanie electorală vizibilă și ar putea acumula un număr important de voturi.

Alianța Moldova Noastră, condusă de ex-primarul de Chișinău Serafim Urechian, este creditată de același sondaj IPP cu peste 11 la sută din opțiunile electoratului. Condusă de o echipă destul de în vârstă cu un rating în scădere, AMN se menține pe numărul important de primari care îi asigură sprijinul în teritoriu.

Partidul Liberal (PL), a cărui figură proeminentă este primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al formațiunii, este plasat în sondajul citat pe locul trei cu peste 10 la sută din opțiunile de vot. Tânărul politician Dorin Chirtoacă, devenit suprpriza alegerilor locale din 2007, când la 29 de ani neîmpliniți a câștigat alegerile pentru Primăria Chișinău, a propulsat ratingul PL, de la un partid minor deținând tradițional sub 2 la sută, spre un scor care îi poate garanta depășirea pragului electoral de 6 la sută.

O altă formațiune politică care are șanse practic sigure de a trece în viitorul Parlament este Partidul Liberal Democrat din Moldova, condus de Vladimir Filat. PLDM poate fi considerat un fenomen politic în Republica Moldova. Lansându-și proiectul politic acum ceva mai bine de un an, Vladimir Filat, de 39 de ani, a reușit să-și consolideze o echipă tânără și profesionistă și să-și asigure practic intrarea în Parlament. Sondajul IPP din octombrie 2008 acordă 9 la sută acestei formațiuni politice. În acest moment, PLDM promite cea mai eficientă și de succes campanie electorală, intrând în campanie cu o ofertă clară. În premieră pentru Republica Moldova, PLDM și-a prezentat în ajun de campanie platforma, structura viitorului guvern, și mai ales echipa guvernamentală, cu nume cunoscute și apreciate la Chișinău. Partidul Democrat din Moldova (PDM) este condus de Dumitru Diacov, președinte de Parlament între anii 1998-2001. Sondajul IPP îl creditează cu 5,9 la sută, la limită pentru a intra în viitorul Parlament.

Partidul Popular Creștin Democrat (PPCD), condus de Iurie Roșca, acumulează în sondajul din octombrie 2008 4,6 la sută din opțiunile electoratului. PPCD, cel mai vechi partid politic din Republica Moldova, care a fost partid parlamentar pe tot parcursul istoriei sale, riscă la acest scrutin să nu depășească pragul de 6 la sută. Ironia face că anume liderul formațiunii, Iurie Roșca, a și fost inițiatorul ridicării pragului electoral de la 4 la 6 la sută. Imaginea PPCD a fost puternic lovită de votul acordat la 4 aprilie 2005 pentru realegerea liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, la funcția de șef de stat, dar mai ales de menținerea alianței cu Partidul Comuniștilor și votarea în comun a mai multe inițiative controversate. Vladimir Voronin i-a elogiat în repetate rânduri în public calitățile personale și de politician a lui Iurie Roșca, iar ultimul s-a declarat în opoziție "constructivă" față de PCRM, distanțându-se astfel de alte partide necomuniste și lansând acuzații dure de corupție la adresa liderilor de opoziție. Iurie Roșca a publicat mai multe cărți în care descrie ceea ce numește actele de corupție ale liderilor principalelor partide de opoziție, iar prin intermediul postului de televiziune EuTV pe care îl controlează a lansat în perioada preelectorală pamflete politice la adresa oponenților săi și prelegeri, inclusiv cu caracter religios, în susținerea sa.

Partidul Social Democrat (PSD), condus de ex-premierul Dumitru Braghiș, are 4,6 la sută în sondajul IPP. Partidul, dar și liderul acestuia, a fost foarte puțin prezent în ultimul an în viața politică a Republicii Moldova, motiv pentru care pare să nu aibă prea multe șanse să acceadă în Legislativ. Totuși, PSD a avut până în prezent cea mai costisitoare campanie electorală dintre partidele înscrise în cursă acum o lună.

Uniunea Centristă din Moldova (UCM) este o formaține care până de curând a avut un scor neînsemnat în sondaje. În toamnă însă fostul premier Vasile Tarlev, cel mai longeviv prim-ministru al Republicii Moldova care a deținut funcția din 2001 până în primăvara 2007, pe parcursul celor două mandate ale PCRM, a fost ales președinte al acestei formațiuni.

Ministerul Justiției a refuzat de două ori consecutiv să-l înregistreze pe Tarlev în calitate de președinte al UCM. Analiștii în materie de alegeri sunt de părere că formațiunea va avea o campanie electorală vizibilă și ar putea acumula un număr relativ mare de voturi, având în vedere capitalul politic și de imagine adus de Vasile Tarlev. În ultimile săptămâni, Tarlev s-a plasat pe segmentul de extremă-stânga, încercând să demonstreze că este susținut de Moscova. UCM a semnat un acord de cooperare cu partidul lui Vladimir Putin Rusia Unită, iar Tarlev a declarat că prezența trupelor ruse în Republica Moldova trebuie legalizată.

În sarcina noului Parlament va fi și alegerea unui nou președinte, în condițiile în care cele două mandate ale președintelui Vladimir Voronin expiră la 7 aprilie, și pot fi prelungite pentru încă două luni - adică până pe 7 iunie. Pentru votarea acestuia este nevoie de 61 de voturi din cei 101 deputați din Legislativ. Acest lucru înseamnă, în funcție de rezultatele alegerilor, că fie Partidul Comuniștilor va avea nevoie de aliați pentru a instala un nou șef de stat, fie partidele necomuniste vor trebuie să se alieze pentru a alege un președinte. Dacă Parlamentul nu va putea vota un nou președinte, acesta riscă să fie dizolvat după a treia încercare și urmează să fie anunțate alegeri parlamentare anticipate.

Sursa: NewsIn
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum