Mesaj pentru Republica Moldova !

In jos

Mesaj pentru Republica Moldova !

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 15 Apr 2009 - 20:31

Mesajul Presedintelui Romaniei Traian Basescu în fața Camerelor reunite ale Parlamentului privind evenimentele din Republica Moldova

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]Președintele României, Traian Băsescu, a prezentat, marți, un Mesaj în fața Camerelor reunite ale Parlamentului privind evenimentele din Republica MoldovaPreședintele Băsescu a solicitat să se adreseze Camerelor reunite ale Parlamentului pentru a-și exprima preocuparea față de recentele evenimente din R. Moldova și a analiza situația creată la granița de est a României, graniță a Uniunii Europene.


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


O variantă prescurtată a Mesajului președintelui României.


Sunt voci care ne spun că România ar trebui să uite de R. Moldova, să ne prefacem că nu avem o relație specială cu cetățenii acestei țări. Acestora le recomand să-i întrebe pe români: cum este privit cel care își lasă frații la greu? Datoria noastră morală este să nu-i abandonăm pe cei care ne vorbesc limba, pe cei care se revendică de la aceeași istorie ca și noi, pe cei care vor să aibă în Europa un viitor comun cu cel al României, indiferent dacă sunt români, ucraineni, ruși sau de altă origine etnică. România nu vrea să revendice drepturi asupra unor teritorii pierdute în trecut, România nu vrea să pună în discuție granițele sau suveranitatea R. Moldova. Este în interesul direct al României să se învecineze cu o țară stabilă și prosperă

Am fost primul stat care a recunoscut R. Moldova, imediat după momentul proclamării independenței acesteia la 27 august 1991. România a fost și primul stat care a stabilit relații diplomatice cu Chișinăul pentru a pune bazele firești ale relației între cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului. România a făcut acest gest deși teritoriul de la est de Prut a fost desprins din trupul țării de pactul fascisto-comunist Ribbentrop-Molotov, declarat și de către Parlamentul României drept un act ilegal și arbitrar.

Cetățenii R. Moldova au fost victimele unui sistem totalitar care a lăsat urme adânci. Negarea identității românești este parte a acestei moșteniri totalitare. Pentru o întreagă generație de tineri studiul limbii și literaturii române sau al istoriei românilor a devenit o dovadă de curaj. A rosti slujba în limba română și a oficia într-o biserică aparținând Mitropoliei Basarabiei a fost, adesea, un act de eroism, deși libertatea religioasă trebuie respectată ca orice drept universal.


Sechelele comunismului se regăsesc și în teza conform căreia identitatea unui stat se construiește lansând permanente acuze la adresa României și a cetățenilor săi. Nu vom accepta ca românii să fie culpabilizați pentru că sunt români. Nu vom accepta ca România să fie acuzată de acțiuni menite să destabilizeze R. Moldova. Nu vom tolera ca românii de peste Prut să fie umiliți doar pentru că nu cred într-un sistem ostil societății deschise.


Fără să cerem nimic în schimb, am devenit avocatul vocației europene a R. Moldova. Schimburile economice dintre țara noastră și R. Moldova s-au intensificat constant. România este acum a treia sursă de importuri și prima destinație a exporturilor din R. Moldova.


Cu toate acestea, reacția autorităților de la Chișinău a vizat, cu predilecție, împiedicarea dezvoltării firești a relațiilor bilaterale. Identitatea românească a fost atacată prin falsificarea istoriei naționale, punerea sub semnul întrebării a unității limbii române, descurajarea afirmării apartenenței etnice și tratamentul discriminatoriu aplicat unor instituții de presă de limbă română. În plus, la probleme pentru care există soluții tehnice, cum ar fi solicitarea de a deschide două consulate la Bălți și Cahul sau micul trafic de frontieră, am primit răspunsuri propagandistice care, de fapt, lovesc chiar în interesele cetățenilor din R. Moldova.


În ultimii patru anii, în pofida sincopelor, ne-am străduit să relansăm relațiile bilaterale. Datorită acestor eforturi și convingerii că este în interesul cetățenilor ambelor state să beneficieze de avantajele unei relații constructive, am reușit să avem aproape în fiecare an întâlniri și convorbiri la nivel de șef de stat, de prim-ministru, de ministru de Externe.


Am propus și s-a realizat un maximum de angajare în planul dialogului politic. De fiecare dată, la sfârșitul unui asemenea parcurs optimist, liderii de la Chișinău au lansat, printr-o diplomație publică greșit înțeleasă, cele mai diverse acuzații, nefondate, la adresa părții române, menite să blocheze aproape tot ce se realizase anterior. Nu am renunțat, nu ne-am angajat pe calea disputelor sterile, nu am anulat resurse sau înțelegeri deja convenite, ci am continuat să menținem toate ofertele pozitive, care răspundeau intereselor cetățenilor din România și din R. Moldova. Suntem convinși că nu avem dreptul să intrăm într-o logică a escaladării, nici din perspectiva specificității relațiilor bilaterale și nici din cea a spiritului normelor europene. Nu vom abdica de la valorile europene și nici de la obligațiile ce ne revin prin prisma unității istorice, de limbă și cultură, între cele două state.


În pofida unei abordări în care am dovedit deschidere și dorință de dialog, suntem din nou confruntați cu atitudini ostile din partea autorităților din R. Moldova, cu acuzații fără precedent. Acuzații, dar nu și probe!


Încercarea de externalizare a originii problemelor interne din R. Moldova, de închipuire a unui dușman extern și, pornind de la o asemenea abordare, acuzațiile la adresa statului român, sunt inacceptabile și ridică semne serioase de întrebare asupra motivelor, scopurilor și semnificațiilor politice ale acestui tip de atitudine.


De fapt se încearcă punerea pe seama românilor și a statului român a responsabilității pentru pașii înapoi făcuți în procesul de democratizare, chiar responsabilitatea pentru dificultățile economice și sociale prin care trece R. Moldova. Aceste acuzații mă obligă să afirm că nu România este responsabilă pentru eșecul democratizării R. Moldova, ci cei care o conduc în mod periculos înapoi spre trecutul comunist sovietic.


Afirmațiile autorităților din R. Moldova dovedesc rea credință și încercarea de a dezinforma. Spre exemplu, autoritățile statului vecin au anunțat introducerea regimului de vize pentru cetățenii români, subliniind că astfel cetățenii români vor plăti taxe așa cum cetățenii R. Moldova plătesc pentru vizele românești. În realitate, cetățenii R. Moldova nu au plătit niciodată taxa de viză, deși partea română acordă anual circa 120 de mii de vize, mai multe decât toate celelalte state membre ale Uniunii Europene la un loc. Modalitatea de introducere de către autoritățile de la Chișinău a regimului de vize pentru cetățenii români, care sunt în același timp și cetățeni europeni, s-a făcut cu încălcarea acordurilor în vigoare dintre R. Moldova și UE în materie de circulație a persoanelor și denotă atitudinea arbitrară și discriminatorie a autorităților de la Chișinău. Acestea au afectat relațiile cu România prin inițierea unor măsuri ostile pe plan politic, mergând până la declararea ca persona non grata a ambasadorului nostru. Totuși, România nu a întreprins contramăsuri și va rămâne consecventă susținerii unei politici active în beneficiul cetățenilor R. Moldova și pentru integrarea acestui stat în Uniunea Europeană.


Țara noastră a condamnat violențele și distrugerile care s-au înregistrat în timpul manifestațiilor de la Chișinău și a atras atenția asupra necesității respectării normelor democratice. Responsabilitatea asigurării ordinii de drept revine conducerii R. Moldova. Evenimentele de la Chișinău, unde autoritățile au permis, repet, au permis accesul manifestanților în sediile principalelor instituții ale statului, ridică semne importante de întrebare. Violențele de acum o săptămână, inclusiv devastarea unor instituții publice, nu au servit nici manifestanților, nici opoziției politice. Ele au servit exclusiv celor care, de fapt, le-au provocat și le-au făcut posibile, adică acelora care dețin acum puterea.


Suntem îngrijorați de represaliile pe care autoritățile R. Moldova le întreprind, de încălcările grave ale drepturilor omului. Situația este agravată de limitarea și blocarea activității reprezentanților mass-media, acțiuni prin care se încearcă să se ascundă opiniei publice abuzurile și comportamentul brutal al forțelor de ordine. Jurnaliștii care mai pot transmite menționează răpiri de persoane, rețineri abuzive, amenințări, terorizarea cetățenilor, fabricarea de dosare, anchete fără asigurarea asistenței juridice pentru persoanele reținute.


Chiar dacă alegerile parlamentare s-ar fi desfășurat corect, libertățile cetățenești nu pot fi anulate. Am învățat din istoria recentă că cenzura asupra mass-media, amenințările și violențele asupra jurnaliștilor reflectă un sentiment de ilegitimitate și nereprezentativitate.


Este condamnabilă amenințarea cetățenilor cu folosirea armelor, amenințare venită din partea unor lideri marcanți ai R. Moldova și care trădează o atitudine de neînțeles față de valoarea unică a vieții fiecărui om. Atragem atenția că utilizarea armelor împotriva populației civile, în rândul cărora se regăsesc și cetățeni români, constituie o crimă. În situația înregistrării, în asemenea circumstanțe, de victime omenești, autoritățile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în fața justiției penale internaționale a persoanelor care au executat și comandat astfel de acțiuni.


În ultimul timp au existat presiuni brutale față de cetățeni ai R. Moldova care își afirmă identitatea etnică românească. Asemenea manifestări românofobe, încurajate de actuala putere din R. Moldova, precum și limitarea prin orice formă a dreptului de exprimare liberă cu privire la apartenența etnică reprezintă manifestări inacceptabile de intoleranță, caracteristice unor guvernări profund nedemocratice, străine de spiritul european.


Represaliile care au loc în R. Moldova, încălcarea libertăților fundamentale, a drepturilor omului, a libertății de expresie, expulzarea unor jurnaliști și acuzațiile la adresa statului român obligă România să ceară efectuarea unei anchete europene asupra responsabilităților pentru represiunile din ultimele zile.


Elogiez curajul și profesionalismul jurnaliștilor care au reflectat corect evoluțiile din statul vecin, asigurând accesul la surse de informare, atunci când acesta se dorea a fi limitat. Am apreciat gestul de solidaritate al instituțiilor media din România care au oferit și vor oferi sprijin colegilor din R. Moldova.


Amintesc că, prin articolul 7 al Constituției, statul român are obligația să acorde sprijin etnicilor români din afara granițelor. Vom continua să acordăm sprijin persoanelor din R. Moldova care se consideră români și simt românește, pentru a-și păstra identitatea. Nu putem accepta ca românii de peste Prut să fie izolați de restul Europei. Nu putem accepta ca, în special generația tânără, să nu aibă șansa de a circula liber și de a-și face studiile în țara noastră sau în restul țărilor europene.
În acest sens, amintesc că legea română prevede redobândirea, la cerere, a cetățeniei române de către foștii cetățeni ai statului nostru și urmașii lor, care au fost privați de acest statut împotriva voinței lor. Constat însă că procesul birocratic prevăzut de această lege limitează drastic numărul persoanelor care beneficiază în mod real de ea. Ca urmare, am solicitat Guvernului să adopte, în regim de urgență, modificarea legii cetățeniei astfel încât să putem facilita și urgenta procesul de redobândire a cetățeniei de către cei care și-au pierdut-o abuziv și de către familiile acestora, până la gradul trei. Astfel, românii din R. Moldova își vor putea recăpăta în mod accelerat cetățenia română și vor deveni din punct de vedere legal, nu numai moral, membri ai marii familii europene.


Vom continua să oferim acces nediscriminatoriu și gratuit tuturor tinerilor din R. Moldova care doresc să studieze în limba română în învățământul preuniversitar și în învățământul superior din România. Vom continua să susținem prin proiecte și programe culturale spiritualitatea românească din R. Moldova. Vom continua să oferim posibilitatea ca reprezentanții autorităților locale de peste Prut să beneficieze de expertiza colegilor români. Vom continua să sprijinim dezvoltarea societății civile din R. Moldova, cunoscând, din experiența proprie, beneficiile pe care aceasta le aduce consolidării democratice.
Acum doresc să mă adresez în mod special tinerei generații de peste Prut:


Dragi tineri care vă puneți speranța în România, care vă puneți speranța în instituțiile europene,
Viitorul nu poate fi decât al vostru! Aveți încredere în forțele libertății!
Totalitarismul comunist reprezintă trecutul și își are locul numai în manuale și în cărțile despre crimele sale.

R. Moldova nu mai poate fi izolată. La 20 de ani de la căderea zidului Berlinului nimeni nu mai are dreptul să ridice un zid între țările noastre.


Azi, la granița de răsărit a Uniunii Europene, are loc un conflict între două sisteme de valori. Pe 18 decembrie 2006, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, în numele valorilor europene și universale, am ținut să condamn regimul comunist din România. Azi constat cu îngrijorare că realități pentru care am condamnat oficial regimul comunist se regăsesc la frontiera României secolului al 21-lea: absența statului de drept, discriminarea etnică, reprimarea oponenților, cenzura, atacarea culturii române, utilizarea sărăciei pentru a crea dependență de puterea politică, amenințarea cu folosirea forței împotriva propriilor cetățeni. Iată elemente care, luate împreună, creează o atmosferă de teroare.


România reafirmă principiile Cartei ONU și pe cele ale Actului Final de la Helsinki, chemând la respectarea integrității teritoriale, suveranității și independenței R. Moldova. În același timp, avem o datorie legală, morală și de onoare față de românii de peste Prut.


România va sprijini în continuare democratizarea și europenizarea R. Moldova. Vom accelera acordarea cetățeniei române celor care au acest drept, vom folosi toate instrumentele politicii naționale și europene pentru a întări legăturile culturale și relațiile economice cu R. Moldova, pentru a dezvolta asistența acordată administrației centrale și locale, pentru a facilita accesul elevilor și studenților la resursele educaționale din România.


România nu va permite transformarea Prutului într-o nouă cortină de fier, Prutul trebuie să fie doar o linie de demarcație temporară a frontierei Uniunii Europene, până la integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, proces pe care țara noastră îl va susține necondiționat.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum