Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova

In jos

Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Aleksandru la data de Mar 22 Sept 2009 - 6:03

Mihai Ghimpu ( PL ) este ales in functia de Presedintele Parlamentului, care pana la alegerea Presedintelui, va ocupa si postul de Presedinte interimar al Republicii Moldova.


[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Mihai Ghimpu s-a născut la 19 noiembrie 1951 în Colonița, mun.Chișinău. După absolvirea studiilor medii la Școala nr.1, or. Chișinău (actualmente Liceul “Gheorghe Asachi”) urmează Facultatea de Drept la Universitatea de Stat din Moldova. Din 1978 ativează în calitate de jurist la diferite întreprinderi și ca judecător al sectorului Râșcani din mun. Chișinău. O dată cu proclamarea restructurării, se încadrează în Mișcarea de renaștere națională, iar în 1989 devine unul din fondatorii Frontului Popular. Între anii 1990-1998 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova și deține funcția de vicepreședinte al Comisiei Juridice. În 1998 este ales Președinte al Partidului Reformei, transformat în Partidul Liberal(PL) la Congresul II din 24 aprilie 2005.

Este unchiul primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă.


Între anii 1978 și 1990 a fost șeful secției juridice la diferite întreprinderi, precum și judecător al sectorului Râșcani din municipiul Chișinău. Din 1998 și până în prezent este avocat, șeful biroului asociat de avocați „Credo”.

# 1988-1993: Fondator al mișcării democratice Frontul Popular din Moldova, membru al Biroului Executiv
# 1990-1998: Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, vicepreședinte al Comisiei Juridice
# 1993-1998: Congresului intelectualității (PFD), secretar executiv, vicepreședinte
# 1998-prezent: Președintele Partidului Liberal (PL)
# 2007-2009: Consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Municipal Chișinău
# 2007-2008: Președintele Consiliului Municipal Chișinău [6]
# 28 august 2009: A fost ales președintele Parlamentului Republicii Moldova
# Începând cu 11 septembrie 2009 exercită interimatul funcției de Președinte al Republicii MoldovaPe data de 28 august 2009, Mihai Ghimpu a fost ales Președinte al Parlamentului Republicii Moldova cu votul a 53 de deputați ai Alianței pentru Integrare Europeană din numărul total de 101 parlamentari.Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, care deține 48 de mandate de deputat în actuala legislatură, nu a participat la procedura de vot și a contestat la Curtea Constituțională legalitatea alegerii lui Mihai Ghimpu în funcția de Președinte al legislativului. La 8 septembrie 2009, în urma examinării contestației, Curtea Constituțională a stabilit printr-o decizie irevocabilă ca Mihai Ghimpu să rămână Speaker.


Din data de 11 septembrie 2009, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Mihai Ghimpu asigură interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova. Interimatul funcției a intervenit ca urmare a demisiei Președintelui Vladimir Voronin anunțată în dimineața zilei de 11 septembrie 2009 la postul public de televiziune. Cererea de demisie a fost transmisă secretariatului Parlamentului, iar prin votul majorității deputaților a fost declarată vacantă funcția de Președinte al Republicii Moldova. Prin urmare, în corespundere cu articolul 91 al Constituției Republicii Moldova, care prevede că "interimatul funcției se asigură de Președintele Parlamentului", Mihai Ghimpu devine Președinte interimar al Republicii Moldova până la alegerea de către Parlament a noului Președinte.


Wikipedia.

Aleksandru
membru
membru

masculin Number of posts : 50
Age : 35
Localizare : MD
Hobby : NOthing
Registration date : 30/08/2009

Sus In jos

Re: Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Aleksandru la data de Mar 22 Sept 2009 - 6:12

Interviu cu Mihai Ghimpu


Cunoașteți măcar un singur deputat comunist care va vota pentru Marian Lupu?

- Ei nu vor fi opt, dar mai mulți. Dacă, însă, comuniștii își doresc cu orice preț anticipate, să știe că ei singuri își taie craca de sub picioare,vorba proverbului, căci noi vom modifica Codul Electoral și vom oferi dreptul de vot tuturor cetățenilor, inclusiv celor de peste hotare. Comuniștii trebuie să analizeze foarte bine situația, fiindcă, dacă acum au 48 de mandate, ar putea pe urmă să se aleagă doar cu vreo zece. Sărăcia în care ne aflăm este meritul lor și ei trebuie nu doar să ne mulțumească că ne-am înhămat pentru a o lichida, dar și să pună umărul pentru a scoate republica din criză. Doar în campania electorală ei se declarau cei mai mari patrioți. Dacă nu-i interesează viitorul statului, atunci să se gândească la viitorul partidului din care fac parte și la eșecul pe care l-ar suporta la eventualele anticipate.

Unii cetățeni se arată foarte nemulțumiți că, odată cu venirea noii guvernări, s-au majorat deja prețurile la transport și apă. Cred că aceste lucruri, care se vehiculează intens și în presa comunistă, necesită o explicație clară de la dvs.

- Decizia a coincis cu venirea noii guvernări, dar subiectul era pe ordinea zilei in CMC mai bine de jumătate de an. Chiar și după majorare, tariful la apă în Chișinău este mai mic chiar aproape de două ori decât cel din raioanele republicii. Dincolo de aceasta, lumea trebuie să înțeleagă că noi ne aflăm în dilemă – ori urmăm politica partidelor precedente, care, pentru a se menține la putere, au sărăcit întreprinderile statului, ori facem reforme, pentru ca mâine să ne fie mai ușor. RM nu are viitor fără reformele necesare și eu mă bucur că CMC a conștientizat faptul că e mai bine să facem reforme decât să amăgim populația, pentru ca mâine să fim și mai săraci. „Apă-Canal” și Regia Transporturi se află în pragul falimentului, după ce comuniștii nu au ținut cont de evoluția firească a acestor domenii, ci de propriile lor interese. Problema cea mare este că cetățenii sunt săraci și n-au de unde plăti, dar nici „Apă-Canal”, și nici Regia Transporturi nu au bani. Și asta nu e problema primarului, pentru că nu el dezvoltă economia, dar cei care au guvernat până acum. Pe om nu-l interesează cât costă biletul sau apa, dacă are un salariu decent. Sunt de acord că decizia adoptată de CMC este în detrimentul nostru politic, pentru că a rămas foarte puțin până la alegerile locale din 2011. Care primar și-ar asuma această răspundere, înainte de alegeri? D. Chirtoacă însă s-a gândit nu la soarta sa, dar la cetățeni. Fără reforme, nici ajutor extern nu vom primi. M-am întâlnit cu reprezentanții UE în RM, Kalman Mizsei și Cesare de Montis, și i-am rugat să ajute cumva parlamentul, care a rămas doar cu creioane și hârtii, după devastarea clădirii, organizată de puterea comunistă. În replică, Cesare de Montis mi-a spus că, în ultimul an, RM nu a întreprins nimic din reformele promise UE. El mi-a sugerat foarte clar că vom avea susținerea UE numai dacă vom realiza reforme. Cetățenii trebuie să înțeleagă că avem datorii foarte mari și că nu putem trăi veșnic numai în baza împrumuturilor. Voronin minte cu nerușinare când afirmă că datoria externă a RM a scăzut în ultimii ani.


- Dle preșdinte, până acum comuniștii au cedat funcții și altele, dar ultimul bastion care nu se lasă zdruncinat este televiziunea și radioul național, unde dvs. vi se face o alură de unionist, de distrugător al relațiilor cu Rusia ș.a.m.d…


- Vreau să mai abordez o dată subiectul cu „unionismul”. Adică, dacă sunt „unionist”, sunt dușman? Dar Voronin e comunist, dictator, uzurpator de putere, lucruri confirmate și de situația de la televiziune. El se proclamă patriotul acestui stat, deși e foarte rușinos și periculos să te afli în fruntea statului și să promovezi minciuna sovietică, manipulând oamenii de rând. Eu n-am venit în politică pentru funcții. Eu am intrat în Mișcarea de eliberare națională, ca să lupt pentru adevăr și dreptate. Noi cunoaștem foarte bine ce ni s-a întâmplat în 1940, când URSS, ocupând acest teritoriu, nu putea să spună că a eliberat românii de sub români. Ca să-și argumenteze ocupația, sovieticii au inventat națiunea moldovenească…


- Fiți, vă rog, atent, ca să nu provocați vreun scandal.

- Să spună tot ce vor, pe mine puțin mă interesează. Faptul că eu pledez pentru adevăr și dreptate, pentru identitatea mea, nu înseamnă că sunt împotriva cuiva. Nu sunt contra limbii ruse, nici a Federației Ruse! Relațiile bune cu România nu înseamnă relații proaste cu Rusia. Eu sunt omul unirii în jurul adevărului. Cuvântul „unire” vorbește de la sine, este unul cu conotații pozitive. Să unim cu toții lucrurile bune și frumoase, adevărul și dreptatea, și atunci vom avea doar de câștigat. Dar ce am câștigat, având la conducere oameni care știau că limba e română și că noi suntem români, dar au recunoscut acest adevăr doar după ce au plecat de la guvernare? Eu nu am venit să manipulez cetățenii, ci să le spun adevărul.


- Declarațiile dvs. vor fi interpretate de unele mass-media ca o chemare la unirea RM cu România.

- În primul rând, eu sunt președintele PL, care are un program, pe care sunt obligat să-l respect și să-l promovez, iar acest program nu prevede unirea cu România. În al doilea rând, PL face parte din AIE, cu care am semnat un acord și ne-am asumat un program de guvernare – eu sunt liberal și democrat, om de echipă. În al treilea rând, azi RM are nevoie, întâi de toate, să scape de sărăcie, care e cea mai gravă problemă a noastră. În al patrulea rând, noi vrem să ne integrăm în UE, iar acest lucru îl putem face doar ca stat independent. Eu nu sunt „unionistul” cu bâta în mână, ca Voronin, dar vreau să mi se respecte viziunile, la fel cum eu respect opiniile celor care gândesc altfel. În al cincilea rând, nu Voronin a votat pentru independența RM, nici Stepaniuc, nici Mișin, nici Tkaciuk și cu Reidman. Am făcut-o noi, cei care ne-am ridicat pentru a elibera republica de sub regimul sovietic comunist. Integrarea statului, consolidarea lui, soluționarea problemelor cetățenilor, libertate, justiție independentă – toate acestea ne sunt necesare ca stat separat. Bârfele lor sunt speculații, folosite de comuniști din 1988 încoace, pentru că ei nu au alte argumente, nu sunt capabili să facă politică, să adopte reforme. Ei cred că vorbele lor prind la ucraineni, bulgari, ruși etc. Dar ce au câșigat etniile, care au crezut comuniștilor până acum? Dacă credeau în noi, sunt convins că azi eram să fim cu toții cetățeni ai UE.

- Cu toate acestea, încă cel puțin patru ani, termenul de limbă moldovenească din Constituție nu va putea fi schimbat, deoarece nu veți întruni în parlament 2/3 din voturi, necesare pentru modificarea art. 13.

- Când a fost adoptată Legea cu privire la funcționarea limbilor, și Constituția, era necesar ca limba noastră română să fie readusă în viața publică. Acum, după cum observați, toată lumea e conștientă că vorbim româna. Statul e obligat să aducă legea la viața de azi, dar într-adevăr nu vom avea posibilitatea s-o facem. Însă nu aceasta e important acum. Trebuie să punem punct speculațiilor ce țin de limba și identitatea noastră, folosite de comuniști pentru a se menține la putere și să ne apucăm de soluționarea problemelor economice, să creăm condiții de trai și celor care vorbesc româna sau rusa, ucraineana sau bulgara, poloneza, ivrit sau găgăuza. Păstrarea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească” va rămâne o pată pe seama celor care s-au declarat patrioți ai RM, dar au promovat politica sovietică, adică minciuna.


- Cum și când va fi schimbat procurorul general?


- Nu este nicio problemă în a schimba procurorul general. Nu vorbesc acum ca președinte, dar ca simplu deputat. Eu nu accept să avem în fruntea Procuraturii un cetățean care nu a slujit legii, dar celor care au fost la putere. Democrație înseamnă altceva – cei care au funcții trebuie să slujească statului, legii și cetățenilor. Dacă alții au slujit puterii, locul lor e în altă parte. Lumea de mult așteaptă dreptate pe acest pământ.

- Cum vor decurge în continuare relațiile RM cu Rusia, inclusiv în privința diferendului transnistrean? Să nu uităm că, după alegerile din 29 iulie, Smirnov i-a chemat pe ostașii transnistreni să-și pregătească armele...


- Relațiile cu Moscova trebuie să fie bune, iar declarația lui Smirnov este una populistă. Asemenea afirmații nu mai prind, ca în anii 1989-1990. Am discutat cu cetățeni din stânga Nistrului, care regretau că n-au învățat grafia latină, ca să se descurce mai bine în Europa. Smirnov, ca și Voronin, știe că Ghimpu a votat și pledează pentru integritatea RM. Îmi doresc să schimbăm lucrurile în partea dreaptă a Nistrului, ca să funcționeze democrația și să revină zâmbetul pe buzele oamenilor și atunci lucrurile se vor schimba și dincolo.

- Credeți că Voronin a propus recent AIE formarea unei republici în stânga Nistrului din proprie inițiativă sau la indicațiile Moscovei?

- Voronin multe o să ne mai spună. El își caută tot felul de sloganuri numai pentru a minți electoratul, ca să prindă mai bine minciuna că Ghimpu e „unionist”. El crede că PCRM mai are vreo pondere. Nu, partidul lui a murit pentru totdeauna! Gata! Epoca comunismului la guvernare s-a încheiat – comuniști vom avea, dar ei nu vor mai guverna, orice ar face Voronin. RM este un stat independent suveran, unitar si indivizibil, iar statutul regiunii transnistrene este prevăzut în Constituție. Respectiv, problema trebuie soluționată, conform Constituției.

- Totuși, în opinia dvs., care e soluția optimă pentru rezolvarea conflictului transnistrean?

- Dezvoltarea RM și crearea unui model atractiv pentru concetățenii noștri din stânga Nistrului este soluția optimă. Cu siguranță, ei vor fi mult mai atrași de prosperitate, de liberă circulație în Europa, de posibilitatea găsirii unui loc de muncă plătit decent, de un viitor sigur in cadrul UE. Misiunea noastră este să construim un asemenea viitor și să-l propunem și celor din stânga Nistrului. Depinde și de Rusia, dar odată ce a recunoscut independența RM, Moscova trebuie să nu ne impună reguli, să-și retragă armata și să ne respecte drepturile.

- Bine, dar Rusia a recunoscut și independența Georgiei. Să nu facem abstracție și de faptul că Rusia este o forță mondială, care nu va ceda nimic, atâta timp cât va avea aici interese.


- E adevărat, dar situația noastră depinde nu doar de interesele Rusiei, dar și de persoanele care conduc RM. Sunt două lucruri diferite dacă avem o conducere loială Moscovei sau una devotată acestui stat. Nu vreau decât ca Rusia să ne respecte drepturile, așa cum i le respectăm noi. Suntem state diferite, în ceea ce privește numărul populației, teritoriu, bogății și arme, dar în drept suntem egali. Menținerea Transnistriei pentru a putea influența asupra viitorului nostru este o greșeală a Federației Ruse. Dar noi vom realiza viitorul pe care ni-l dorim.

- Autoritățile de la Chișinău pot decide orice, dar sferele de influență sunt stabilite de marile puteri. Credeți că noi, de exemplu, am putea încurca planurile lui Obama și Putin?


- Eu cred într-o societate democratică. Dacă noi, cetățenii acestui stat, vom lua o decizie democratică, și președinții Obama și Putin sunt obligați s-o respecte. Da, noi putem să schimbăm planurile lor și acesta este un drept al nostru, care ne aparține și pentru care pledează și ei. Chiar dacă Rusia a declarat deschis că are interese în zona aceasta, eu știu că interesul meu este al cetățenilor pe care îi reprezint. Împreună cu AIE, suntem obligați să promovăm mai întâi de toate interesele statului RM.

- Dle președinte, sunteți cunoscut ca o fire impulsivă, care faceți deseori declarații neașteptate, iar alții vă numesc „Jirinovski al Moldovei”. N-ați apelat la serviciile unui imagemaker?


- Nu, și nici n-am nevoie. Prefer ca cetățenii să mă cunoască așa cum sunt și, dacă se poate, așa și să mă accepte. Înțeleg că impulsivitatea este un neajuns pentru un politician, dar depinde și de situații. Dacă în fața mea stau oameni cu care mă înțeleg și nu spun minciuni, eu mă simt bine. Când e vorba de adevăr, dreptate, respect, corectitudine, eu sunt liniștit. Dar dacă am vorbit normal cu cineva și el se întoarce și toarnă minciuni, sigur că reacționez altfel. Cel mai greu îmi este să suport minciuna, trădarea, lașitatea. Și atunci devin impulsiv. Ăsta e caracterul meu și recunosc că mai bine nu-l aveam, dar Dumnezeu ne-a făcut diferiți. Slavă Domnului că doar ăsta mi-e neajunsul.


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

Aleksandru
membru
membru

masculin Number of posts : 50
Age : 35
Localizare : MD
Hobby : NOthing
Registration date : 30/08/2009

Sus In jos

Re: Mihai Ghimpu - Presedintele Parlamentului, Presedinte interimar al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Mar 4 Mai 2010 - 19:38