Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

In jos

Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 30 Sept 2009 - 3:59

Vlad Filat

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

Vlad Filat (n. 6 mai 1969, satul Lăpușna, raionul Hîncești) este un politician din Republica Moldova, care a deținut funcția de ministru de stat în Guvernul Republicii Moldova (1999).

Biografie

Vlad Filat s-a născut la data de 6 mai 1969 în satul Lăpușna (raionul Hîncești). După absolvirea în anul 1986 a Școlii medii din Lăpușna, și-a satisfăcut stagiul militar obligatoriu în cadrul Armatei URSS (1987-1989). A studiat apoi la Tehnicumul Cooperativ din Republica Moldova (1989-1990) și la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Facultatea de Drept (1990-1994).
Între anii 1994-1998, Vlad Filat inițiază și conduce mai multe afaceri în România, fiind director general la "RoMold Trading SRL" din Iași (1994-1997) și președinte al Consiliului administrativ al Societății "Dosoftei" din Iași (1997-1998). Revine în Republica Moldova în anul 1998, fiind numit în funcția de director general al Departamentului Privatizare și Administrare a Proprietății de Stat. În perioada 12 martie - 12 noiembrie 1999, a îndeplinit funcția de Ministru de Stat în Guvernul Republicii Moldova. În anul 2000, a fost ales vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova și a revenit în afaceri.
În urma alegerilor martie 2005, Vlad Filat a obținut mandatul de parlamentar pe listele Blocului Moldova Democrată. A candidat pentru funcția de primar general al Municipiului Chișinău la alegerile din 3 iunie 2007 acumulând 8,3% voturi.
Vlad Filat este președintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Congresul de constituire a PLDM a avut loc la 8 decembrie 2007.

Este căsătorit și are doi copii.
-------------------------------------------------------------------------------------

Linkuri:

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Ultima editare efectuata de catre Beauty in Mier 30 Sept 2009 - 4:48, editata de 5 ori

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 30 Sept 2009 - 4:06

Vlad Filat la Moldova1: 25 septembrie 2009


_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 30 Sept 2009 - 4:08

Vlad Filat si miniștrii depun jurământul
Prima declarație de presă a domnului prim-ministru Vlad Filat

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]Ultima editare efectuata de catre Beauty in Mier 30 Sept 2009 - 5:26, editata de 1 ori

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 30 Sept 2009 - 4:26

Filat îi pune pe miniștrii la muncăPrima ședință a Guvernului Filat - 25.09.09 -

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Partea 1


Partea 2
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Ultima editare efectuata de catre Beauty in Mier 30 Sept 2009 - 5:29, editata de 2 ori

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 30 Sept 2009 - 4:36

Discursul dlui Vlad Filat,
Prim-ministru al Republicii Moldova în ședința Parlamentului pentru investirea Guvernului Republicii Moldova


Onorată asistență, domnilor deputați!

Pe 29 iulie am încheiat încă o etapă în lupta noastră pentru Libertate, Democrație și Adevăr. Speranțele societății s-au îndreptat spre partidele care și-au asumat drept obiectiv depășirea efectelor crizei economico-financiare, reabilitarea instituțiilor democratice și integrarea autentică în Uniunea Europeană. Suntem conștienți de moștenirea grea lăsată de guvernarea anterioară, însă angajamentul luat în fața cetățenilor nu ne permite nici pentru o clipă să ezităm, să facem trimitere la problemele existente și să ne eschivăm de la uriașa responsabilitate pentru destinele țării noastre.

Vreau să asigur cetățenii că îmi asum conștient și plenar funcția de Prim Ministru al Republicii Moldova, iar împreună cu colegii mei din Alianța pentru Integrarea Europeană, împreună cu echipa guvernamentală – ne asumăm întreaga responsabilitate pentru guvernarea pe care o instaurăm astăzi. Nu suntem un guvern de sacrificiu, nici unul „tehnic” și incolor. Acest Guvern exprimă voința politică de schimbare manifestată prin votul cetățenilor.

Guvernul va opune haosului – ordinea, amatorismului – competența, sabotajului – consecvența, iar populismului – realismul. Vreau să asigur cetățenii că pentru noul Guvern cuvîntul de ordine va fi responsabilitatea pentru soarta țării și a poporului, iar mandatul nostru are 4 ani și îl vom duce cinstit, energic și cu demnitate pînă la capăt. În același timp, vom construi o societate consolidată și solidară, în care fiecare cetățean va fi interesat direct în realizarea obiectivelor asumate de către Guvern.

Guvernul își va structura activitatea în conformitate cu următoarele priorități naționale:

1. Europenizarea țării și integrarea Republicii Moldova în spațiul valoric, de securitate și de bunăstare european.
2. Reintegrarea țării prin identificarea unei soluții viabile și durabile a diferendului transnistrean.
3. Asigurarea supremației legii și edificarea statului de drept.
4. Depășirea crizei economico-financiare și asigurarea creșterii economice incluzive.
5. Descentralizarea puterii și asigurarea autonomiei locale prin demontarea „verticalei puterii” și aplicarea principiilor și normelor europene în domeniul administrației publice.

Stimați deputați,

Guvernul va activa în conformitate cu principiul separării și independenței puterilor legislativă, executivă și judecătorească. În același timp, vom urmări aplicarea uniformă și corectă a legilor și a principiului egalității tuturor în fața legii. Guvernul realizează că justiția independentă reprezintă elementul-cheie al statului de drept și al unei guvernări democratice și este instrumentul care trebuie să asigure suportul necesar pentru celelalte reforme. Doar un sistem de drept bine organizat și o justiție funcțională poate asigura atragerea investițiilor, lupta cu corupția, combaterea criminalității și protecția drepturilor omului. Din aceste motive, Guvernul va acorda un rol deosebit edificării statului de drept, implicit prin inițierea unor reforme de ordin structural și procedural în justiție.

Reforma în justiție va viza mai multe domenii și anume: modificarea structurii și competențelor Consiliului Superior al Magistraturii, prin crearea unui consiliu bicameral: Camera Procurilor și Camera Judecătorilor; finalizarea reformei procuraturii, demilitarizarea acesteia și acordarea statutului de magistrați procurorilor; reformarea instituției avocaturii și acordarea asistenței juridice garantate de stat; reformarea mecanismului de executare a hotărîrilor judecătorești și implementarea sistemului de executori judecătorești privați; lichidarea instanțelor economice și preluarea competențelor acestora de către instanțele de drept comun cu specializarea pe colegii/secțiuni după caz; realizarea unei serii de reforme de ordin procedural orientate spre îmbunătățirea calitativă a actului de justiție.

Guvernul va acorda o atenție deosebită instruirii profesionale, dar și responsabilizării magistraților pentru pronunțarea unor hotărîri vădit ilegale și pentru comiterea unor acte de corupție. În această ordine de idei, guvernul va acționa în regres, prompt și fără nici o excepție împotriva magistraților care pronunță hotărîri ce prejudiciază cetățeanul și statul.

Stimați deputați,

Libertatea presei din Republica Moldova a fost îngrădită sistemic și metodic. Contrar cerințelor legale, accesul la informație a avut un caracter declarativ, în realitate fiind izolat ermetic. Licențele radio și TV au fost acordate exclusiv pe criterii politice. Radioul și Televiziunea Publică au uitat ce înseamnă principiile pluralismului și echidistanței. La capitolul „Libertatea presei în lume” țara noastră a coborît pe locul 150, alături de statele africane.

Guvernul va acționa în vederea liberalizării spațiului mediatic și garantării libertății de exprimare.

În mod prioritar, Guvernul va iniția reforma legislației ce reglementează activitatea mass-media și, în primul rînd, Codul Audiovizualului. IPNA „Teleradio-Moldova” va fi reformată pentru a i se asigura libertatea editorială și mai mult profesionalism. Reforma va viza asigurarea independenței Consiliului Coordonator al Audiovizualului și a Consiliului de Observatori al IPNA „Teleradio-Moldova”. Urmează a fi create, totodată, condițiile necesare pentru dezvoltarea mass-media și pentru stimularea investițiilor în presa autohtonă.

Pentru asigurarea accesului la informație, Guvernul va iniția modificarea Codului Contravențional în vederea înăspririi pedepselor pentru îngrădirea accesului la informație și neoferirea informațiilor de interes public în termenele stabilite de lege etc.

Guvernul va miza pe sprijinul presei în edificarea statului de drept și atingerea obiectivului de europenizare a Republicii Moldova.
Un alt partener pe care-l vedem în acest sens este societatea civilă. Mizăm pe un parteneriat real și vom face tot posibilul pentru a asigura dezvoltarea dinamică a sectorului asociativ. Vom crea un cadru instituțional pentru cooperarea între autoritățile publice și societatea civilă, care va stimula implicarea ONG-urilor în procesul de elaborare, implementare și evaluare a politicilor publice.

Guvernul va demonta „verticala puterii” și va aplica principiile și normele europene în domeniul administrației publice. Apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană se poate produce doar în condițiile unui stat în care structurile puternic ierarhizate sunt înlocuite cu structuri descentralizate, transparente și flexibile, întemeiate pe supremația drepturilor și libertăților civile. Vom corela reforma administrației centrale cu cea a administrației locale. Descentralizarea și asigurarea autonomiei locale reale va constitui una dintre preocupările de bază ale Guvernului. În acest sens, va fi dezvoltat cadrul legal, normativ și instituțional corespunzător pentru a asigura transferul de competență către autoritățile publice locale, inclusiv în domeniul finanțelor publice, și a întări capacitatea lor administrativă.
Guvernul va elimina practicile vicioase de alocare pe criterii politice a mijloacelor bugetare pentru investiții autorităților locale.

La nivel central Guvernul va iniția restructurarea profundă a administrației publice centrale în vederea creării unui cadru instituțional eficient, funcțional și durabil, bazat pe supremația legii și acordarea unor servicii publice calitative populației. Noi vom moderniza serviciile publice prin reducerea birocrației, eficientizarea și îmbunătățirea calității serviciilor cu impact pozitiv maxim asupra cetățenilor. Guvernul va recurge la o reformă a serviciilor desconcentrate, restabilind, totodată instituția oficiului teritorial al Guvernului.

Onorat Parlament,

Preocuparea de fond a echipei noastre de guvernare va fi calitatea vieții cetățeanului. Pentru că trăind în Europa, vorbind la nesfîrșit despre Europa, avem un nivel de trai comparabil cu cel de pe continentele cele mai înapoiate. Vom raporta toate acțiunile noastre la acest obiectiv. Pentru realizarea lui va fi necesară mobilizarea întregii societăți.

În condiții de criză, relansarea economiei devine una dintre prioritățile principale ale programului nostru de modernizare și europenizare a țării. Guvernul va acționa, în vederea schimbării paradigmei de dezvoltare a țării de la o economie bazată pe consum și importuri la o economie bazată pe investiții, inovații și competitivitate. Descentralizarea, demonopolizarea și dereglementarea activităților economice – sunt obiectivele noastre majore. Vreau să asigur oamenii de afaceri că nu vor mai pierde luni de zile în așteptarea autorizațiilor și licențelor, nu se vor căciuli în fața funcționarilor de stat care inventează zeci de bariere pentru a-și spori importanța. Caracatița corupției în administrația de stat va fi nimicită fără milă, indiferent de culoarea politică sau funcțiile celor corupți.

Cunoaștem cu toții situația tragică a sutelor de mii de familii despărțite din cauza lipsei locurilor de muncă bine plătite aici, în Republica Moldova. Nu putem miza pe o societate puternică atît timp, cît un cetățean activ și bine pregătit din punct de vedere profesional nu-și poate asigura familia prin munca sa. De aceea, prin politicile noastre economice vom acționa energic pentru ca economia națională să devină una competitivă, capabilă să creeze locuri de muncă sigure și bine plătite, iar întreaga societate, fiecare cetățean în parte să simtă și să se bucure de o creștere economică sănătoasă, organică și echilibrată.

Pe plan extern Guvernul va relua negocierile cu Fondul Monetar Internațional, cu alte instituții financiare internaționale și cu țări donatoare pentru a obține sprijinul necesar implementării programului de recuperare economică și acoperirea insuficienței de mijloace bugetare.
Pe plan intern vom dezvolta un dialog permanent cu mediul de afaceri pe care îl percepem ca pe un partener sigur în dezvoltarea țării. Guvernul își asumă dinamizarea reformei regulatorii, creșterea transparenței sistemului de autorizare a afacerii prin reducerea numărului de domenii supuse autorizării/licențierii, diminuarea restricțiilor la import-export și debirocratizarea procedurilor administrative de autorizare. Vreau să asigur mediul de afaceri că inspecțiile și controalele vor fi drastic diminuate, iar orice intervenție nejustificată a organelor de control va fi curmată din rădăcini.

Guvernul va asigura tuturor persoanelor respectarea drepturilor legale asupra proprietăților și investițiilor efectuate în Republica Moldova. Competiția liberă va stimula crearea unei economii funcționale, care va servi ca bază pentru dezvoltarea afacerilor și crearea noilor locuri de muncă. În acest sens, Guvernul va reforma sistemul de salarizare în sectorul public, astfel încît fiecare angajat aflat în serviciul societății să fie mîndru de funcția respectivă.

Una dintre preocupările Guvernului va fi fortificarea securității energetice a țării printr-un dialog permanent cu principalii furnizori de resurse energetice, în special gaze naturale și energie electrică. Pentru a diversifica și asigura stocuri de rezervă și interconexiuni alternative vom investi bani publici dar și mijloace atrase din mediul privat. Accentul va fi pus pe sporirea capacităților proprii de generare a energiei electrice, pe modernizarea și diversificarea celor existente. Guvernul va sprijini restabilirea și modernizarea liniilor de interconexiune cu Ucraina, extinderea capacităților de interconexiune cu România și în proiectele green-field, va stimula investițiile în energia regenerabilă.

Una din cele mai importante ramuri ale economie naționale, agricultura, parcurge o etapă extrem de dificilă. Aici vom reacționa în regim de urgență pentru a salva ramuri de importanță strategică și a nu permite ruinarea producătorului agricol. Guvernul va susține modernizarea sectorului agrar, dotarea tehnică a entităților agricole, extinderea sistemelor eficiente de irigație, optimizarea structurii înființărilor agricole și extinderea spectrului de culturi agricole cultivate în țară. Vom susține, de asemenea, crearea unităților de aprovizionare cu input-uri moderne și calitative pentru agricultură și celor de colectare a produselor agricole. Una dintre acțiunile imediate ale Guvernului va fi deblocarea situației în sectorul viti-vinicol prin soluționarea problemei achiziționării strugurilor.

Stimați deputați,

În domeniul dezvoltării antreprenoriatului, comerțului și atragerea investițiilor, politicile Guvernului vor urmări redresarea actualelor tendințe, prin acoperirea treptată a necesităților interne de consum cu servicii și produse autohtone. Astfel, urmează să generăm un trend pozitiv în evoluția balanței comerțului extern.

Vom stimula implicarea cetățenilor Republicii Moldova în crearea de bunuri și servicii, inclusiv pentru export, și ambiția noastră este să ajungem, cel puțin, la dublarea numărului de întreprinderi mici și mijlocii.

Resursele venite prin transferuri de peste hotare vor beneficia de condiții adecvate pentru investiții în noi afaceri și proiecte investiționale. În același timp, Guvernul va lua măsuri de susținere a cetățenilor reveniți în țară de la munci de peste hotare.

Vom reduce în mod esențial presiunile regulatorii asupra activităților economice, generate atît la nivelul legislației, cît și al actelor normative emise de tot felul de autorități. Iar fiecare proiect nou de act normativ sau de modificare a legislației în vigoare va fi supus evaluării sub aspectul impactului său regulator.

Piața internă de bunuri și servicii va fi liberalizată, iar monopolurile în acest domeniu – desființate. Eliminarea acestora va contribui la deblocarea operațiunilor de import-export și la înviorarea schimburilor comerciale.

Politicii bugetar-fiscale îi revine un rol esențial în crearea condițiilor pentru buna desfășurare a activităților economice. Ea trebuie să devină una stimulatorie și să încurajeze activitatea economică legală. În acest sens, Guvernul va reduce povara fiscală și va simplifica sistemul de impozite și taxe, prin optimizarea cheltuielilor publice și majorarea investițiilor publice productive.

Prevenirea blocajelor financiare la nivelul bugetului public național va întări siguranța financiară a bugetului și va păstra banii veniți de la contribuabili în circuitul economic. În același timp, adoptarea și aplicarea de proceduri fiscale și vamale moderne vor spori previzibilitatea și transparența politicilor în aceste domenii.

Veniturile quasi-fiscale la buget, cum ar fi plățile efectuate de către populație și agenții economici pentru așa-numitele servicii contra plată prestate de către instituțiile publice, urmează a fi reduse.

Sursele de finanțare a deficitului bugetar vor fi diversificate printr-un instrumentariu eficient și cît mai necostisitor. Prezumăm limitarea mărimii deficitului bugetar la 2 % din PIB pe perioada următorilor 4 ani.

Principala instituție a sistemului bancar din Republica Moldova – Banca Națională - se va bucura de gradul necesar și firesc de independență. Practicile de exploatare abuzivă a instrumentelor ei și a rezervelor valutare ale țării vor fi curmate. Banca Națională este responsabilă de politica monetar-creditară, de asigurarea stabilității prețurilor, de creșterea eficienței sistemului bancar. În acest sens, instituția urmează să-și îmbunătățească mecanismele de supraveghere a băncilor comerciale.

Onorată asistență!

Securitatea socială are o importanță primordială. Sistemul de protecție socială va fi reformat și aliniat la standardele și practicile europene. Aceste procese vor avea drept rezultat reducerea sărăciei, a inegalității și a inechității în societate și sprijinirea reală a familiilor, a copiilor, a pensionarilor și, în mod special, a persoanelor socialmente vulnerabile.

Guvernul va acționa în vederea asigurării unui sprijin eficient familiilor cu copii, mai ales a celor aflate în dificultate, substituind treptat indemnizațiile cu un sistem de alocații familiale. Compensațiile nominative vor ceda treptat locul unui sistem de asistență socială bazat pe testarea veniturilor reale și evaluarea nevoilor, iar indicatorul de referință - venitul lunar minim garantat al familiilor vulnerabile – va fi majorat. Mecanismul de protecție socială a persoanelor cu dizabilități va fi perfecționat și va avea la bază echitatea și eficiența. Guvernul va promova consecvent conceptul de incluziune socială, pentru ca nimeni să nu se simtă exclus din societate, indiferent și în pofida oricăror handicapuri. Vom iniția reforma sistemului de stabilire a dizabilității pentru a preveni speculațiile, marginalizarea și nedreptățile frecvente din acest domeniu. Asistența socială și protecția copilului va fi transformată într-o largă platformă pentru dezvoltarea parteneriatelor public-private în beneficiul celor afectați.

În contextul politicilor sociale, în calitatea mea de Prim-ministru, vreau să asigur fiecare cetățean luat în parte că ne vom onora toate obligațiile sociale, iar salariile și pensiile vor fi achitate integral și la timp.

Stimați colegi,

O guvernare responsabilă și eficientă trebuie sa aibă ca finalitate sănătatea și bunăstarea cetățenilor. Sănătatea fizică este inseparabilă de cea morală. Noi vom aborda domeniul sănătății publice ca pe o prioritate și vom urmări ca fiecare cetățean sa aibă acces la servicii medicale de calitate. Către anul 2013, Guvernul își propune să îmbunătățească semnificativ o serie de indicatori sociali majori: creșterea speranței de viață pînă la 70 ani, reducerea ratei mortalității infantile pînă la 10 cazuri la 1000 de copii născuți vii, reducerea ratei mortalității materne pînă la 17 cazuri la 100 000 născuți vii, reducerea incidenței TBC – pînă la 100 cazuri la 100 000 populație.

Guvernul va urmări dezvoltarea și eficientizarea sistemului de ocrotire a sănătății pentru ca toți cetățenii să poată beneficia de întregul set de servicii medicale primare. Vom investi în infrastructură și în programe de sănătate cu un larg impact social. Guvernul va orienta asistența medicală primară spre nevoile familiei și ale comunității, astfel încît către anul 2013 sa ne apropiem de standardele europene în ceea ce privește indicatorii principali de sănătate.

Stimați colegi,

Educația are o importanță majoră pentru redresarea economică și socială a Republicii Moldova, dar și pentru promovarea valorilor europene și democratice în țară. Politicile Guvernului vor avea drept scop asigurarea accesului la educație pentru toți, sporirea calității educației și îmbunătățirea condițiilor de activitate în învățămînt.

Guvernul va face tot posibilul ca în termeni restrînși să convingă prin politici adecvate profesorii, elevii, studenții și părinții că educația este o prioritate națională. Acest lucru se va materializa, în special, prin salarii decente, o infrastructură modernă și șanse egale la educație pentru fiecare copil.

Guvernul pledează pentru eliminarea politicului din școală și pentru respectarea cu strictețe a autonomiei universitare. Vom aplica politici menite să extindă rețeaua și să ridice calitatea instituțiilor preșcolare. Vom reforma politica salarială avînd drept obiectiv corelarea salariilor pedagogilor cu salariul mediu pe economie. Vom implementa pas cu pas prevederea europeană prin care școala va garanta cunoașterea la cel mai înalt nivel a limbii de stat de către toți copiii țării. Vom promova, de asemenea, studierea facultativă a religiei în școală. Vă asigur, stimați cetățeni, că problemele educației vor fi în permanență pe agenda Guvernului și a Prim-ministrului.

Stimați colegi,

Guvernul va crea condițiile necesare pentru relansarea proceselor culturale și va asigura accesul larg al cetățenilor la viața culturală și la Patrimoniul Cultural Național. Noi înțelegem cultura ca factor primordial al păstrării și dezvoltării identității naționale și vom crea cadrul necesar de dezvoltare și de manifestare a diversității culturale. Guvernul vede în dezvoltarea artelor contemporane un mijloc de afirmare a culturii naționale și va aplica măsurile de rigoare pentru păstrarea și dezvoltarea Patrimoniului Cultural Național. Vom sprijini uniunile de creație și vom reglementa statutul artistului în scopul susținerii efective a artiștilor și a creației lor. Este în interesul Guvernului să asigure conectarea fenomenului cultural din Republica Moldova la circuitele culturale regionale și internaționale, îmbunătățind astfel imaginea țării în lume.

În domeniul tineretului Guvernul va urmări crearea condițiilor necesare pentru realizarea plenară a potențialului tinerilor în viața politică, economică, socială și culturală a țării. Politicile de tineret vor fi promovate inter-sectorial, de la susținerea inițiativelor de afaceri la protecția socială a tinerilor și a familiilor tinere. Vom acționa în vederea integrării social-economice a tinerilor, inclusiv a celor vulnerabili și excluși social. O altă țintă a politicilor de tineret va fi diminuarea exodului forțat și crearea condițiilor pentru revenirea tinerilor în țară.

Guvernul este conștient de faptul ca respectarea drepturilor cetățenilor care aparțin minorităților naționale sunt precondiții importante pentru stabilitatea și dezvoltarea cu succes a Republicii Moldova ca stat independent și prosper. Guvernul își propune constituirea unui „demos” bazat pe valori democratice comune pentru toți cetățenii, indiferent de apartenența lor etnica și lingvistica. In acest scop vom elabora, cu participarea largă a societății civile și a organizațiilor internaționale relevante, o Concepție de Stat cu privire la integrarea cetățenilor de alte etnii în viața social-culturală și politică a Republicii Moldova. Voi sublinia cu acest prilej că, în corespundere cu obligațiile asumate de către Republica Moldova în cadrul OSCE și Consiliul Europei, Guvernul are misiunea de a crea pentru minoritari condiții și oportunități adecvate de a învața limba de stat.

Stimați deputați!

Țin să vă asigur că la elaborarea tuturor politicilor sociale, economice și de alt ordin vom lua în calcul și perspectiva de reintegrare a țării. La fel ca și relansarea economică, restabilirea statului de drept și integrarea europeană, pentru noi reintegrarea țării va fi un obiectiv de primă importanță.

Viziunea noastră la acest capitol este una cît se poate de clară: reintegrarea țării urmează să se producă în baza și în limitele Constituției Republicii Moldova, a cadrului legislativ în vigoare și a standardelor internaționale. Noi pledăm pentru soluționarea problemei transnistrene exclusiv pe cale pașnică, prin intermediul unui proces de negocieri transparent, în cadrul formatului 5+2.

Guvernul va utiliza atît posibilitățile interne pe care le are la dispoziție în acest sens, cît și pe cele externe. Vorbind de posibilități interne, mă refer, în primul rînd, la condiții de activitate economică și de afaceri atractive, o democrație funcțională, un sistem social performant și o justiție independentă. Toate împreună vor convinge cetățenii din regiunea de est că un viitor sigur și prosper e posibil doar într-o Moldovă integră și democratică. Prin posibilitățile diplomatice în problema reglementării diferendului transnistrean înțelegem să promovăm un mesaj coerent, să dăm dovadă de corectitudine și consecvență în raport cu partenerii externi.

În domeniul politicii externe Guvernul va promova o activitate diplomatică care va avea ca scop major asigurarea stabilității politice interne necesare pentru promovarea consecventă a reformelor dictate de imperativul integrării europene a țării, depășirea consecințelor crizei financiare și economice, precum și pentru continuarea eforturilor de reglementare durabilă a problemei transnistrene.

Integrarea europeană va fi prioritatea absolută a politicii externe a țării. Republica Moldova este geografic și cultural un stat european cu un viitor european. Însă acest viitor nu va fi atins prin declarații, ci prin acțiuni. Guvernul se angajează să implementeze cu determinare și voință valorile și standardele europene în toate domeniile: politic, economic și social. În raport cu Uniunea Europeană, Guvernul Republicii Moldova va negocia și semna Acordul de Asociere cu UE, care va oferi țării noastre noi oportunități și perspective previzibile în următoarele domenii de cooperare: liberalizarea regimului de vize, crearea zonei de liber schimb aprofundat și comprehensiv, integrarea economică și asigurarea securității energetice prin aderarea la piața energetică europeană. În același context, pentru a promova cît mai eficient agenda noastră europeană, vom acorda o atenție deosebită lărgirii grupului de prieteni ai Republicii Moldova în cadrul Uniunii Europene. Guvernul va pleda în continuare pentru creșterea rolului UE în soluționarea conflictului transnistrean.

În relațiile cu statele vecine, Guvernul va promova o politică de cooperare și bună vecinătate și va depune eforturi sporite pentru a normaliza și impulsiona cooperarea bilaterală și transfrontalieră cu România și Ucraina, pentru a dezvolta relații privilegiate bazate pe pragmatism și abordări moderne, în contextul procesului de integrare europeană.

În relațiile cu România, Guvernul va aboli regimul discriminatoriu de vize introdus pentru cetățenii români de către guvernarea precedentă; va semna Convenția privind micul trafic la frontiera moldo-română; va propune Guvernului României și va promova elaborarea unei strategii de dezvoltare a relațiilor bilaterale; va soluționa în spirit european chestiunile legate de acordurile bilaterale; va iniția un parteneriat strategic de lungă durată în domeniul integrării europene; va atrage experiența valoroasă ce ține de armonizarea legislației și implementarea acquis-ului comunitar.

În relațiile cu Ucraina, Guvernul va promova cooperarea bilaterală în toate domeniile de interes comun: securitatea energetică, cooperarea regională, integrarea europeană, reglementarea conflictului transnistrean, aprofundarea cooperării economice bilaterale; reglementarea raporturilor de proprietate. Dezvoltarea cu succes a cooperării bilaterale ne-ar permite să edificăm un parteneriat strategic moldo-ucrainean.

Pornind de la parteneriatul strategic cu Federația Rusă, convenit prin Tratatul Politic de Bază moldo-rus semnat în 2001, dezvoltarea și aprofundarea relațiilor bilaterale se vor baza pe principiile egalității suverane, respectului mutual, cooperării reciproc avantajoase. O atenție deosebită vom acorda coerenței dialogului politic bilateral și dezvoltării relațiilor economice bazate pe transparență, pragmatism, previzibilitate și respectarea intereselor reciproce. Guvernul pledează pentru o interacțiune strînsă cu Federația Rusă atît în plan bilateral, cît și în cadrul mecanismelor consacrate de negocieri în formatul 5+2, valorificînd în deplină măsură aportul Rusiei în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare și viabile a conflictului transnistrean cu respectul suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

În relațiile cu Statele Unite ale Americii, Guvernul va depune eforturile necesare in vederea inițierii unui Parteneriat Strategic bazat pe următoarele principii: sprijin din partea Statelor Unite pentru suveranitatea, independența, integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor Republicii Moldova; consolidarea Republicii Moldova ca stat independent, suveran și democratic, capabil să contribuie la securitatea și prosperitatea cetățenilor săi, dar și ai întregii Europe; încurajarea și susținerea eforturilor Republicii Moldova în vederea aprofundării legăturilor sale politice, economice sociale și de securitate cu Comunitatea Euro-Atlantică; susținerea integrării depline a Republicii Moldova în UE.

Cooperarea regională și internațională va avea ca scop definitoriu promovarea agendei de integrare europeană a Republicii Moldova. În acest context, Republica Moldova va urmări intensificarea cooperării politice, de securitate și comerciale cu/în cadrul organizațiilor din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est, la care suntem parte și anume: Inițiativa Central Europeană (ICE), CEFTA, Consiliul Cooperării Regionale (Ex-Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-est), Procesul de Cooperare Politică în Sud Estul Europei, OCMN, RACVIAC. De asemenea, consideram importantă dezvoltarea dialogului inter-guvernamental și cooperarea economică în cadrul CSI.
Organizațiile internaționale, în particular ONU, OSCE și Consiliul Europei, vor continua să rămînă o platformă importantă pentru promovarea obiectivelor noastre strategice de integrare europeană, democratizare și modernizare a țării, reîntregire teritorială a țării, întărire a suveranității și independenței și dezvoltare a parteneriatelor strategice cu principalii actori internaționali.

Stimați colegi,

Îmi permiteți să spun cîteva lucruri despre relațiile cu opoziția. Noi vom depune toate eforturile pentru a depăși stereotipul că opoziția este un dușman. Trebuie să rămînă în trecut atitudinea ostilă față de cei care gîndesc altfel. Vom fi deschiși, vom accepta critica obiectivă și vom respecta toate drepturile opoziției. Există mecanisme civilizate de cooperare cu opoziția pentru binele țării, în interesul fiecărui cetățean. Dacă opoziția va percepe pozitiv mesajul nostru și va urma modelul propriu statelor democratice în relațiile putere-opoziție, atunci societatea va avea numai de cîștigat.

În final, vreau să menționez că viața este mult mai dinamică și imprevizibilă decît orice document. Globalizarea, efectele ecologice, crizele mondiale de proporții, conflictele regionale, pericolul terorismului ș.a. sunt provocările noului secol și mileniu. Nimeni nu ne poate garanta fără echivoc o stabilitate politică, economică și de altă natură pe continent și în lume. Dincolo de aceste incertitudini, vreau să-mi exprim ferma convingere că Guvernul pe care am onoarea să-l reprezint își va îndeplini cu demnitate Programul asumat și va răspunde competent și responsabil așteptărilor societății noastre, ale fiecărui cetățean. Cred cu tărie într-o Moldovă unită în fața dificultăților, în uriașele energii creatoare de bunuri și valori prezente în societatea noastră, sunt convins în reușita acestui Guvern, a fiecărui cetățean în parte, a țării noastre – Republica Moldova.


[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 30 Sept 2009 - 5:38

Vlad Filat in Parlamentul European
29 septembrie 2009

part 1

partpart
part 4


_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2360
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 19 Oct 2015 - 22:50

15 octombrie 2015
Ridicarea imunității lui Vlad Filat, în legătură cu dosarul de la Banca de Economii.


Ultima editare efectuata de catre basaru in Lun 19 Oct 2015 - 23:15, editata de 1 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2771
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Lun 19 Oct 2015 - 22:53

Ultimul discurs al lui Vlad Filat în Parlament - 15 octombrie 2015

PLDM este decapitat.

avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2771
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Vlad Filat, fost premier al Republicii Moldova

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum