2 decese de gripa pandemica in Republica Moldova

In jos

2 decese de gripa pandemica in Republica Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 3 Noi 2009 - 17:21

2 decese de gripa pandemica in Republica Moldova

Decesul bărbatul de la Drochia a survenit în urma gripei A (H1N1). Aceatsa a declarat ministrul Sănătății, Vladimir Hotineanu, în cadrul ședinței Parlamentului de astăzi. În aceeași ordine de idei, oficialul a mai adăugat că până în prezent în Republica Moldova au fost înregistrate 30 de cazuri confirmate de gripă pandemică din 160 de cazuri și 2 decese. Toate victimele au contaminat virusul A (H1N1) din străinătate.

Bărbatul de 35 de ani din Drochia s-a întors acum două zile din Federația Rusă. Acesta a fost internat de urgență, fiind transportat chiar de la gară, în secția de terapie intensivă de la spitalul raional Drochia, dar nu a putut fi salvat și a murit în câteva ore.

Jurnal.md
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 2 decese de gripa pandemica in Republica Moldova

Mesaj Scris de STEFANITA la data de Mier 4 Noi 2009 - 14:33

AH1N1 – virusul care a îngrozit o lume întreagă
• Virusul gripei A (H1N1), apărut în Mexic în martie 2009, a atins acum toate țările occidentale. • Răspândirea este atât de intensă încât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Uniunea Europeană au renunțat să mai facă statistici privind numărul îmbolnăvirilor. • OMS recomandă antiviralul TamifluAmerica și până în Africa, trecând prin Europa, amenințarea unei pandemii de gripă a ținut multă vreme prima pagină din actualitate și forțele politice continuă să se organizeze din 25 aprilie, dată la care a apărut gripa A în America de Nord. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), estima că este vorba de o urgență internațională. În Europa, Statele Unite și Asia, au fost luate măsuri preventive pentru a evita propagarea acestui virus ca în cazul gripei aviare din 2000. Societățile comerciale pregătesc planuri de reorganizare posibilă a muncii în cazul unei pandemii. Se dezvoltă noi vaccinuri și autoritățile pregătesc liste cu persoanele care ar trebui vaccinate cu prioritate.Ce trebuie să știm despre gripa A (H1N1)


Virusul gripei A (H1N1), apărut în Mexic în martie 2009, a atins acum toate țările occidentale. Răspândirea este atât de intensă încât Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Uniunea Europeană au renunțat să mai facă statistici privind numărul îmbolnăvirilor.

« Gripa porcină », « gripa mexicană » și apoi « nord-americană », « noua gripă» și în final « grippa A (H1N1) » : într-o săptămână virusul a fost supus la numeroase mutații lingvistice. Schimbări care relevă lipsa generală a unei certitudini privind proveniența sa. Gripa porcină stigmatiza animalele, în special porcii. Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor nu a pierdut timpul și s-a sesizat imediat pentru a aminti că virusul nu a fost izolat la animale și că termenul este impropriu din punct de vedere științific.Numele tehnic a fost adoptat într-un final


Denumirile de « gripă mexicană » și ulterior « nord-americană » a fost la fel de contestat, dar acesta avea cel puțin meritul de a fi exact din punct de vedere geografic. Este sigur că primele cazuri au apărut în Mexic și această țară rămâne cea mai afectată până în prezent. Denumirea de « noua gripă », propusă la Bruxelles era prea vagă. În final cea mai bună soluție a fost acea de a se ralia deciziei luate de OMS și de a numi virusul prin denumirea sa tehnică « grippa A (H1N1) ». A este tipul virusului, iar paranteza reprezintă capacitatea de mutații a acestuia. H1N1, înseamnă Hemagglutinina 1 și Neuraminidase 1, care sunt proteninele ce au fost găsite pe suprafața virusului și care îi permit acestuia să se fixeze pe alte celule.
Conform unui studiu american publicat de revista științifică PLOS Currents, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Maryland, virusul H1N1 nu trebuie lăsat să se combine cu alți viruși și este foarte succesibil la mutații.
Studiul a fost efectuat pe dihori infectați cu trei viruși de gripă diferiți. Cercetătorii au descoperit cu această ocazie că H1N1 îi domină pe ceilalți viruși. O observație importantă însă: H1N1 nu s-a combinat cu celelalte surse virale ale gripei sezoniere din 2009 ceea ce înseamnă că din asocierea cu alți viruși nu apare un virus nou.
Asta ne dă siguranță, spun cercetătorii care erau îngrijorați că virusul H1N1 poate schimba material genetic cu alte surse și în urma contactului cu acestea pot apărea viruși recombinați, un fel de « super-virus », mult mai periculos.

La sfârșitul lunii august, OMS a sfătuit țările din emisfera nordică să se pregătească pentru un al doilea val de propagare a pandemiei, iar în țările din regiunile tropicale, unde virusul a ajuns mai târziu, să se pregătească pentru o creștere a numărului de cazuri.Simptomele


Pentru moment, simptomele gripei A (H1N1) sunt aceleași ca pentru o gripă de sezon : asocierea cu problemele respiratorii (tuse, dificultăți în respirație) a semnalelor generale: febra constantă și mai mare de 38°C, oboseala, dureri musculare. Unele persoane ar putea avea boala, dar fără a prezenta vreun simptom.De ce se propagă atât de repede?


Două studii realizate în Canada și în Singapore arată că o cauză prin care poate fi explicată propagarea virusului ține de faptul că pacienții infectați pot rămâne contagioși o săptămână până la 12 zile după încetarea febrei.
Virusologii credeau inițial că pacienții cu gripă rămân contagioși între 24 și 48 de ore după dispariția febrei. Ori aceste două studii demonstrează că la 20 până la 30% dintre pacienți, virusul rămâne viu în sânge 8 până la 12 zile de la dispariția febrei. Virusul rămâne viu, ceea ce înseamnă că se poate multiplica și deci infecta alte persoane.
Studiul realizat la Singapore a mai arătat că perioada contagioasă ar fi mai scurtă la pacienții tratați cu antivirale de tip Tamiflu.
În schimb, cercetătorii nu au putut stabili densitatea încărcăturii virale la finalul celor 8 zile. Asta înseamnă că nu se știe exact până în ce moment acești pacienți sunt contagioși. Ori, după cum admit autorii acestor studii, aceste date sunt esențiale pentru a estima adevăratul risc de contaminare.Rezultate privite cu prudență


De notat, în final, că aceste studii au fost realizate pe un număr mic de pacienți : așadar aceste rezultate trebuie privite cu prudență. Cercetările continuă.
Și dacă aceste rezultate se confirmă, cifrele obținute ar putea ajuta autoritățile sanitare în a-și adapta recomandările pentru a evita propagarea virusului.
Persoanele cele mai vulnerabile
Femeile însărcinate, în special cele aflate în al doilea și al treilea trimestru al sarcinii, sunt vulnerabile în fașa virusului și orice febră asociată cu un simptom respirator trebuie considerată o urgență medicală. Copii, bolnavii cronici și personalul medical și de securitate, sunt la fel de vulnerabili, fiind foarte expuși.
Conform primelor anchete epidemiologice asupra pandemiei făcute în Statele Unite și Mexic, obezitatea este și ea un factor agravant.
Din contră, persoanele în vârstă sunt relativ protejate în fața virusului, pentru că ceva asemănător a circulat în anii 1948 - 1950.Vaccinurile


OMS recomandă antiviralul Tamiflu. Acesta aparține grupului farmaceutic elvețian Roche și poate fi utilizat și preventiv - în special pentru grupele cele mai. Laboratorul care dispunea de un stoc de 100 de milioane de doze înainte de apariția inițială a gripei din martie, prevede să își majoreze capacitatea în luna decembrie la 33 de milioane de doze pe lună, adică 400 de milioane de doze anual.
Vaccinul ar trebui să ajungă în curând pe piață - guvernul chinez a aprobat producerea unui prim vaccin în laboratoarele societății chineze Sinovac. Acest nou produs ar putea provoca efecte secundare neașteptate și face obiectul unei atente supravegheri. Agenția franceză a medicamentelor (Afssaps) a mai prevăzut să afișeze pe site-ul propriu o declarație privind eventualele efecte secundare.Prevenția


Prevenția se face prin măsuri simple de igiene și de viață sănătoasă: spălarea mâinilor regulat cu săpun - sau cu o soluție hidroalcoolică, multmai eficientă - tușitul în batistă, aerisitul camerelor, etc. Aceste măsuri devin mai drastice dacă se intră în contact cu persoane bolnave.
Mai multe informații
Puteți găsi informații pe numeroase site-uri oficiale realizate de ministerele sănătății în marea majoritate a țărilor sau pe site-ul Organizatiei Mondiale a Sănătății (OMS), pe site-ul Biroului Regional pentru Europa a OMS sau pe cel al Centrului European pentru Boli, Preventie și Control (European Centre for Disease Prevention and Control).

Internetul este și el o sursă de informații în ceea ce privește virusul : Googlemap, serviciul de căutare geografica a lui Google permite vizualizarea și localizarea cazurilor de gripă din fiecare țară. Google a lansat și Google Flu Trends, care urmarește dezvoltarea epidemiologică a gripelor, printre care și a gripei A (H1N1).Inițiative insolite privind gripa A (H1N1)


- Apple a lansat o nouă aplicație pentru lancé une iPhone care permite urmărirea în timp real a evoluției bolilor în lume, printre care și gripa A (H1N1) și semnalarea eventualelor cazuri de infectare. Aplicația "Outbreaks Near Me" ("Epidemia aproape de mine) a fost dezvoltată de cercetători ai unui spital pentru copii din Boston și de reputatul Massachusetts Institute of Technology (MIT). Această aplicație a primit și susținerea din partea Google.org, aripa filantropică a gigantului american de internet.

- Unele site-uri propun jocuri care permit recrearea de pandemii.

- La Napoli, arhiepiscopul a interzis credincioșilor să atingă fiola care conține sângele Sfântului Gennaro, protectorul orașului, un ritual care are loc de secole pe data de 19 septembrie.

- La Madrid, un proprietar de restaurant a impus un protocol sanitar propriu pentru imunizarea clienților și a salariaților împotriva gripei A (H1N1), o idee de marketing pentru atragerea familiilor și ipohondrilor.

- Departamentul american al Sănătății a organizat un concurs pentru selecționarea metodelor cele mai eficace pentru prevenirea gripei A (H1N1). Printre finaliști se află și doctorul Clarke, care a ales ca metodă muzica rapp împotriva virusului.

Sursa:Radio France International .ro

STEFANITA
aliat
aliat

masculin Number of posts : 32
Age : 36
Localizare : Romania
Hobby : istoria
Registration date : 22/09/2009

Sus In jos

Re: 2 decese de gripa pandemica in Republica Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 4 Noi 2009 - 16:30

ideea e ca trebuie sa avem grija mare
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 2 decese de gripa pandemica in Republica Moldova

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum