â sau î

In jos

â sau î

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 11 Noi 2009 - 12:02

â sau î ?

_________________________________________________


Pârvu Boerescu, care a publicat o serie de articole foarte documentate în Academica, dă dovadă de o cunoaștere aprofundată a problemei și merită să fie citat:

"Se știe că litera â cu valoarea ei actuală a făcut parte din toate sistemele ortografice oficiale școlare, respectiv academice, de la 1858 până în 1953. Reforma ortografiei din 1953 a îndepărtat abuziv din alfabetul limbii române o literă de bază care nota sunetul â (î), literă la care nu s-a putut renunța integral și probabil nu se va renunța niciodată".

"Este regretabil faptul că Institutul de Lingvistică al Academiei Române care și-a asumat și responsabilitatea ortografiei românești, nu încearcă să restabilească adevărul științific în legătură cu litera â. Este simptomatică împrejurarea că Academia Română a fost nevoitâ să reia problema literei â împotriva dorinței Institutului de Lingvistică și că cercetarea adevărului științific este efectuată de oameni cu o pregătire diversă, din afara acestui for specializat. Nu poate fi o mai bună dovadă de dogmatism și de imobilism în planul științei decât aceasta".

El prezintă și următoarele date statistice:
"Luând în considerație cuvintele moștenite din limba latină și derivatele lor, existente în DOOM (Dicționarul ortografic... 1982), care cuprind pe â în interiorul cuvintelor, dintr-un număr de 791 de cuvinte și derivate, găsim 480 în care â provine dintr-un a (60,68%) față de numai 105 în care â derivă din i (13,27%), restul de 206 (26,05%) derivând din ae, e o, u sau y. Dacă luăm în considerație numai vocabularul reprezentativ al limbii române (V.R.R.), proporția crește la 61,16% pentru â
N. Georgescu scrie și el:
"Lingviștii (numai unii, n.ns. M.D.) fac tapaj de principiul etimologic în scrierea limbii române, mai ales în legătură cu â,uitând că regulile din 1932 nu aveau la bază acest principiu. Sunt mai multe îndreptățiri spre revendicarea folosirii semnului â. Una dintre ele este istorică; revenirea la o tradiție alterată brutal, nejustificat. Alta este estetică. A treia este științifică."

______________________________________

[Trebuie sa fiti
inscris si conectat pentru a vedea acest link]


Ultima editare efectuata de catre Beauty in Dum 6 Mar 2011 - 20:11, editata de 2 ori

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Re: â sau î

Mesaj Scris de Beauty la data de Mier 11 Noi 2009 - 12:28

În România toți folosesc 'â' în loc de 'î', în R. Moldova se folosește totuși 'î' mai mult.
Oricum nu am observat nici o obiecție a nimănui ( mai ales în Moldova) față de una sau altă variantă.
Până la urmă părerea mea este că e ok să folosește oricare variantă vă este mai comodă, principalul e să încercăm scriem și să vorbim cât mai corect și să încercăm să nu stâlcim limba cum 'ni se scoalî'.
Asta până când ne trezim la realitate și ne dăm seama cu toții ce limbă vorbim și atunci și filologii noștri iluștri basarabeni vor putea să-și dea cu părerea care variantă e mai corectă.

_________________
Don't f*** with me...
avatar
Beauty
veteran
veteran

Number of posts : 2370
Localizare : in iad
Registration date : 09/10/2006

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum