Coruptia...

In jos

Coruptia...

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 19 Noi 2006 - 14:20

Totuși, există…corupție!

Ce cred studenții despre fenomenul corupției în învățământ


În ce măsură sunt argumentate zvonurile că în instituțiile de învățământ din republică se dă și se ia mită? Personal, cunoașteți astfel de cazuri?
Tania Verlan, studentă la Facultatea de industrie ușoară, UTM

Am avut astfel de cazuri, dar nu vreau să vorbesc despre ele. La noi peste tot se practică mita, așa că nu o căutați numai în învățământ.

Veronica, studentă în anul II, Facultatea de economie, Universitatea Agrară din R. Moldova

Sigur că m-am ciocnit de acest fenomen, cu care nu sunt de acord. Am să vă relatez câteva cazuri, dar nu vreau să dau nume. Anul trecut un profesor de istorie de la Universitatea Pedagogică “Ion Creangă”, unde învățam, a venit și ne-a spus că pentru a obține nota “8” trebuie să-i dăm 200 lei, iar pentru “9” - 300 lei, sugerându-ne că cei care n-o să dea n-o să treacă. Majoritatea au dat și au primit note bune fără nici un efort. Eu n-am avut de unde să dau și am învățat. Am luat “9”, până la urmă. În vară m-am transferat la Universitatea Agrară, dar și aici se dă și se ia mită. Deocamdată, nu am avut astfel de experiențe, dar am aflat de la o cunoștință de a mea, căreia atunci când s-a dus să vorbească cum să-și rezolve restanțele, i s-a spus clar: dacă ai bani, o să dai, dacă nu - nu. Aici taxele sunt mai mici decât la „Ion Creangă”, în medie 150-200 lei.

Ludmila Crudu, lector la Facultatea de asistență socială, sociologie și filosofie, USM

Cred că sunt argumentate aceste zvonuri pentru că e un fenomen care sufocă învățământul nostru. De obicei, inițiatorii mitei sunt studenți, în mare parte cei de la fără frecvență, care nu vor să învețe sau nu vin la lecții, și îl corup pe profesor care are un salariu mai mult decât derizoriu. Credeți că-i încurcă unui om, care abia se descurcă din salariu, 50 sau 100 de dolari? De ce vine studentul cu o sticlă de coniac la profesorul de educație fizică, dacă știe că el și așa are probleme cu alcoolul? Am auzit și cazuri când inițiativa vine de la profesori, dar mai rar. De exemplu, la Drept un examen ajunge la 50-100 de dolari. Anul trecut am predat și la Universitatea de Medicină. Mi s-a plâns un student străin că un profesor intenționat îl pica până i-au spus colegii ce să facă. Ulterior, avea numai „6” și „7”. Tot pe atunci am asistat la un caz care nu știu dacă poate fi numit mită, dar e ceva similar. Mai mulți studenți au picat un examen. O oarecare studentă cam slăbuță a început să plângă isteric. S-a dus la șeful de catedră și a spus că s-a pierdut din fire în timpul examenului oral. Era probabil vreo fiică sau nepoată a altui șef de catedră. Au sunat nu știu unde și au stabilit să organizeze în aceeași zi examen repetat. Și a doua oară a răspuns la fel de slăbuț, dar i-au pus „7” sau „8”, nu mai țin minte. Sunt și alte cazuri cu cei care au „krîșă”, dar aici nu mai este vorba de mită, lucrurile se stabilesc la un alt nivel.

Galina,studentă ULIM

La ULIM sunt câțiva intermediari care vorbesc cu profesorii înainte de sesiune: medicul, un student, care este fecior de procuror, și un profesor. Taxa depinde de ce notă vrei și se plătește și la intermediar, și la profesor. Uneori, aceasta se împarte între cei doi, trei sau chiar patru intermediari. Un examen ajunge la 500 de lei, intermediarului revenindu-i între 5-10 euro. La ULIM este foarte tăinuit acest fenomen, studenții nu prea se apropie de profesor, chiar și acești intermediari se tem uneori, depinde de cât de coruptibil este profesorul.

Nicolae, student la Facultatea de finanțe, ASEM

O singură dată am plătit o sută de lei pentru un colocviu. În rest, eu am un principiu: nu dau mită la medici, polițiști și profesori. Atunci nu s-a putut fără asta. Chiar zilele trecute am auzit cum o cunoștință de la ASEM discuta cu o colegă de-a ei de grupă. Adunau câte 300 de lei pentru nota „8” la un colocviu. Doar trei persoane din toată grupa nu au vrut să plătească. Depinde de profesor, dar și de nota pe care o vrei. Cred că inițiativa vine de la profesori care așteaptă…, iar studenții nu așteaptă mult și dau. Nu știu de ce se întâmplă lucrul acesta. Probabil, din cauza salariilor mici.

TIMPUL
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: Coruptia...

Mesaj Scris de basaru la data de Vin 16 Mar 2007 - 11:00

m-a facut sa zambesc azi un articol pub;icat de agentia moldpres, ca cica Pînă la 10 aprilie rectorii instituțiilor superioare vor elabora propuneri pentru combaterea corupției în aceste instituții, numai vorbele din ei...
stiu niste cazuri concrete ( nu vreau sa mentionez chiar persoanele si Universitatea), unde anume prorectorii, care ar trebui sa fie niste exemple pt universitatea stau si iau bani de la studenti, pentru a le pune niste note acolo...
Bine ca declaratii bombastice stiu sa faca...
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum