Inflatia in Moldova

In jos

Inflatia in Moldova

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 19 Noi 2006 - 15:04

Rata inflației în R. Moldova a depășit 10 la sută

Rata inflației a fost de 1,6 la sută în octombrie, nivel similar cu luna respectivă a anului 2005, când prețurile au crescut cu 1,5%, relevă date ale Biroului Național de Statistică.

Inflația a crescut ca urmare a scumpirii cu 2,4 la sută a produselor alimentare, cu 1,4 la sută - a celor nealimentare și, respectiv, cu 0,6 la sută a serviciilor prestate populației. Cele mai mari creșteri ale prețurilor s-au înregistrat la ouă dietetice (29,5%), legume proaspete (16,2%), struguri (9,1%), cărbune (5,1%). Tarifele pentru prestarea serviciilor transportului cu taxi s-au majorat cu 2,5% și de reparație a locuințelor - cu 1,2%.

După zece luni, rata cumulativă a inflației a atins nivelul de 10,8 la sută. “Creșterea prețurilor este mai mare decât în anul trecut, când inflația a fost, în zece luni, de 6,5%”, constată experții. Ei afirmă că, de regulă, la sfârșit de an se atestă o tendință de creștere mai pronunțată a prețurilor, astfel că inflația va fi peste obiectivul revăzut al guvernului, de 12,0%.

Nu s-au confirmat nici previziunile Fondului Monetar Internațional, care se aștepta la o inflație de 10,5%. Guvernul și Banca Națională au prognozat inițial pentru acest an o inflație de 9-10%. După dublarea prețurilor la gazul natural importat din Federația Rusă și, ca urmare, majorarea tarifelor pentru consumatorii finali și altor costuri, și stoparea exporturilor de vinuri moldovenești pe piața rusă, guvernul a revizuit în sens negativ prognozele până la 12%. Și experții FMI s-au arătat sceptici, estimând că inflația va fi mai mare decât obiectivul de 10% prevăzut de Acordul semnat de guvernul moldovean, iar Centrul de PoliticiEconomice IDIS „Viitorul” anticipează o rată a inflației la sfârșitul acestui an de 13,2%.
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum