rusii

In jos

rusii

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 19 Noi 2006 - 15:17

Alte pretenții

Rușii cer retrocedarea patrimoniului cultural din fostele republici sovietice

„Muzeele din Federația Rusă nu se implică cât ar trebui în readucerea operelor de artă acasă, care din perioada sovietică se află în custodia instituțiilor muzeistice din țările CSI”, a declarat săptămâna trecută pentru Agenția rusească „RIA Novosti”, Boris Boiarskov, șeful Serviciului rus federal de protecție a patrimoniului cultural. El a cerut directorilor muzeelor din Rusia să facă demersuri către autoritățile fostelor republici sovietice pentru a recăpăta operele care, potrivit oficialului, au fost oferite din fondurile instituțiilor rusești „pentru utilizare temporară”.

„Aceste lucrări au fost atât de bine „asimilate”, încât unii le consideră ale lor”, a spus Boris Boiarskov. El a subliniat că partea rusă deja a reușit să-și recapete o parte din patrimoniu, care se afla în gestiunea Ucrainei. Șeful Serviciului rus federal de protecție a patrimoniului cultural a lansat un avertisment, potrivit căruia Rusia intenționează să-și obțină o parte din patrimoniul cultural din Georgia, unde se află 23 de exponate din muzeele ruse, din R. Moldova - 11, din Turkmenia și Armenia - câte șapte, din Uzbekistan - trei și din Azerbaidjan - unul.

Solicitat să comenteze aceste declarații, Nicolae Răileanu, directorul Direcției patrimoniu și resurse turistice de la Ministerul Culturii, a menționat că ministerul nu a fost sesizat în această chestiune.

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă, a declarat că nu există bunuri transmise muzeului cu statut provizoriu. „Boris Boiarskov se referă la fostele republici sovietice, care au primit cândva donații. Deontologic nu este corect ca cineva, și chiar în numele unui stat, să vorbească despre o donație care ar trebui retrocedată”, consideră Tudor Zbârnea. „Este o idee ridicolă, în contextul în care mai mulți oficiali ruși, în ultimul timp, fac declarații de acest gen: o dată referitor la scumpirea gazelor, altă dată cu privire la vinuri...”, susține Domnia sa.

„Toate muzeele din fostele provincii sovietice au făcut anumite schimburi și donații. R. Moldova ar putea oare să pună problema retrocedării numeroaselor manuscrise care i-au fost luate din biblioteci? Una din cele mai cunoscute biblioteci rusești „V. I. Lenin”, spre exemplu, păstrează o parte din patrimoniul nostru, de care noi am avea nevoie, pe care ni l-au luat fără să fim întrebați. Lista ar putea continua. Alte state au probleme de zeci de ani cu Federația Rusă în ceea ce privește patrimoniul național, pe care nu le pot rezolva. Astfel, respectivul Serviciu federal nu ar trebui să aibă pretenții asupra unor donații de artă”, a conchis directorul Muzeului Național de Artă.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: rusii

Mesaj Scris de basaru la data de Dum 28 Oct 2007 - 13:16

Deputații vorbitori de rusă ne costă 118 580 de lei lunar

Deși Constituția R. Moldova consfințește o singură limbă de stat, nici deputații nu respectă legea supremă. În Parlamentul actual al R. Moldova există 15 deputați, toți din fracțiunea comunistă, care nu cunosc limba română. „Plăcerea” de a avea așa deputați ne costă, pe lună, cel puțin 118 580 de lei. Aici sunt incluse cheltuielile pentru salarizarea acestor alogeni (care, vezi Doamne, n-au putut învăța limba statului în cei 16 ani de independență – n.r.), pentru traducătorii din ședințele de plen ale Parlamentului și pentru salarizarea profesoarei care le ține celor 15 comuniști lecții de română. În ședințele în plen ale Parlamentului doi traducători de limbă rusă lucrează pentru patru-cinci deputați (!) pe care îi poți vedea cu casca în ureche. Ceilalți, deși nu înțeleg prea multe sau chiar deloc, refuză să se „deranjeze” cu tradusul. De ridicat, ridică mâna „când trebuie”. Deși numărul celor care se folosesc de serviciile traducătorilor nu depășește cinci la sută din numărul total al deputaților, bugetul de stat se golește lunar cu 10 200 de lei pentru retribuirea translatorilor în limba rusă.

presa.md
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2770
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum