31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

In jos

31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 31 Aug 2010 - 19:20

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]

31 august  - Limba noastra cea ROMÂNĂLimba noastră – maternă, oficială, literară, vorbită, scrisă,  îmbogățită sau sărăcită, cultivată sau maltratată - este  celebrată la 31 august, în numele celor 28 de milioane de vorbitori de limba română din toată lumea.

Petre Țuțea afirma “Limba română are virtuți complete, adică poate fi vehicul a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poți deveni vultur sau cântăreț de strană”.

Vasile Alecsandri spunea despre limba română că este “tezaurul cel mai prețios pe care-l moștenesc copiii de la părinți, depozitul sacru lăsat de generațiile trecute.”

Nichita Stănescu: „A vorbi despre limba în care gîndești este că o zi de sărbătoare. Frumusețea lucrurilor concrete nu poate fi exprimată decât  în limba română. Ce patrie minunată este această limbă! Ce nuanță aparte, îmi dau seama că ea o are! Această observație, această relevație am avut-o abia atunci când am învățat o altă limbă."

Oda “Limba noastră” a poetului Alexe Mateevici  a devenit chiar imn național al Republicii Moldova, limba română fiind liantul unității etnice și spirituale a neamului românesc.

„Limba noastră cea română“ a fost celebrată pentru prima dată în calitate de sărbătoare legală în Republica Moldova, pe 31 august 1990, după ce la 31 august 1989, fusese adoptată legea privind revenirea la grafia latină, iar limba română dobândise statutul de limba oficială în Republica Moldova.

În timpul perioadei sovietice, populației i se impusese să vorbească în limba moldovenească și să utilizeze grafia chirilică. Rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova a fost consfințit și în Declarația de independență adoptată la 27 august 1991. Ulterior însă, în Constituția din 1994 s-a statuat drept limbă de stat limba moldovenească.

Din 1994 o parte din poezia  "Limba noastră" scrisa de Alexei Mateevici, reorganizată sub forma a cinci strofe de câte patru versuri, a fost aleasă că imn national al Republicii Moldova.  Poezia este un elogiu adus limbii romane  și un îndemn pentru prețuirea ei.

începând cu 2013 și în România se sărbătorește Ziua Limbii Române pe 31 august.
Pentru a atrage atenția asupra importanței păstrării calității limbii române și pentru a-i sprijini pe românii din afara granițelor să-și păstreze cultura și identitatea națională, ziua de 31 august a fost proclamata, prin legea 53/2013, drept Ziua Limbii Române.
Manifestările naționale și cele internaționale își propun să unească pe 31 august pe cei care vorbesc și simt  românește și dau ocazia de a ne reaminti că limba noastră-i o comoară și că limba română este patria mea, iar dacă  vreți să marcați acest eveniment, vorbiți corect!

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]

[Trebuie sa fiti înscris și conectat pentru a vedea această imagine]
Atasamente
logo-limba-noastra-cea-romana.jpg Limba noastra cea ROMÂNĂ(91 KB) Descarcat de 48 ori


Ultima editare efectuata de catre basaru in Sam 31 Aug 2013 - 22:45, editata de 6 ori
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de basaru la data de Mar 31 Aug 2010 - 19:21


avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2773
Age : 78
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Re: 31 august - Limba noastra cea ROMÂNĂ

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum