Migrația părinților este o povară grea pentru copii

Posteaza un subiect nou   Raspunde la subiect

In jos

Migrația părinților este o povară grea pentru copii

Mesaj Scris de basaru la data de Mier 22 Noi 2006 - 10:31

Un studiu UNICEF constată:
Migrația părinților este o povară grea pentru copii

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF, migrația moldovenilor contribuie la destrămarea familiilor și la creșterea numărului de copii lipsiți de îngrijire părintească. În ultimul timp, în RM, peste 35 de mii de copii de vârstă școlară au rămas fără îngrijirea ambilor părinți și mai mult de 75 de mii de copii au un părinte plecat la muncă peste hotare, se arată în studiul „Situația copiilor rămași fără îngrijirea părintească în urma migrației”.

Autorii acestui studiu au încercat să identifice schimbările ce se produc în dezvoltarea psihologică și socială a copiilor rămași fără îngrijire părintească din cauza migrației. Ei afirmă că, după plecarea părinților, copiii se confruntă cu stări emoționale dificile și neplăcute. Dorul, tristețea, singurătatea și sentimentele de insecuritate îi fac pe copii să-și piardă abilitățile de a-și controla și exprima emoțiile în diferite situații.

Aproape toți copiii intervievați au afirmat că banii nu le pot compensa suferința cauzată de despărțirea de părinți. „În trecut nu aveam posibilitățile pe care le am acum... situația s-a schimbat.” „Nu am aceeași dispoziție ca înainte, mă uit la alți copii și mi-e trist. Nu-mi trebuie bani și plâng.” „Deși am obținut mai mult confort material și libertate, mama îmi lipsește foarte mult.”

Gama de emoții prin care copiii își descriu viața este predominată de culori cenușii. Dorul și tristețea sunt stările cele mai frecvent amintite. Copiii de vârstă mai mică au menționat că plâng des. O parte din ei relatează stări de apatie pe care nu le pot explica: „Acum sunt tristă. Inima mea nu mai este întreagă.” „La început am fost în depresie, vara mi-a fost rău.” „Înainte eram veselă, aveam poftă de viață. Acum simt lipsa lor.”

După cum indică rezultatele studiului, unii copii ajung să-și facă griji pentru rudele în supravegherea cărora au rămas, ori se tem că părinților li se poate întâmpla ceva rău. Ei se simt vinovați că din cauza lor au plecat părinții peste hotare. Conform reprezentantului OIM, sentimentul de vină poate afecta extrem de mult dezvoltarea copiilor, deoarece acționează ca un complex de inferioritate. „Înainte vroiam libertate. După ce au plecat ambii părinți am atâta libertate, încât m-am săturat de ea. Libertatea a devenit închisoare…”

Unii adolescenți au relatat experiențe deosebite în încercarea de a se adapta la viață în lipsa părinților. Ei au menționat că li se întâmplă să aștepte cu nerăbdare revenirea părinților, vizitele lor, iar după o săptămână de trai împreună, își doresc ca ei să plece înapoi. „De multe ori ajung chiar să-și urască, inconștient, părinții, care găsesc niște copii înstrăinați de ei...”.

Studiul, la care au participat 231 de persoane, a fost realizat în trei comunități din zone geografice diferite ale republicii. Informațiile au fost culese de la 159 de copii, cu vârste între 10-18 ani, și 62 de adulți.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Puteti raspunde la subiectele acestui forum