Moțiunea de demitere respinsa

In jos

Moțiunea de demitere respinsa

Mesaj Scris de basaru la data de Joi 23 Noi 2006 - 16:16

Moțiunea de demitere a cinci membri ai Guvernului a fost respinsă de Parlament din motive de procedură

Din motive de procedură juridică, Parlamentul a respins fără a discuta moțiunea semnată de 15 deputați care solicitau destituirea a cinci membri ai Executivului pe motiv că aceștia nu cunosc limba de stat.

După examinarea documentului, Biroul Permanent al Parlamentului l-a recalificat din moțiune simplă în moțiune de cenzură. Doar 19 deputați au votat pentru discutarea subiectului în plenul ședinței, după ce Marian Lupu, președintele Parlamentului, a anunțat că Biroul Permanent unanim a constatat încălcarea procedurii de prezentare a moțiunii.

În cadrul ședinței plenare din 18 noiembrie, deputatul PSL, Igor Klipii, în numele a 15 deputați a înaintat o moțiune simplă prin care se cerea destituirea a cinci membri ai Executivului care nu cunosc limba de stat, lucru calificat drept o încălcare a legislației.

Conform regulamentului, moțiunea simplă se examinează în decurs de șase zile.

Lupu a declarat că "cererea a fost discutată la Birou și că, deși prezentată drept moțiune simplă, aceasta este, de facto, o moțiune de cenzură și că semnatarii nu au respectat procedura de prezentare și întocmire a documentului". El a chemat deputații să urmeze procedura legală.

La rândul său, Igor Klipii a declarat că moțiunea este una simplă, pentru că vizează încălcarea legislației naționale, respectiv, este o problemă internă, care, potrivit regulamentului, se dezbate printr-o moțiune simplă.

Săptămâna trecută 15 deputați au înaintat o moțiune privind remanierea Guvernului. Aceștia au solicitat destituirea ministrului Reintegrării Vasilii Șova, ministrului Transporturilor și Gospodăriei Drumurilor Miron Găgăuz, ministrului Dezvoltării Informaționale Vladimir Molojen, directorului Agenției pentru Construcții și Dezvoltarea Teritoriului, Igor Semenovcher și directorului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Alexandr Bannicov. În același context, bașcanului Găgăuziei, Gheorghe Tabunșcic i s-a solicitat să învețe limba de stat.

În moțiune, printre altele, se spune că "Parlamentul a admis o ilegalitate atunci când a votat Guvernul".

Semnatarii consideră că "perpetuarea acestei situații, când demnitarii de stat vorbesc limba unui stat străin și nu limba oficială a statului pe care îl conduc este o încălcare nu doar a Constituției și legilor statului, ci și o încălcare a bunului-simț". "Ne-am pomenit cu toții într-o situație fără precedent în lume: întregul popor trebuie să învețe și să vorbească o limbă străină de dragul unor persoane cocoțate în guvern, incapabile să vorbească limba poporului".

Moțiunea a fost semnată de Valentina Golban, Igor Klipii, Oleg Serebrian (PSL), Veaceslav Untilă, Ion Pleșca, Vasile Grozavu, Anatol Onceanu, Ion Ciontoloi, Leonid Bujor (AMN), Vitalia Pavlicenco, Anatol Țăranu, Valentina Cușnir, Zoia Jalbă, Ion Neagu (neafiliați), Gheorghe Susarenco (PPCD).

Potrivit regulamentului Parlamentului, moțiunea exprima poziția Parlamentului într-o anumită problemă de politică internă sau externă. Moțiunea de cenzură asupra activității Guvernului poate fi inițiată de cel puțin 1/4 din numărul deputaților aleși, iar moțiunea privind alte probleme - de cel puțin 15 deputați.

[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
avatar
basaru
basarabean

masculin Number of posts : 2769
Age : 77
Localizare : Everywhere
Hobby : Basarabean
Registration date : 04/09/2006

http://basarabian.blogspot.com/

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum